Ljubezen do živali mi je bila zagotovo položena že v zibelko zato ni čudno, da je moja življenjska pot tesno povezana z njimi. Prav zaradi mojega hrepenenja po psu,  je v našo družino dobrih 20 let nazaj prišla psička Ira, črna mešanka podobna labradorcu.  Z njo in s konjem  Apollom sem preživela velik del svojega otroštva, bila sta krasna prijatelja in učitelja. Po 13 letih čudovitega življenja z našo »črnuško« je napočil dan, ko smo se morali posloviti.

V letu 2005 se mi je uresničila največja želja in dobila sem prvega čisto svojega psa, veliko švicarsko planšarko Nubo. Mala trobarvna kepica je takoj osvojila moje srce in kmalu sva postali nerazdružljivi. Kot večina začetnikov si takrat nisem niti slučajno predstavljala, da naju bo pot kdaj zanesla v razstavne ringe, na tekmovanja ali v vzrejo. Nuba je bila tista, zaradi katere se je vse skupaj pravzaprav začelo in prav zaradi njenih številnih odlik, sem se podala tudi na zahtevno  vzrediteljsko pot. Z njo sem resneje vstopila v svet kinologije in mislim, da sva skupaj dosegli zavidljive uspehe-tako na razstavnem kot delovnem področju. Nuba je postala evropska in svetovna vice prvakinja, večkratna klubska prvakinja, opravljene pa ima tudi številne delovne izpite, med drugim najvišji izpit iz Rally obedienca – RO IV.

S svojo trmo me je naučila marsikaj o šolanju in vzgoji in tako sem v letu 2008 opravila inštruktorsko licenco pri Kinološki zvezi Slovenije, redno pa se izobražujem tudi na strokovnih seminarjih doma in v tujini. V letu 2009 sem diplomirala na veterinarski fakulteti v Ljubljani in tako postala doktorica veterinarske medicine. V istem letu sem opravila tudi strokovni izpit. Moja poklicna pot je tako tesno povezana z živalmi.

Zaradi vseh Nubinih odlik sem se odločila za vzrejo in v letu 2007 registrirala psarno z imenom KARANTANSKA. Smo člani Kinološke zveze Slovenije (KZS), Slovenskega kluba za velike pasme in molose (SKVPM) in Mednarodne kinološke zveze (FCI).

Naši psi živijo z nami v hiši in so del družine. So naši sopotniki in prijatelji! Zvesti spremljevalci... Neizmerno uživamo v vsakodnevnih skupnih aktivnostih, sprehodih, šolanju, potepanjih, skupnem dopustu, tekmovanjih in obveznem vsakodnevnem jutranjem crkljanju. Čeprav se z izbiro kvalitetnih paritvenih kombinacij največ ukvarjam sama (izbrati kvalitetno kombinacijo namreč zahteva popolno poznavanje linij), mi pri skrbi za pse pomaga cela družina. Naši psi imajo najmanj 3 dolge sprehode dnevno, na voljo pa sta jim tudi velik vrt in cela naša hiša. S psi se veliko aktivno ukvarjamo, zato so odlično socializirani in povsem neproblematični.

Življenja brez psov si enostavno ne znam več predstavljati, saj so me "švicarji" popolnoma prevzeli. V letu 2008 sem si iz Nubinega drugega legla obdržala psičko Divo Karantansko. Diva je plod izjemno premišljene paritvene kombinacije in ena izmed stopničk proti cilju, ki sem si ga v vzreji švicarjev zadala za prihodnost. Ljubezen in predanost do pasme sta neizmerni  in tako se začenja pisati naša zgodba vzreje velikih švicarskih planšarskih psov.

Upam, da boste uživali na naši spletni strani in si s prebiranjem prispevkov pridobili čim več potrebnih informacij o tej čudoviti pasmi. Če imate kakšno vprašanje, me kontaktirajte. Z veseljem vam bom odgovorila. Lahko pa pridete tudi na obisk in si naše kosmatince pogledate v živo.

 

Neca Jerkovič, dr.vet.med., psarna Karantanska