5.7.2019
 

Nekaj novih slikic naših kosmatink, 3 generacije Karantanska. Z nami je trenutno tudi Kuba, saj so njeni lastniki par dni izkoristili za izlet. Mi pa se tudi zabavamo in nam ni čisto nič dolgčas! Malo me že stiska pri srcu, prav zares. Moja draga Mia (Bohemian Rhapsody Karantanska) namreč kmalu odhaja v nov, čisto svoj, solastniški dom. Čeprav vem, da se bo imela super in jo že težko čakajo, mi ni lahko. Mia je zelo posebna psička, samozavestna in neustrašna, a po drugi strani zelo nežna in prijetna. Je psička, ki bi jo z veseljem obdržala doma, a trenutno ni pravi čas za to. Vem da bo svoje solastnike zelo osrečila! Mi pa se bomo seveda še veliko videli, saj malo še vedno ostaja naša... Srečno moja mala navihanka!!!

Nuba Troja, Alpina, Bohemian Rhapsody Karantanska, 3 generacije Troja s hčerko Mio Nuba Troja Karantanska
naša solastniška psička Kuba Karantanska Kuba (3 leta), Troja (2,5 let), Alpina (6,5 let) in Mia (6 mesecev) Mia (Bohemian Rhapsody Karantanska)

Za vas pa imamo še eno zanimivo novičko. Naši švicarji bodo zopet pripomogli k prepoznavnosti in opisu tipičnih karakteristik ter značilnosti pasme... Skupaj s priznano kinološko revijo namreč pripravljamo obširno predstavitev. Ampak naj več zaenkrat ostane še skrivnost, hehe...


25.6.2019
 

Začenja se pravo poletje in tudi naši kosmatinci komaj čakajo da se osvežijo, če se le ponudi priložnost. Mia (Bohemian Rhapsody Karantanska) že plava kot ribica. Želimo vam lepe počitnice!


9.6.2019
 

Obiskali smo 2 razstavi, kjer so se naši švicarji odlično odrezali... Na avstrijski specialki smo bili s Trojo, Ronjo in malo Mio. Troja je postala najlepša psica (best in show) specialne razstave, Mia pa je z zmago med mladički odprla svojo razstavno kariero. Pasmo je sodila priznana avstrijska sodnica, gospa Uschi Eisner (AT), v BIS-u pa Uschi Eisner (AT), Christian Schmidt (DE) in Karoline Gsell (AT). Vesela sem, ker so vse 3 psice dobile tudi super opise. Lepo organizirana razstava na odlični lokaciji pa še čudovito vreme smo imeli... Po razstavi smo odšli še na sprehod in sladico, nato pa šibali domov...

VSSO Klubschau Bodental, Avstrija, 08.06.2019
Nuba Troja Karantanska (razred odprtih): odlično 1, CACA, Club Winner, BOS and BOS BIS 1
Ronja Karantanska (razred prvakov): odlično 1, CACA
Bohemian Rhapsody Karantanska (razred mladičkov): zelo perspektivno 1

Naslednji dan pa smo z Mio in Trojo odšle še v Umag, kjer je potekala mednarodna razstava. Ta razstava mi je še posebej ljuba, saj je prizorišče le prgišče stran od morja, zato gremo tja prvotno plavat in se zabavat. Razstavljala sem le Trojo, Mia pa se je šla z nama samo namakat.

CACIB Umag, Hrvaška, 9.6.19; sodnik: g. Hans Erhard Gruttner (DE)
Nuba Troja Karantanska (razred odprtih): CAC, CACIB, BOB
Troja je s tem nazivom zaključila tudi šampionat Hrvaške v lepoti, prav tako pa mednarodni šampionat.

Nuba Troja Karantanska, BOS BIS CACIB Umag: CAC, CACIB, BOB naši pokalčki in rozete

Naslednji teden odhajamo na svetovno razstavo v Wells. Tokrat samo kot gledalci!


14.5.2019
 

Bili smo V Samoboru, na obisku pri Matejki, Trojini sestrici Freyji in bernčku Ingu... Nastalo je cel kup krasnih fotk, predvsem v vodi. Hvala Matejka-za fotke, čudovit dan in okusen piknik! Se vidimo kmalu.

Alpina, Troja, Freyja in Ingo Troja uživa Troja
Troja in Freyja juhuhuhuhu palica je moja... Ujemi me, če me moreš...

4.5.2019
 

Čudovita Mia (Bohemian Rhapsody Karantanska) išče solastnika. Z veseljem bi jo obdržala doma (že pri treh tednih sem se namreč popolnoma zaljubila vanjo), vendar so mi trenutno zaradi številnih obveznosti trije psi preveč. Če koga zanima čudovita švicarka, enkratnega značaja, odlično socializirana in ima primerne pogoje ter čas zanjo ter bi bil pripravljen na solastništvo, bom vesela če me kontaktira. Mia izredno rada sodeluje z vodnikom, ima stabilen značaj in bo odlična tudi za kakšno delo. Oba starša sta popolnoma zdrava in izredno lepa predstavnika svoje pasme. Če kdo pozna koga, ki pozna koga...

Mia(desno), z mamico trojo (levo) in babico Alpino (na sredini) Mia (Bohemian Rhapsody Karantanska) moja, moja
Mia (Bohemian Rhapsody Karantanska) Mia (Bohemian Rhapsody Karantanska) 3 lepotičke: Troja, Mia, Alpina

S Trojo sva konec marca opravili BBh izpit. Res je neverjetna. Čeprav imava program natreniran že kar nekaj časa pa je bilo le 3 mesece po njenih mladičkih vse skupaj kar malo na hitro. Odlično se je odrezala, dosegla najvišje pike na izpitih, sedaj pa se že veseliva izpitov višjih stopenj (in seveda tudi kakšnih RO tekem, če bo le čas dopuščal)! Sodnik: g. Marjan Polajnar.


24.3.2019
 

Napočil je čas slovesa, definitivno najtežji del vzreje... Naši malčki en za drugim odhajajo v nove domove, k čudovitim družinam, ki jih pričakujejo z največjim veseljem in srečo v očeh. Težko je in tudi kaka solzica steče, a novičke ki prihajajo nazaj iz novih domov me pomirijo. In vem da je bilo vredno-vse neprespane noči, kupi oprane posteljnine, nešteto pobrisanih lužic, vse količine mesa in zelenjave zanje, vsakodnevno crkljanje, razvajanje in igranje, spanje ob njih na začasnem ležišču-ja, poslanstvo je izpolnjeno. Malim kepicam in njihovim družinam želimo veliko sreče na njihovi poti! Še se bomo videli, zagotovo. Tudi s tistimi, ki so odšli v tujino. Z Zantosem sva tokrat skupaj letela na Dansko, ostali pa so po mladičke prišli sami (nekateri pa odhajajo kmalu). Tokrat so odšli poleg Slovenije še v Švico, Canado, Italijo, Latvijo, Srbijo, Dansko, Španijo, Loti pa v naslednjih dneh odhaja na Nizozemsko.

B-leglo Karantanska z mamico Trojo in babico Alpino Mia (Bohemian Rhapsody Karantanska) z mami in delom našega velikega krdela
Baron Rudi ostaja v solastništvu pri prijatelju Petru in njegovi družini Charlotte Karantanska kmalu potuje na NL Berdnadette Karantanska sedaj živi v Švici
lahkih nog, naokrog-vsakodnevni sprehodi Mia (12 tednov) v stoji C-leglo Karantanska z mamico Kubo
Troja (Nuba Troja Karantanska) zopet smo bili gosti v oddaji 4 tačke, med snemanjem pa so se zelo zabavali z mojo ljubico Mio

Naši kosmatinčki pa so bili ponovno filmske zvezde. Kar dvakrat so nastopili v oddaji 4 tačke. Med snemanjem smo se seveda (kot se spodobi) močno zabavali. Prispevke si lahko ogledate na spodnjih povezavah. Kot boste lahko videli (sploh v prvem prispevku), z malimi nagajivci ni nikoli dolgčas!

ŠTIRI TAČKE-VETERINARSKA OSKRBA MLADIČEV

 

 

ŠTIRI TAČKE-ENTEROZOO

 


27.2.2019
 

En video naših navihancev. Super se imamo in uživamo v vsakodnevnih sprehodih... Cukri na kubik!

 


4.2.2019
 

Mladički rastejo s svetlobno hitrostjo. Sedaj smo jim tudi zunaj pripravili ogromen poligon s številnimi rekviziti, kjer vsakodnevno preživijo več ur in zvedavo raziskujejo okolico. Neverjetno kako uživajo. Ker imamo vsakodnevno številne obiske poleg tega pa je veliko dela še s pripravo surovih obrokov za vse, čiščenjem, vsakodnevnimi aktivnostmi z mladički, sprehodi odraslih psov in odgovarjanjem na številna e-mail sporočila nam malo zmanjkuje časa za osveževanje spletne strani. Vabim vas, da nas poiščete na FB, kjer redno objavljamo filmčke kužkov in več informacij ter smo bolj ažurni. Tule pa le nekaj fotografij... Obiskala nas je tudi Matejka (lastnica Trojine sestrice Freyje) in mi pomagala poslikati B-leglo v stojah, saj bomo počasi začeli z izborom. Značajsko so mladički zelo stabilni in odprti, večjih odstopanj ni. Dva mladička iz Trojinega legla, en samček in samička, bosta ostala v solastništvu.

Freyja, Ingo, Alpina, Troja in Kuba; pred slikanjem smo šli na dooolg sprehod Kubini mladički-C-leglo Karantanska Bohemian Rhapsody Karantanska
C-Karantanska Trojini mladički uživajo na igralih vijolična samička v stoji...
pri igri... Alpina s svojimi vnuki-če je le mogoče se zbaše v kotilnico C-jevčki

21.1.2019
 

Alpina praznuje že svoj 6. rojstni dan! Sploh ne morem verjeti. Čas hitro teče, zato izkoristimo vsako priložnost za izlete, pohode, sprehode-torej da uživamo skupaj. Alpina je zelo posebna psička enkratnega značaja, s čudovito energijo, predana, skrbna, zvesta, umirjena in stabilna; pes, ki ti je namenjen samo enkrat v življenju in s katerim je veselje sobivati. Dala nam je 3 prekrasna legla (med drugim tudi svetovno prvakinjo in najlepšo skupino potomstva), pravkar pa sta se pri nas skotili 2 legli njenih vnučkov za katere pomaga skrbeti (najraje bi jih vzela kar za svoje). Res je psica z velikim srcem, takšno si vsak vzreditelj lahko samo želi. Njenim bratcem in sestricam, A-leglu Karantanska, želimo vse najboljše, da bi še dolgo uživali s svojimi lastniki. Zares ste nekaj posebnega!!!

VSE NAJBOLJŠE ALPINA!!!!!!!!!!! DA BOŠ ŠE DOLGO Z NAMI...

Alpina s hčerko Trojo Alpina v hribih Alpina s hčerkami, BIS na svetovni razstavi v Leipzigu 2017
Alpina z mamico z bratcem in sestricami: A-leglo Karantanska Alpina
Alpina s tremi hčerkami iz R-legla Vilin, Diva in Alpina Karantanska Vilin, Nuba, Diva in Alpina Karantanska

15.1.2019
 

Veliiiiiikooo se dogaja pri nas in zelo smo zaposleni... Kuba Karantanska je skotila 9 malih švicarčkov in sedaj imamo pri nas vsega skupaj kar 16 malčkov. Si lahko predstavljate? Vsaka mamica ima svojo sobo s kotilnico, mi pa smo ves čas ob njima. Ja, tudi spimo pri njiju. Čeprav je dela precej pa je tudi ogromno čudovitih trenutkov, ki ti napolnijo srce in dušo. Ti naši švicarji so res nekaj posebnega... Nekaj Kubinih mladičkov je še na voljo za rezervacijo. V kolikor iščete kosmatinca, nas kontaktirajte.

leglo C-Karantanska Kuba umiva mladička nom, nom

Kubica pa je pred dnevi praznovala tudi svoj 3. rojstni dan. Vsem njenim bratcem in sestricam želimo vse najboljše! Zelo smo veseli, da z vsemi lastniki ostajamo v rednih stikih. Vsi mladički imajo enkratne domove in vedno smo veseli, ko se spomnijo na nas, nam pošljejp novičke in nove slikice!

Kralj Archie Karantanski (Nemcija) Kuba Karantanska (Slovenija) Kora Karantanska (Italija), CH.ITA
Kvant Karantanski (Poljska), CH.POL Karakorum Nova Karantanska (Finska), CH FIN, CH LT, JCH LT, JCH EE, BAL JCH, FIW-18 Kum Zenit Karantanski (Norveška)
Karma Karanstanska (Pojska), JCH POL, CH POL Kali Karantanska (Slovenija) mamica K-legla, Alpina Karantanska, multi JCH, multi CH, multi club winner

31.12.2018
 

Naši mladički so tu, čudoviti mali navihanci. Troja je 20.12. skotila 4 samičke in 3 samčke. Lepa izkušnja je zopet pestovati te male, nebogljene kepice in se razvajati z njihovim najlepšim, opojnim vonjem in mehkobo. Kotitev je potekala kot iz knjige in užitek je bilo spremljati kako zlahka so prihajali na svet. Dokler se ni eden od malčkov zataknil. Kljub temu, da sem mu dokaj hitro pomagala na plano, smo žal izgubili 4 mladičke, ki so se "zabasali" za njim. Jokala sem kot dež, težko je opisati te težke trenutke. Na srečo so Troja in malčki vsi ok in neskončno sem vesela, da so končno med nami. Troja je enkratna mamica, mladičke ves čas hrani in neguje in se skorajda ne premakne od njih.

leglo B-Karantanska ku-ku Troja s svojo družinico
spanje po švicarsko... spanje po švicarsko 2... lepotička

Vsem obiskovalcem naše spletne strani želimo srečno novo leto!!! Naj se vam izpolni vse kar si želite. Vašim štirinožnim kosmatincem pa veliko zdravja, iskric v očeh in najboljših mesnatih dobrot! Srečno.


15.11.2018
 

Troja je breja, jupiiiiiiii. Parili smo jo na Češkem, s samčkom Black Jack from Nina's farm. Mladičke pričakujemo pred božičem. Držimo pesti! Hvala obema lastnicama samčka za gostoljubje. Oba starša imate brezhibne zdravstvene izvide in komaj čakamo da male kepice pridejo na svet.

Troja počiva, trebušček se že vidi kotilnica je pripravljena bodoči očka, Black Jack

Če bo šlo vse po sreči pa v začetku leta 2019 pričakujemo še eno leglo. Parili smo namreč tudi našo solastniško psičko Kubo Karantansko. Parjena je bila s samčkom Lancastrom Valatheca.

Kuba Karantanska, skoraj 3 leta Kuba Karantanska, skoraj 3 leta Lancaster Valatheca


10.11.2018
 

V preteklih meseceih smo se udeležili še dveh razstav. Vsi naši kosmatinci so se odlično odrezali!

V avstrijskem Tullnu sem razstavljala samo Trojo. Oba dni je kljub svoji mladosti premagala vse psice in dosegla kvalifikacije za slavni angleški Crufts in tudi naziv Bundessieger. Urši in Katji hvala za družbo, zabavne klepete in glasno navijanje. Čim prej spet ponovimo.

29.9.2018 CACIB Tulln, sodnica: G. Schrank (A): odlično 1, CACA, CACIB, BOS, Crufts qualifications
30.9.2018CACIB Tulln, sodnica: M. Blaha (A): odlično 1, CACA, CACIB, BOS, Bundessieger

10.11.2018 Specialna razstava SKVPM II, sodnik: B.Chapiro (FR):

Nuba Troja Karantanska (vmesni) odlično 1, CAC
Ronja Karantanska (prvaki): odlično 1, CAC, BOB
Neo Mr. Andreson Karantanski (odprti): odlično 1, CAC, BOS

Precej naših mladičev se razstavlja v svojih državah po tujini, kjer dosegajo izjemne uspehe. Ne zamerite, da vsega ne objavljamo na naši spletni strani, saj je rezultatov enostavno preveč.


17.9.2018
 

Dobili smo uradne izvide RTG slikanja za našo Trojo. Vsi sklepi so brezhibni in težko opišem kako sem vesela te novice. Troja je zelo posebna psička, takšna ki se ne skoti v vsakem leglu. Pri samo 7. tednih starosti me je omrežila s svojim perfektnim, samozavestnim značajem in čudovito zgradbo. To je bila že od samega začetka ljubezen na prvi pogled in zato ni naključje da v rodovniškem imenu nosi ime svoje babice Nube (Nere), psičke na kateri temelji celotna naša vzreja. Že takrat sem vedela, da bo imela v moji vzreji posebno mesto. V njenem rodovniku najdemo enkratne švicarje, že nekaj let pa zanjo hranim zamrznjeno seme, še ena stopnička na poti do mojih sanj. Troja je bila tako kot ostali naši psi preslikana na Veterinarski fakulteti v Ljubljani, slike pa je ocenila Komisija za ocenjevanje okostja.

Nuba Troja Karantanska: HD A/A, ED 0/0, OCD free. Jupiiiiiii!!! Pregled oči načrtujemo kmalu.

med slikanjem kolkov Troja Troja med slikanjem kolkov


15.8.2018
 

Bili smo na Nizozemskem. Udeležili smo se svetovne razstave psov v Amsterdamu in preživeli nekaj čudovitih dni s prijatelji! Razstavljala sem Trojo in Ronjo, ki sta se odlično odrezali in obe prišli v ožji izbor. Troja je bila tretja v močnem razredu vmesnih psic (15-24 mesecev), Ronja pa odlična četrta v razredu prvakinj. Sodnik C. Stefanescu (RO). Lepo je bilo ponovno videti vse ljubitelje švicarjev. Hvala Mateji in Zoranu za super družbo, smeh in vse dogodivščine; enkratno smo se imeli! In hvala moji dolgoletni prijateljici Lianne (lastnici naše Gaie Karantanske, ki bo letos dopolnila že 8 let), da nam je odstopila svoj apartma in nas gostila vse dni našega kratkega oddiha. En velik objem!!! Mi smo se imeli super, se vidimo kmalu (upam, da naslednjič pri nas v Sloveniji). Nekaj foto utrinkov...

Troja, Alpina in Ronja Karantanska čudoviti mlini v Kinderdijku igra na plaži
zabava Ronja Karantanska, 3,5 let

Alpina in Troja

Troja v ringu med ocenjevanjem s Trojo in Alpino naša ekipa
Fredi in Troja med igro ups... Troja v vodi

18.6.2018
 

Poletje je tu in z našimi švicarji uživamo v dolgih poletnih dneh, pohodih po okoliških ravnicah in hribih, kopanju na morju, zabavi s prijatelji. V zadnjih nekaj mesecih smo se z našo čudovito mlado psičko, Nubo Trojo Karantansko, udeležili tudi 4 mednarodnih in 1 državne razstave, ki smo jih združili s prijetnimi izleti in druženji s prijatelji. Troja se je res enkratno odrezala in je prav na vseh razstavah zmagala (kljub svojim komaj 17 mesecem), dvakrat pa je bila uvrščena celo med prve tri najlepše pse celotne II FCI skupine. Neverjetni uspehi, na katere smo zelo ponosni. Odlično se je na razstavah odrezala tudi njena sestrica Freyja (živi na Hrvaškem)-obe psički sta tako že zaključili tudi mladinski šampionat-Troja slovenski, Freyja pa hrvaški.

12.5.2018 CAC Samobor (CRO), sodnik g. Harsanji (H): Nuba Troja Karantanska: odlično 1, CAC, BOB Njena sestrica Nagajiva Freyja Karantanska se je razstavljala v razredu mladih in dosegla odlično 1, PRM, JBOB (najlepši mladi predstavnik pasme). Čestitke tudi njeni lastnici Matejki!

Nuba Troja Karantanska Leia, Troja in Alpina Troja-Coca Cola je zakon, hehe
sestrici: Troja in Freyja skupinska fotka naših švicarjev s prijatelji Troja v gibanju

27.5.2018 CACIB Varaždin (CRO), sodnik g. Joachim-Dux (DE). Razstavljala sem Trojo in Bostona (našega solastniškega samčka iz USA), s katerim zaključujeva mednarodni šampionat.
Nuba Troja Karantanska (vmesni): odlično 1, CAC, CACIB, BOB, BOG III
Aegis Boston Karantanski (prvaki): odlično 1, CAC, CACIB, BOS

2.6.2018 CACIB Umag (CRO), sodnik g. Marko Bubalo (HR). Super razstava, saj smo praktično cel dan preživeli ob morju, se sončili in kopali. S prijatelji smo v bližini Umaga ostali 3 dni (s seboj smo imeli tokrat kar 8 kosmatincev) in zares preživeli čudovite mini počitnice, polne smeha in zabave.
Nuba Troja Karantanska (vmesni): odlično 1, CAC, CACIB, BOB
Nagajiva Frejya Karantanska (mladi): odlično 1, PRM

Nuba Troja Karantanska Freyja in Troja po razstavi Troja v ringu, gibanje
moja, moja ocenjevanje v BIS-u Troja v stoji (17 mesecev)
izbor za BOB, Troja je zmagala Troja in Freyja med igro v morju prijatelji

16.6.2018 CACIB Bled I (SLO), sodnik g. R. Sporr (AT): odl. 1, CAC, CACIB, BOB, Crufts kvalifikacija
17.6.2018 CACIB Bled II (SLO), sodnik g. Roberto Schill (RO): odično 1, CAC, CACIB, BOB, BOG III, karavanški zmagovalec 2018

V letošnjem letu pa smo imeli tudi 2 legli, in sicer s solastniškima psičkama Rumbo in Ronjo Karantansko. Rumba je kotila pri nas, Ronja pa pri solastnici Mateji, kasneje pa smo tudi te mladičke preselili k nam. Obe paritveni kombinaciji sta bili skrbno izbrani, oba samca (tako kot tudi Rumba in Ronja) pa sta seveda popolnoma zdrava (HD A/A, ED 0/0, OCD free) in prijetnih značajev. Upamo, da bodo mladički zrasli v čudovite švicarje!

Rumba je 22.2. skotila 2 samički, poimenovali smo ju Lumba in Leia Karantanska. Lumba je ostala v Sloveniji, z Leio pa sva leteli na Norveško (kjer sem zopet preživela nekaj nepozabnih dni). Obe sta našli čudoviti družini in prepričana sem, da bosta v novih domovih uživali. Želimo jima veliko sreče, njihovim lastnikom pa obilico veselja z navihankama! Hvala Leinim lastnikom za vse gostoljublje!

Rumba z mladičkama Lumba Karantanska Troja in Lumba, prijateljici
Troja in Lumba Leia z mamico Rumbo Lumba Karantanska
Leia Karantanska Leia v novem domu del Leine nove družine na Norveškem

Izlet na Norveško z Lumbo sem izkoristila še za obisk našega Kum Zenita, samčka iz Alpininega drugega legla, ki živi v Stavangerju. Težko je opisati občutke, ko po 2 letih zopet vidiš svojega mladička. Z njegovimi lastniki smo preživeli nekaj nepozabnih skupnih trenutkov! Hvala Kjersti.

Pa še naše drugo leglo. Ronja je 17.4. skotila 3 samičke in 3 samčke. Mladički te dni počasi odhajajo v nove domove, večina v tujino. Paritev Ronje z Lordom Roberta Ana je trikratni line breeding (3, 4, 4 generacija) na mojo prvo psičko Nubo (Nero)-začetnico naše vzreje. V rodovniku tako na obeh straneh najdemo pse iz naše psarne in nazaj sem dobila v enem rodovniku prav vse svoje pomembnejše pse: Nubo, Divo, Vilina, Ronjo in Alpino Karantansko.

     
     
     

Skrbimo pa tudi za prepoznavnost naše pasme. Na Festivalu za ljubitelje živali v Domžalah smo namreč prejšnji vikend predstavili velike švicarske planšarje. Hvala vsem lastnikom naših kosmatincev, ki ste nam prišli pomagat. Žurnal je ob tej priložnosti z našo pomočjo objavil tudi lep opis pasme na svoji spletni strani... Če ga želite prebrati ::KLIKNITE TU::


27.1.2017
 

Naši mladički lepo napredujejo, kmalu bodo dopolnili 3 tedne. Alpina čudovito skrbi zanje, mi pa ji pri skrbi seveda pomagamo. Učke so že odprli, prvič smo jih razglistili, kmalu pa bodo dobili tudi svoj pravi mesni obrok. Končno so dobili tudi svojo podstran, kjer lahko najdete več informacij o leglu ::KLIK::.

kupček sreče, 9 dni paw up hrrrrrr hrrrrrrr hrrrrr
štiriperesna deteljica mladički večinoma spijo in jejo, 12 dni rumena samička pozira

Prejšnji vikend smo se z Ronjo Karantansko in Vilinom Karantanskim udeležili specialne razstave CAC SKVPM 2017, ki je potekala v okviru mednarodne razstave v Ljubljani. Pasmo je sodila priznana finska sodnica, specialistka za pasmo, ga. Satu Ylä Mononen-kar je bil tudi razlog, da na tej razstavi nismo smeli manjkati. V BIS-u so sodili: pa ga. Tonkson Koit (EE), g. Bosch (BE) in g. Šinko (SLO). Dosegli smo enkratne rezultate. Ronja je postala najlepša predstavnica pasme, Vilin pa najlepši samec, poleg tega pa sta oba posegla po najvišjih mestih tudi v BIS-u in dosegla drugo mesto med pari. Hvala vsem sodnikom za podeljene nazive in vse izrečene pohvale. Izredno sem vesela, da smo najvišja priznanja dosegli prav pri sodnikih, ki jih globoko spoštujem in zelo dobro poznajo našo pasmo... Hvala tudi solastnici Ronje- Mateji in lastniku Vala-Mateju za vso pomoč, fotografije in lepo popoldne!

Vilin Karantanski (veterani): odlično 1, veteranski klubski prvak za 2017, VBOB, BOS, BIS veterani
Ronja Karantanska (odprti): odlično 1, CAC, klubska prvakinja za 2017, BOB, rBIS
Ronja in Vilin (pari): 2. mesto

Ronja s finsko sodnico, klubska prvakinja za leto 2017, BOB in rBIS G. Štefan Šinko je Ronji podelil naziv druge najlepše na razstavi izmed vseh pasem, rBIS Vilin, najlepši samec (BOS) in BIS veteranov z g.Boschem (BE) in predsednico kluba ga. Černe

Ronja je s tem zadnjim osvojenim nazivom CAC zaključila tudi šampionat Slovenije v lepoti (Ch.SLO).


10.1.2017
 

Dolgo se nismo javili in vmes se je zgodilo ogromno stvari. Obljubim, da bomo vsaj najpomembnejše novice objavili v prihodnjem mesecu tule spodaj, da bo kronološko. S kužki uživamo na izletih in potovanjih, na vsakdanjih sprehodih in druženjih s prijatelji, dosegli smo veliko uspehov na razstavah (še posebej smo "razturali" septembra na specialki v Švici, kjer smo v močni konkurenci skoraj 100 švicarjev pobrali vsa najvišja mesta) in kar nekaj psov naše vzreje iz Alpininega prvega legla je bilo RTG preslikanih in so do sedaj vsi vsega free. Zares enkratno!!!

Tokrat se javljamo s prav posebno, zelo veselo novičko. Z Alpino sva bili novembra v Švici, in sicer na paritvi s čudovitim samcem po imenu Sheriff v. Ayala, katerega občudujem že nekaj let. V treh dneh sva prepotovali kar precej kilometrov, vendar pa naporna pot ni bila zaman.

Sheriff v. Ayala in Alpina Karantanska Sheriff v. Ayala in Alpina Karantanska Sheriff v. Ayala

Imamo namreč 10 novih mladičkov-7 samičk in 3 samčke. Čeprav paritev še ni bila načrtovana v tem letu, sem kombinacijo s tem samcem že dolgo imela v načrtu, za prihodnost, saj je to zame ena izmed posebno pomembnih paritev. V rodovniku so namreč fenomenalni psi, od začetnice naše vzreje-Nube do čudovitega Klarka (očka našega V-legla), ki so pomembno zaznamovali našo vzrejo v preteklosti. Oba starša sta popolnoma zdrava (HD A, ED 0, OCD free, oči proste vseh bolezni) in imata enkraten značaj. Za leglo imam velika pričakovanja in zaenkrat lahko rečem samo, da so mladički enostavno čudoviti! Če se zanimate za rezervacijo, me prosim kontaktirajte. Tu pa nekaj izmed slik prvega tedna.

siesta, želodčki so polni slastnega mleka skupinska, 2 dni roza samička, 4 dni
modri samček utrujena mamica z mladički, 2. dan tačka :)
zelen samček pozira na tački slurp zaspanci, 4 dni stari
skupinska slikica, 6 dni stari siva samička, 5 dni vijolična samička s posebnim "tatoojem"-strelco

18.1.2016
 

Mladički krasno napredujejo in zaenkrat njihov vsakdan ni prav raznolik-veliko jejo, spijo in se grejejo pri svoji skrbni mamici. Vsak čas bodo odprli oči, noski pa se že barvajo na črno. Alpina je enkratna mamica, take psičke si res lahko samo želiš. Z malimi kepicami preživimo veliko časa in verjetno so že sedaj najbolj razvajeni švicarji na svetu. Za najbolj perspektivno samičko iz legla iščemo solastnika! Če vas zanima več, nas prosim kontaktirajte za podrobne informacije. Želimo si nekoga, ki živi v naši bližini.

naši buhteljčki stari 12 dni četrti dan: mamino mleko je zakon tretji dan
dih jemajoči prizori nežnosti in topline heeeejjjj, kdo me budi... samička, 12 dni
četrti dan: hrrrrrr, hrrrrr, hrrrrr tačka vsi v vrsto-četrti dan

Čeprav se pri nas vse vrti okoli mladičkov pa imamo tokrat še eno fenomenalno novičko. Pretekli vikend je v Ljubljani v okviru mednarodne CACIB razstave namreč potekala klubska specialna razstava, udeležili smo se jo z Ronjo Karantansko. Mala je tokrat pokazala iz kakšnega testa je in zaključila v velikem slogu. Iz razreda mladih je najprej premagala vse švicarje in postala najlepši predstavnik pasme (BOB), nato pa v finalnem BIS izboru še mlade pse vseh pasem in prejela naziv najlepšega mladega psa razstave (JBIS). Leta 2014 sva enak uspeh dosegli z njeno mamico Alpino, torej že drugo tako priznanje našim psom in naši vzreji. Vesela in ponosna sem. Iskrena hvala obema sodnikoma-g. Christopherju Habigu (DE) in g. Joaou Vascu Pocasu (PT) za tako elitno priznanje! In seveda hvala Ronjini solastnici Mateji, ki zanjo lepo skrbi mi je omogočila, da Ronja ostaja pod "našo streho".

Ronja Karantanska (mladi): odlično 1, PRM, mladinska klubska prvakinja 2016, JBOB, BOB, JBIS

ponosni solastnici in najina čudovita Ronja Karantanska (13 mesecev) Ronja je pri nemškem sodniku prejela enkraten opis, res ga je navdušila Alpinin (2014) in Ronjin (2016) pokal za zmago med mladimi psi (JBIS) vseh pasem znotraj SKVPM

To pa še ni vse. Dopoldanske mednarodne CACIB razstave se je udeležil Roth Karantanski. Sodnik: Piotr Krol (PL). Tudi on se je enkratno predstavil, prejel je oceno odlično 1, PRM, JBOB in tako mu manjka samo še en PRM naziv za zaključek mladinskega šampionata Slovenije. Iskrene čestitke!!!


10.1.2016
 

Pa jih imamo, male švicarčke. Najlepše mladičke na svetu!!! Po dolgi kotitvi, ki se je tokrat žal končala s carskim rezom, smo dobili 5 samičk in 3 samčke. Zame je bila tole ena najtežjih kotitev, fizično in predvsem psihično. Pokonci sem bila neprekinjeno praktično 60 ur. z Alpino sva prebedeli celo noč in prvi malček se je skotil nekaj po 6 uri zjutraj, zadnjega-osmega pa smo pričakali nekaj pred eno ponoči... Vedela sem, da Alpina nosi vsaj 12 mladičev, toliko sem jih namreč naštela na ultrazvoku. Žal pa nam sreča tokrat ni bila naklonjena. Deveti mladiček se je namreč zataknil v porodnem kanalu. Alpina sprva ni kazala znakov, da bi bilo karkoli narobe in tudi utripi pri mladičkih so bili normalni (doma sem imela na srečo ultrazvok, da sem lahko sproti preverjala stanje), zato sem predvidevala da si je pač vzela malo daljšo pavzo, da si odpočije in nabere moči za naprej. Po osmih urah so se ponovno začeli popadki, mladička pa kar ni in ni bilo. Kmalu sem ugotovila, da je nekaj narobe. V kanalu sem zatipala mladička in vedela sem, da ga bo zelo težko dobiti ven težko (bil je v napačni legi). Zaradi mladičkov, ki so bili še notri, sem se odločila da ne poskušam predolgo. Kljub temu, da sva takoj odhiteli na našo kliniko kjer smo opravili carski rez, žal nobenega od štirih mladičkov nismo uspeli rešiti... Ob močnih popadkih (Alpina se je močno trudila spraviti malčka na svet) so se odluščile posteljice in ostali mladički (ki zaradi ovire niso mogli na svet) so ostali brez kisika. Ko smo jih rešili so srčki še bili, a žal so malčki vdihnili preveč plodne tekočine. Kljub našemu trudu jih nismo mogli oživeti. Jokala sem kot dež. Vzreja ni vedno lepa in enostavna in takšni trenutki te povsem sesujejo. Včasih se vse ne izzide po načrtih pa če se še tako trudimo. No-kljub temu imamo čudovito leglo. Mamica in mladički pa super napredujejo.

obilna Alpina nekaj dni pred kotitvijo kotilnica pripravljena... Alpina tudi... cukrčki...
naša košarica sreče mala tačka zeleni samček
modri samček zaenkrat samo jemo in spimo... ponosna (in utrujena) mamica z mladički

Zadnji dan starega leta so svoj prvi rojstni dan praznovali Divini E-mladički. Želimo jim še veliko zabave, norčij, veselja, nagajivih trenutkov in čarobnih sprehodov z njihovimi družinami! Vse najboljše!

Imamo pa še dve veseli novički. Psička naše vzreje-Prima Karantanska, bo v februarju prvič postala mamica. Parjena je bila s samcem Cerber Refugium Polonica uvoženim iz Poljske. Njen brat Pal Karantanski pa bo prvič postal očka, mamica bo Kinga Cesar v. Carintia. Obe brejosti sta že potrjeni z ultrazvokom. Obema kosmatima mamicama in njunim skrbnikom želimo veliko sreče!!!


22.12.2015
 

Z velikim veseljem in radostjo sporočamo, da v januarju 2016 pričakujemo male švicarčke. Brejost je bila že v začetku decembra potrjena z ultrazvokom. Starša sta naša Alpina Karantanska in Aegis Boston Karantanski (uvožen iz ZDA). Več o obeh si lahko preberete na njunih podstraneh v rubliki "naši psi", tukaj pa prilagam nekaj slikic, ki so nastale ob paritvi. Sprejemamo rezervacije!

     

Z Alpino sva bili zelo pridni in sva se končno prijavili na izpite. V novembru sva tako opravili kar dva izpita iz poslušnosti. V izredno zahtevnih razmerah (močan dež, pomešan s snegom) sva najprej v Ljubljani opravili BBh (izpit iz poslušnosti s preizkusom v urbanem okolju). Prikazali sva najboljšo poslušnost dneva in si prislužili 98 točk ter številne pohvale sodnika. Dober teden za tem pa sva v Kamniku opravili še prvi izpit iz Rally Obedienca, RO1. Naslednje leto načrtujem opraviti izpite RO do najvišje stopnje. Če bo šlo vse po načrtih naju boste lahko videli tudi na tekmovanjih.

Naj dodam še nekaj jesenskih fotk Alpine in Dive.

Alpina Karantanska Alpina in Diva Karantanska Diva Karantanska

Praznovali smo kar nekaj rojstnih dni. 24. novembra so slavili D-jevčki, z našo Divo na čelu. Dopolnili so že lepih 7 let. Divi smo spekli okusno pasjo tortico, posladkala pa se je tudi z veliko mesnato kostjo. Konec novembra je svojo drugo svečko upihnil naš američan Boston in seveda je tudi on dobil torto. Nato pa so decembra najprej slavili V-jevčki in za njimi še lanskoletni R-mladički. Mladički našega prvega V-legla so letos dopolnili že 8 let in so sedaj uradno postali veterančki. Vesela sem, da se tako super držijo!!! VSE NAJBOLJŠE VSEM in da bi še dolgo razveseljevali svoje lastnike! Hvala pa seveda tudi lastnikom vseh naših mladičkov za vsa poročila in lepe fotografije, ki nam jih redno pošiljate! Vedno smo jih zelo veseli in nam polepšajo dneve...

Mateja in Ronja Karantanska sta se udeležili štirih mednarodnih razstav (razred mladih).

CACIB Šempeter (7.11.), sodnik: g. Štefan Šinko (SLO): odl.1, PRM, JBOB, BOB
CACIB Vrtojba (8.11.), sodnica: ga. Carsten Birk (DK): odl. 1, PRM, JBOB, BOB
CACIB Zagreb (28.11.), sodnica: ga. Eva Liljekvist Borg (SWE): odl. 1 PRM, BOS
CACIB Zagreb (29.11.), sodnica: ga. Ekaterina Senashenko (RUS): odl. 2

Ronja je tako zaključila slovenski mladinski šampionat v lepoti! Prav tako pa je na Poljskem njena sestrica Rubin Karantanska zaključila poljski mladinski šampionat v lepoti. Bravo punce!!!

CACIB Zagreb: Ronja Karantanska v teku Ronja, Mateja in švedska sodnica Rubin Karantanska, 12 mesecev

Naša Diva je bila pred kratkim v Italiji operirana. Več o njeni poškodbi na ahilovi tetivi sem napisala že v septembrskih novičkah (strgala je tetivo gastrocnemiusa, ki je najpomembnejši del ahilove tetive). Ker smo oktobra na njenem gobčku slučajno našli še čisto majhen mastocitom, sem se najprej odločila da odstranimo le tega (kljub temu da je bil bolj benigne sorte, nisem želela tvegati). Zato se je operacija na tetivi malček prestavila. Operacija je bila zelo zahtevna in je trajala polne 3 ure-koliko "železja" ima v nogi pa lahko vidite spodaj. Končna odločitev kirurga je bila, da naredimo kar artrodezo tarzalnega sklepa. Zaenkrat lepo okreva in upamo, da bo kmalu spet pripravljena za tek in pohode...

Diva se po dolgotrajni operaciji končno zbuja takole sedaj izgleda njena zadnja desna noga pa še AP projekcija

Vsem obiskovalcem naše spletne strani želimo veliko lepih trenutkov v prihajajočih praznikih! Naj bosta božič in novo leto čarobna, navihana, polna veselja in zabavne igre z vašimi kosmatinci!


21.10.2015
 

Slovenska klubska razstava (CAC SKVPM 2015) je za nami in odlično smo se imeli! Končno ena domača razstava, kjer je bilo prijavljenih vsaj nekaj več švicarjev-tokrat kar 16! Naši psi so dosegli izredno lepe uspehe. Pobrali smo namreč nazive mladinski klubski prvak (Roth) in mladinska klubska prvakinja (Ronja) ter še naziv klubske prvakinje (Alpina) za leto 2015, imeli najlepši par razstave in bili drugi med vzrejnimi skupinami. Res odlično!!! Sodnica: Barbara Mueller (CH). Rezultati:

Roth Karantanski (mladi): odlično 1, PRM, mladinski klubski prvak za leto 2015
Aegis Boston Karantanski (vmesni): odlično 1, CAC
Vilin Karantanski (prvaki): odlično 2, r.CAC
Ronja Karantanska (mladi): odlično 1, PRM, mladinska klubska prvakinja za leto 2015, JBOB
Alpina Karantanska (prvaki): odlično 1, CAC, klubska prvakinja za leto 2015, BOS
pari (sodnik: A. Korozs): Alpina Karantanska+Vilin Karantanski: BIS 1. mesto (najlepši par razstave)
vzrejne skupine (sodnik: C. de Giuliani): BIS 2. mesto (druga najlepša vzrejna skupina razstave)

Vilin in Alpina, najlepši par razstave, 1. mesto v BIS-u pari: Vilin in Alpina v teku Roth Karantanski je postal mladinski klubski prvak za letošnje leto (foto: N.Šmalc)
Nekaj šampionskih samcev (Vilin in Matej na sliki tretja z leve) (foto: N.Šmalc) Ronja z Matejo in midve z Alpino-izbor najlepše švicarke razstave (BOS) BOB in BOS (foto: N.Šmalc)

Za Rotha in njegovega lastnika je bila to prva razstava. V konkurenci treh psov sta se lepo predstavila, prepričala sodnico in tako domov odnesla prvo zmago. Upam, da jima je to dalo zagon in ju bomo lahko še kje videli! Njegova sestrica Ronja, ki jo imava z Matejo v solastništvu, se prav tako enkratno razvija. Sodnica je imela v finalnem izboru kar težko delo, da je med njo in njeno mamico Alpino (ki je pred tem premagala psički iz razreda vmesnih in odprtih za naziv klubske prvakinje) izbrala najlepšo švicarsko psičko razstave. Iskreno povedano jo razumem in verjetno bi sama naziv podelila Ronji. Čeprav ji še manjka nekaj "mase" in se mora še precej razviti, je njena zgradba še boljša od Alpinine. Za svojih rosnih 9 mesecev je res fenomenalna. Pa ne samo razstavno gledano... Ima čudovit značaj in je krasna družinska psička na katero sva z Matejo zelo ponosni. Prepričana sem, da je pred Ronjo še izjemna razstavna kariera in sem vesela, da že stopa po Alpininih in Nubinih stopinjah! Z Alpino sva si priborili naziv klubske prvakinje in najlepše psice, nato pa sta se z Vilinom v parih v BIS-u zavihtela na najvišjo stopničko in postala najlepši par razstave. Za konec pa so Vilin, Alpina in Ronja dosegli še drugo mesto med vzrejnimi skupinami!!! Izjemni uspehi naše vzreje na katere sem zelo ponosna!!! Iskrene čestitke vsem Karantancem in njihovim krasnim lastnikom oz. solastnikom!!! Po razstavi smo seveda odšli še proslavit v bližnjo restavracijo. Večerja in druženje sta je zavlekla pozno v noč in se končala pri zanimivih debatah in izmenjavi mnenj z vzreditelji nekaterih drugih pasem. Hvala vsem za lep dan!!!

V oktobru so svoj 5. rojstni dan praznovali naši G-jevčki: Gaia, Genja, Gandalf, Grof Patoche in Grant. Želimo jim vse najboljše in še veliko skupnih let z njihovimi čudovitimi lastniki!!!

Nekaj jesenskih slikic Alpine, Dive in Rumbe, ki je bila pri nas na krajših počitnicah...

Rumba Karantanska, 10 mesecev Rumba, Alpina in Diva Karantanska Rumba Karantanska, 10 mesecev
Rumba z mamico Alpino Rumba Karantanska, 10 mesecev Alpina Karantanska, skoraj 3 leta

Boston je končno dobil svojo podstran. Zaenkrat je še v pripravi, nekaj vsebin pa že lahko vidite ::TU::.


22.9.2015
 

Bili smo v Skradu (HR) na specialni razstavi 2. in 9. FCI grupe. Tokrat sem razstavljala Alpino in Rumbo, z nami pa so bili tudi Urša in njen novi bernček Kalles. Gre za manjšo razstavo, kjer so gostitelji še uspeli ohraniti prijetno domače vzdušje (česar številnim razstavam dandanes manjka) in res smo se super imeli... Na koncu so organizatorji za vse udeležence pripravili druženje ob golažu, mi pa smo se po zaključku razstave podali še na sprehod do slapu Veli Vir v bližini. Sodnik g. Srećko Kukić.

Alpina Karantanska (odprti): odlično 1, CAC, BOB (najlepši švicar razstave)
Alpina je s tem četrtim CAC zaključila šampionat in postala tudi prvak Hrvaške v lepoti (Ch.Cro).
Rumba Karantanska (najmlajši): zelo perspektivno 1, najlepši najmlajši švicar, 3. mesto v BIS-u

Alpina Karantanska, CAC in BOB Rumba je bila izbrana med 3 najlepše najmlajše pse razstave (na sliki skupaj z mamico Alpino) Rumba, Kalles in Alpina na začetku poti proti slapu Veli Vir

V začetku septembra smo na Veterinarski fakulteti v Ljubljani opravili RTG slikanje Bostona, našega solastniškega samčka. Oceno je podal prof. dr. Bojan Zorko, rezulati pa so odlični in zelo smo veseli:
Aegis Boston Karantanski: HD B/B, ED 0/0, OCD free. Pregled oči bo opravljen v začetku leta 2016.

Diva si je v avgustu poškodovala ahilovo tetivo. Gre ze eno najbolj zapletenih poškodb pri psih (podobno kot pri ljudeh), težavna je predvsem rehabilitacija. Ker v Sloveniji žal nimamo specialista iz tega področja, sem jo na pregled odpeljala v Raveno (ITA), k enemu izmed najboljših strokovnjakov v Evropi. Verjetno bo potrebna operacija (strgana je pomembnejša izmed tetiv, ki skupaj tvorijo ahilovo tetivo), dokončno se bomo odločili oktobra. Pregled smo podaljšali v krajši dopust v bližnjem Riminiju. Številni hoteli, dolge peščene plaže, senčniki tisočih barv, povsod sama mivka... Naši švicarji so bili prava atrakcija-v pozitivnem smislu seveda (tudi v hotelu, kjer očitno niso vajeni tako ogromnih psov). Na plaži so nas ves čas ustavljali in spraševali kakšna pasma je to, če so prijazni, če jih lahko božajo,... in z Matejem sva jim v polomljeni italjanščini odgovarjala. Spotoma smo obiskali še Mailota (iz Papajinega legla), ki živi v bližni San Marina, na poti domov pa še Estor Akija iz zadnjega Divinega legla. Obema družinama bi se rada zahvalila za prijazen sprejem, odlično hrano in prijetno druženje...

večerni sprehod: Alpina, Val in Diva na dolgih, peščenih plažah v Riminiju Alpina in Val med igro Diva-Baywatch :)) Kdo jo najde...
Estor Aki Karantanski, 8 mesecev-prvič smo ga poskusili postaviti v razstavno pozo Karantanci (L-D): Diva, Alpina, Vilin in najmlajši-Estor Aki V objemu z Estor Akijem, veselo srečanje po pol leta, odkar je odšel v svoj novi dom

V nedeljo je v Domžalah potekal vzrejni pregled. Udeležila sta se ga 2 samca, ki prihajata iz naše psarne. Pričakovano sta pregled oba uspešno opravila in pridobila vzrejno dovoljenje (odlično (A)).

1) Aegis Boston Karantanski (22 mesecev, starša: Shamrock Curageous Admiral×Breezy Ridge im Wald und auf der Heide, vzreditelji Kristin Krumpe, Eric Bachli, Katie Bachli, USA; Boston živi pri solastnikih v Ljubljani)-odlična telesna ocena, HD B/B, ED 0/0, OCD free, opravil vzrejni pregled (A)
Na tem mestu bi se rada zahvalila solastnikom-Damjanu in njegovi družini, s katero odlično sodelujemo in enkratno skrbijo za Bostona. Boston je odlično socializiran, povsem neproblematičen samec, enkratnega značaja in lepega telesa. Nekoliko drugačnega tipa kot naši, evropski psi. Kmalu boste več o njem, z bolj obširno predstavitvijo, lahko prebrali na njegovi podstrani. Iskrena hvala vzrediteljem-še posebej Kristin Krumpe (psarna Aegis), da so Bostona pred slabima dvema letoma zaupali v naše roke! Iz omenjene psarne sta v Evropi trenutno samo 2 psa, Bostona pa sem iz Amerike pripeljala celo kot prvega. Veliko kvalitetnega dela, medsebojnega sodelovanja in še precej drugega je bilo potrebno, da je Boston sploh prišel. Upam, da bo s svojimi kvalitetami doprinesel k razvoju švicarjev v Sloveniji.

Aegis Boston Karantanski, 22 mesecev Boston je letos z družino dopustoval v deželi svojega izvora-Švici. Imeli so se super! Tule z Urbanom počivata v prijetni senci sredi Berna. Boston ponosno pozira z Barbaro na enem izmed gorskih prelazov
Z Domnom med sprehodom po mestu Langenthal, kraj kjer se je pasma rodila... Damjan in Bostonček na prelazu Obernalppass v bližini Rena Boston se hladi v vodnjaku sredi Innsbrucka-temperature so bile res visoke

2.) Admiral Berto Karantanski (star skoraj 3 leta; starša Nuba in Taboo from Swiss Star, naše vzreje, lastnik Uroš Mezeg, SLO)-odlična telesna ocena, HD A/A, ED 0/0, OCD free, opravil vzrejni pregled (A)
Berto prihaja iz zadnjena legla naše Nube, odlikuje ga masivnost telesa, močne kosti, lepa-povsem črna dlaka, močna, pravilna glava, pravilno nošen rep, umirjen značaj. Zadnji del je nekoliko slabše okoten.

Amiral Berto, januarja bo dopolnil 3 leta Admiral Berto Karantanski masivno telo, širok prsni koš, močne kosti

Oba samca sta na voljo za paritev za psičke z veljavnim vzrejnim dovoljenjem in opravljenim slikanjem sklepov (kolki, komolci in ramena).

Sedaj ko je Boston izpolnil vse pogoje za vzrejo, pa že lahko razkrijemo naše načrte. V začetku leta 2016 namreč načrtujemo novo leglo švicarjev, skrbno premišljene in izredno obetavne kombinacije!!!

Prilagam pa še nekaj slikic naših švicarjev in švicarjev naše vzreje, ki smo jih prejeli pred kratkim! Hvala vsem njihovim lastnikom, da jim nudijo tople, ljubeče domove in se z njimi aktivno ukvarjajo!

Sin naše Genje Karantanske-Solagros Buscado Brando (desno) je s samo 14 mes postal klubski prvak in BOB na Finskem Rubin Karantanska (levo) s svojimi družinskimi prijatelji pošilja pozdrave s Poljske Rubin Karantanska (9 mesecev) v vodi
Vilin Karantanski in Alpina Karantanska, Bohinj, avgust 2015 Ronja Karantanska (9 mesecev), naša solastniška psička, se čudovito razvija Pal Karantanski, Bohinj, avgust 2015
Pal Karantanski-brez okrevanja se je pognal v vodo za Wubbo Alpina Karantanska, 2,5 let L-D: Marguerry's Bellona, Jantar, Ronja Karantanska, Alpina Karantanska, Best, Vilin Karantanski, Kalles in spredaj mali Sidd
Riiwa Karantanska uživa na Švedskem Tell Karantanska (2 leti) s svojimi krasnimi mladiči Alara Karantanska, 2,5 let

V začetku oktobra (3.10) bo v čudovitem kompleksu kobilarne Lipica potekala klubska razstava. Predstavilo se bo kar nekaj švicarjev, od naših Karantancev Alpina, Vilin, Ronja, Roth in Boston. Sodila bo švicarska sodnica, ga. Barbara Mueller. Lepo vabljeni k ogledu razstave in na izlet. Na tej razstavi bo zagotovo moč videti največ različnih švicarjev na enem kupu. Pričetek sojenja je predviden ob 14 uri.


25.7.2015
 

Tokratne novičke imajo žalosten začetek. Zeloooo, zelo žalosten. In pišem jih s solzami v očeh. Po dveh mesecih sem komaj zbrala dovolj moči... V maju smo se-prehitro in nepričakovano, poslovili od naše Nube, edinstvene psičke, ki je spremenila moje življenje in zaradi katere se je pred desetimi leti vse skupaj pravzaprav začelo-brez nje namreč naše psarne in naših švicarjev ne bi bilo. Nuba je bila popoln prijatelj, pes ki ga lahko imaš samo enkrat v življenju. Še vedno se živo spominjam dneva, ko sem malo kepico prvič stisnila k sebi in sva skupaj odšli domov-to je bil eden izmed najsrečnejših trenutkov mojega življenja. Med nama se je hitro stkala posebna vez. Nuba je imela vse... Bila je čudovite zgradbe in enkratnega značaja, velikega srca, preudarna, stabilna, zvesta, čarobna. Imela je najlepši pogled in najbolj mehko dlako na svetu. S svojo karizmo je vedno znala očarati ljudi, s svojim pogledom pa druge pse brez vsakega naprezanja postaviti na svojo mesto. Neznansko srečna sem, da je bila moja!

  Nuba (20.5.2005-18.5.2015)  

Ne morem prešteti vseh nepozabnih trenutkov, ki sva jih preživeli skupaj, vseh poti po katerih sva skupaj hodili, najinih vsakodnevnih crkljanj, izletov, sprehodov in vseh radosti. Povsod sem jo jemala s sabo in ona je bila najbolj srečna ob meni. Z velikimi koraki me je popeljala v svet razstav, vzreje in tekmovanj. Razstavno sva dosegli odmevne uspehe, ki jih bo težko kdajkoli ponoviti. Še vedno je edina slovenska švicarka, ki je tudi na delovnem področju dosegla lepe rezultate-ne samo opravila izpita, ampak se uspešno dokazala tudi na državnih RO tekmovanjih. Dokazala je, da švicarji zmorejo in večkrat presenetila celo mene. V pasmi je pustila velik pečat, v slovenski vzreji pa globoke stopinje, ki jih bo težko kdaj zapolnila kaka druga švicarka. V zgodovino se je zapisala z zlatimi črkami.

Nuba, EVROPSKA VETERANSKA PRVAKINJA, BOV (najlepši veteran) skupina potomstva (L-D): Vilin, Diva, Alpina, Nuba in Gandalf; BIS 2. mesto Rally tekmovanje-z Nubo sva večkrat stali na najvišji stopnički

Zame je bila pripravljena narediti vse in jaz sem jo imela rada do mavrice in nazaj. Bila je čudovita mamica, vrhunska vzrejna psica. Skotila nam je 4 legla in postavila naši vzreji mogočne temeljne, na katerih gradimo in bomo gradili v prihodnosti. Bila je enostavno najboljša! Nuba iskrena hvala ti za vse, ponosna sem nate, ponosna na vse, kar si nam dala! Za vedno boš z nami, v naših neprecenljivih spominih in vseh tvojih potomcih. Hvala ti za vse Karantance in vsa prijateljstva, ki smo jih skupaj stkali na naših poteh! Hvala vsem, ki so nama stali ob strani, hvala za sožalja in lepe besede. Prehitro je odšla in prepričana sem bila, da bo z nami vsaj še nekaj let. Bila je v odlični kondiciji in junija bi morala braniti naslov svetovne veteranske prvakinje. Nisem imela dvoma, da bova zmagali, saj je bila enostavno brez konkurence. Žal pa nama ni bilo usojeno... Nakupila sem že vse sestavine za njeno rojstnodnevno tortico, letos bi bila nekaj posebnega, tako kot se spodobi za deseto obletnico. A tokrat mi je ni uspelo speči. Samo 2 dni pred svojim rojstnim dnem je Nuba namreč za vedno zaprla svoje tople oči. Pokopali smo jo v gozdičku v naši bližini. Zbogom lepotička moja. Močno te pogrešamo!

Nuba s svojima hčerkama Alpino in Divo ter vnukinjama Riiwo in Rumbo, marec 2015 Nuba s svojimi potomci (L-D: Vilin, Nuba, Diva, Alpina) po uspšnih nastopih na Avstrijski specialki z Nubo na Pokljuki (2014) kjer smo preživeli ene izmed nepozabnih počitnic

Čeprav je bilo težko stopiti v ringe in je bil spomin na Nubo zelo boleč, smo speljali predvidene razstave. Ni bilo lahko (še posebej ne na svetovni razstavi v Milanu, kamor je bila prijavljena tudi ona).

CACIB Umag (Hrvaška), 31.5.2015, sodnica ga. Viva Maria Soleckyj Szpunar (PL)
Ronja Karantanska (mladiči): zelo perspektivno 1, najlepši mladič pasme, BIS III mladič
Alpina Karantanska (odprti): odlično 1, CAC, CACIB, BOS
Po razstavi je sledilo tradicionalno kopanje in nato proslavljanje odličnih rezultatov ob ribjih dobrotah v bližnji restavraciji. Hvala Urši in Mateji za družbo, naslednje leto spet ponovimo!!!

VSSO klubska razstava (Avstrija), 4.6.2015, sodnica ga. Heidi Kirschbichler (A)
Ronja Karantanska (mladiči): zelo perspektivno 1, najlepši mladič pasme (BIS-a za mladičke ni bilo)
Alpina Karantanska (odprti): odlično 1, CAC, BOS
Z nami je bila tokrat tudi Rumba, čeprav samo kot gledalka (s sabo smo jo vzeli na socializacijo in za družbo). Na tokratno klubsko razstavo so prišli razstavljalci iz Češke, Belgije, Avstrije in Nemčije, srečali pa smo se tudi z vzrediteljico iz USA. Alpina je znova postala najlepša samica, Janin Vili (Cerber Refugium Polonica) pa je tokrat odnesel naziv BOB. Iskrene čestitke! Slovenci smo ponovno razturali.

CACIB Umag: Ronja Karantanska, zelo perspektivno 1, BIS III mladič Ronja Karantanska v stoji, 5 mesecev Ronja z mamico Alpino Karantansko in osvojenim pokalom
Ronja, Diva in Alpina Karantanska Alpina počiva na plaži Mateja z Ronjo, Alpina, Rumba in Jana z Vilijem

In že nas je pot vodila v italjanski Milano-na svetovno razstavo psov, kjer se je tokrat predstavilo preko 50 švicarjev. Lastnica psa naše vzreje-Mango Zar Karantanskega, ki živi v bližini mesta, nas je prijazno povabila k sebi in tako smo z Matejo, Matejem in našimi psi pri njej preživeli nekaj lepih dni. Razstava pa je žal minila z grenkim priokusom. Enkratno je bilo ponovno videti kup prijateljev/vzrediteljev iz cele Evrope, poleg tega pa se je italjanska skupina lastnikov švicarjev zelo potrudila in po končanem sojenju so organizirali prijetno druženje, za katerega je vsak prispeval kakšno malenkost (tudi mi smo doma pred odhodom napekli dobrote). Sama razstava (sojenje) pa nas je močno razočaralo. Razstavišče je bilo res odlično pripravljeno, ringi veliki in razstavne hale klimatizirane, vendar je bilo sojenje naravnost katastrofalno. Deloma smo to lahko že pričakovali, saj smo vedeli, da ne sodi specialistka za pasmo. Italjanska sodnica, ga. Adriana Griffa Bocca (ITA), je sodila brez pravih kriterijev in znanja, naslove pa (v veliki večini) podeljevala ruskim ali domačim "handlarjem". Res žalostno, da se to pri naši pasmi dogaja v tolikšni meri! Kljub vsemu so naši psi v močni konkurenci dosegli izredne uspehe. Za hec smo se pomerili še med vzrejnimi skupinami in se v finalnem BIS ringu neizmerno zabavali. Kljub vsemu smo domov odšli dobre volje-predvsem zaradi vseh lepih vtisov in čudovitih trenutkov, ki smo jih skupaj preživeli. Na poti domov smo obiskali še Nicola in njegovi švicarki Energijo Humo Karantansko in Bello, nato pa šibali v domače kraje... Rada bi se zahvalila vsem-Consolati, Nicolu in Ilariji za prijazen sprejem. Pa seveda Mateji in Mateju za prijetne dni, ki smo jih preživeli v prijateljskem in sproščenem vzdušju.

Vilin Karantanski (prvaki): odlično 2 (izmed 10 šampionskih samcev!)
Alpina Karantanska (odprti): odlično 3
Ronja Karantanska (mladiči): zelo perspektivno 1, najlepši mladič pasme, world's hope 2015
Meja Karantanska
(mladi; lastnika Irma Bovolo in Alberto Rinaudo, ITA): odlično 3

vzrejna skupina Karantanska: najlepša vzrejna skupina GSMD WDS 2015

Ronja Karantanska, najlepši mladič in world's hope (svetovni up) 2015 Vilin Karantanski, 2. mesto v razredu šampionov z našo gostiteljico Consulato in njenima švicarjema: Sacher in Mango Zarjem
Alpina in Vilin Karantanski v čudovitem Consulatinem vrtu Bella, Nicollo, Energija Huma Karantanska, Alpina in Vilin z Alpino

Posnetek Alpine, razred odprtih samic... Lepo se je predstavila, vendar žal nisva imeli šanse. Psici iz tega razreda sta nato postali svetovna prvakinja in podprvakinja. Obe v rokah Rusov...

 

Pa še posnetek vzrejnih skupin. Najdete nas v minutah 2:10, 7:27 in 9:27. Do nastopa v BIS-ringu smo v pripravljalnem krogu čakali več kot eno uro, psi pa so večino časa morali stat v razstavnih pozah-precej utrujajoče. Alpina in Vilin sta kljub temu tekla odlično, za mlado Ronjo pa je bilo nekoliko preveč naporno. Vseeno smo se zelo zabavali in pripravili "taktiko" za prihajajoče razstave... Hehe.

 

Za zaključek razstavno obarvanega poletja smo tokrat izbrali CACIB BLED (21.6.) Žal so nam pred razstavo zamenjali sodnika in mlada hrvaška sodnica naše pasme ni kaj preveč dobro poznala (zelo skopi opisi). Kljub temu je tokrat Alpina pobrala najvišjo lovoriko, uspešni pa smo bili tudi v BISU pod izkušenim očesom kanadskega sodnika, g. Joe Lobba. Razstavljala sem tudi Milanovega Boscota, ki je s tem zadnjim pridobljenim CAC-om zaključil slovenski šampionat v lepoti, za kar mu iskreno čestitamo!

Alpina Karantanska (odprti): odlično 1, CAC, CACIB, BOB, ožji izbor v BIS-u
Aegis Boston Karantanski (vmesni): odlično 1, CAC
pari (Alpina+Boston): ožji izbor v BIS-u (izmed približno 15 parov, kar je zelo lep uspeh)

Alpina Karantanska s sodnico, najlepši predstavnik pasme (BOB) Alpina Karantanska: odlično 1, CAC, CACIB, BOB, ožji izbor v BIS-u Bosco v. Zündli, 1. mesto v razredu odprtih samcev, CAC in res. CACIB
Aegis Boston Karantanski in Alpina Karantanska, pari ožji izbor med pari-bili smo edina velika pasma, ki se je uvrstila naprej Boston z Damjanom in Domnom (solastnikoma)

V slovenski reviji Moj pes je bil objavljen članek na temo hranjenja psov s surovo hrano. Nastal je na podlagi dolgoletnih izkušenj s takšnim načinom hranjenja pri naših psih. V grobem so zajete vse osnove, vse kar mora nekdo, ki se za tak našin prehrane odloča, vedeti. Želim vam prijetno branje...

Pri nas pa je bila ponovno na obisku TV ekipa 4tačk. Posneli smo prispevek na temo hranjenja psov s surovo hrano. Čeprav sta Nataša in Dino super človeka in je druženje z njima vedno zabavno, je bilo tole snemanje ena najtežjih stvari v mojem življenju-dan pred tem smo namreč izgubili Nubo. Komaj sem zadržavala jok, sploh ko je beseda nanesla nanjo in tudi psici nista bili najbolj razpoloženi-toliko stvari bi še lahko pokazali in povedali, ampak mislim, da smo se glede na okoliščine kar dobro odrezali...

 

Naši solastniški psički Rumba in Ronja nas občasno obiščeta ali prideta kar na krajše počitnice. Dodajam nekaj slikic, ki smo jih poslikali ob različnih priložnostih. Zaenkrat sta obe zdravi in se lepo razvijata. Redno dobivamo tudi slikice in novičke ostalih mladičkov in zelo smo jih veseli! Večina jih je s svojimi kosmatinčki že opravila pasjo malo šolo, sedaj pa uživajo zaslužene počitnice. Hvala vsem lastnikom!

Rumba se je kljub svojemu, zbasala kar v ležišče našega mačkona-malo je že prevelika zanj z Rumbo in Alpino po CACIB Bled Diva uživa
Alpina in Ronja Karantanska, skoraj 7 mes Ronja Karantanska, skoraj 7 mes Ronja Karantanska, skoraj 7 mes

Divina hčerka Taiga Karantanska je v Franciji skotila 7 zdravih mladičev (ki počasi že odhajajo k novim lastnikom), prav tako pa ima mladiče Alpinina sestrica Aruba Maisa (Finska), in sicer 4 male buhteljčke. Breja pa je tudi Tell Karantanska (Francija), ki svoje mladičke pričakuje avgusta. Srečno!!!

Bili smo že na počitnicah na Pokljuki, na Kolpi, v Bohinju in se potikali še kje, seveda so z nami uživali tudi naši kosmatinci. Tiste prave pomorske počitnice pa nas še čakajo. Želimo vam lepo poletje!

moja, moja Diva Diva in Alpina med igro Alpina, Diva in Best-najboljši prijatelji
Diva, Alpina, Best in Uršin nov kosmatinček-mali bernček Kalles Diva Karantanska, 6,5 let na enem izmed čudovitih Pokljuških barij
Alpina Karantanska, 2,5 let Vilin Karantanski (7,5 let), Diva Karantanska (6,5 let) in Alpina Karantanska (2,5 let) Alpina-hitri, turbo plavalec
Alpina Karantanska Diva Karantanska Alpina Karantanska med rožicami v našem vrtu

27.4.2015
 

Dolgo že nismo osvežili naše spletne strani, saj smo bili enostavno preveč zasedeni. S prihodom spletnih portalov kot je Facebook, kjer redno objavljamo novice in slike, s stranjo kar malo zaspimo. Veliko se je dogajalo pri nas in na kratko bom poskusila zajeti vsaj najpomembnejše novičke...

Konec decembra smo pričakali še eno leglo, in sicer Divine in Boscotove mladičke. Poleg Alpininih in Hartovih 9 mladičev, smo tako dobili še 5 samičk in 3 samčke, čudovite male velikane slovensko-švicarske krvi. Vzgojiti 17 mladičev je bila kar naporna, a tudi neverjetno lepa izkušnja. Mislim, da smo ponovno opravili vrhunsko delo in mladičke v nove domove oddali odlično socializirane. Po trije ali širje so vsak dan z mano hodili v službo, bili smo na številnih obiskih, izletih in sprehodih. Posebej bi se rada zahvalila Urši in Mateju, ki sta mi veliko pomagala pri slikanju in socializaciji mladičev. Tako Divini kot Alpinini mladički so že vsi v novih domovih od koder nam njihovi lastniki pošiljajo zanimive prigode. Zelo smo veseli, ko vidimo kako lepo se imajo! Rumba in Ronja Karantanska ostajata v solastništvu in prepričana sem, da bomo o obeh še veliko slišali! Več o tem zanimivem doživetju si lahko preberete na podstraneh posameznega legla (obe strani še urejamo): R-leglo in E-leglo Karantanska.

Alpinini mladički Diva z mladički-prvič zunaj nagajivčki
skupinska slikica-R leglo Karantanska z Riiwo (odšla je na Švedsko) v naročju del stvari, ki so jih mladički dobili ob odhodu
družinska slikica-vseh 17 mladičev na kupčku igra, zabava, norenje,... Alpina s 3 hčerkami: Riiwo, Regino in Rubin
pasja dužinska: Nuba, Alpina, Diva, Riiwa in Rumba ob Blejskem jezeru Etna Karantanska, 7 tednov Alpina z mladički

V času, ko smo imeli pri nas mladičke, sta nas obiskala Nataša in Dino iz oddaje 4 Tačke. Lepo smo se imeli, klepetali o tem in onem ter posneli lušten prispevek, ki nam bo za vedno ostal kot prijeten spomin!

 

Arsien Karantanska je zopet dosegla neverjetne uspehe v tujini. V začetku marca se je udeležila ene izmed najprestižnejših evropskih razstav, angleškega CRUFTS-a in v izredno močni konkurenci postala NAJLEPŠA SAMICA (BOS). Konec marca pa je na mednarodni razstavi v Luxemburgu ponovno premagala vse švicarje in dosegla naziv BOB (najlepši predstavnik pasme) in tako postala tudi prvakinja Luxemburga v lepoti (Ch.LUX). Iskrene čestitke Arsien njenim lastnikom!!!

Arsien po razstavi Arsien Karantanska, 2 leti, CRUFTS (foto: H. Stigt) rozetke

Alpina, Pal in Prima Karantanska so bili na pregledu oči. Pregled smo opravili pri ECVO specialistu, Tadeju Zemljiču, dr.vet.med. Vsi trije so pregled uspešno opravili (ECVO certifikat) in nimajo degenerativnih očesnih bolezni... Zelo smo veseli!

Z našim solastniškim samčkom Bostonom (uvožen iz Amerike) smo se v aprilu udeležili državne razstave CAC Barje. Sodil je g. Miroslav Zidar (SLO). Boston je (sicer v majhni konkurenci) zmagal-prejel oceno odlično 1, CAC in odnesel naslov najlepšega predstavnika pasme (BOB). Tako je tudi odprl slovenski šampionat v lepoti. Naslednja razstava, ki jo načrtujemo z njim je mednarodna razstava na Bledu...

Aegis Boston Karantanski, skoraj 17 mesecev
Aegis Boston Karantanski, skoraj 17 mesecev
Aegis Boston Karantanski, skoraj 17 mesecev

Lepe novičke smo tokrat prejeli iz Francije. RTG sta bili preslikani Tell in Taïga Karantanska. Obe imata brezhibne izvide sklepov (HD A/A, ED 0/0, OCD-ja v Franciji ne ocenjujejo) na kar smo zelo ponosni, njunim lastnikom pa želimo veliko sreče in veselja z obema psičkama!

Prima Karanatanska se je konec marca udeležila vzrejnega pregleda in ga opravila z odliko. Prilagam nekaj slikic z vzrejnega pregleda in še lušten filmček, trening in priprava za vzrejni pregled (morda bo v pomoč še komu, ki se pripravlja nanj), ki mi ga je poslala Primina lastnica Zdenka. Iskrene čestitke njenim super lastnikom in komaj čakamo, da bo Prima postala mamica. Paritev se načrtuje v maju.

Prima Karantanska, 3 leta Prima Karantanska, 3 leta Prima Karantanska, 3 leta

 

Sodelovali smo tudi na tekmovanju TOP10 SKVPM (izbor desetih najuspešnejših psov z razstav iz predhodnega leta, katere namen je, da se posebej prikažejo in pohvalijo razstavni uspehi klubskih razstavljalcev na razstavah v Sloveniji in tujini). Alpina je dosegla odlično 3. mesto (in je tako razstavno najuspešnejši slovenski švicar), Nuba pa je bila najuspešnejši veteran. Obe sta prejeli lepe pokale in nagrade sponzorjev! Mi pa imamo že cel kup planov za naprej. Udeležili se bomo mednarodne razstave v Umagu, klubske razstave v Avstriji, mednarodne razstave na Bledu in svetovne razstave v Milanu! Z Alpino bova opravljali tudi izpit iz poslušnosti. Komaj čakam!!! Prilagam še nekaj slikic naših psov.

Best, Alpina, Boston, Diva in Nuba-skupinska fotka po prijetnem sprehodu Best, Alpina, Nuba, Diva-izlet okoli Blejskega jezera z Uršo in njenim Bestom Nuba s svojo vnukinjo Rumbo, ki ostaja poleg Ronje v solastništvu

20.12.2014
 

Pa smo jih dočakali, prve Alpinine mladičke. Imamo 6 samičk in 3 samčke, čudovite male velikane. Tako visokih porodnih tež v naših leglih še nismo imeli! Alpina je s kotitvijo res odlično opravila in zelo sem ponosna nanjo. Kombinacija staršev je skrbno izbrana, paritev pa "v glavi" načrtovana že vrsto let (še preden se je Alpina sploh skotila), zato si težko predstavljate kako pomembno je zame to leglo. Alpinina podstran je še v pripravi, obljubljam da jo objavimo čim prej! Do tedaj pa samo nekaj slikic...

Obiskovalcem naše strani želimo čaroben božič in uspešno ter srečno novo leto! Vse najboljše v 2015!


6.11.2014
 

Bili smo na Evropski razstavi v Brnu (CZ) od koder se vračamo z neverjetnimi uspehi. Naši psi zadnja leta konstantno posegajo po najvišjih stopničkah na pomembnejših razstavah, a takšnih rezultatov si niti v sanjah nisem predstavljala! Pobrali smo nazive EVROPSKI PRVAK, EVROPSKA VETERANSKA PRVAKINJA, VICE MLADINSKI EVROPSKI PRVAK in VICE EVROPSKA PRVAKINJA. Prijavljenih je bilo skoraj 70 švicarjev iz cele Evrope, sodil pa je ugleden češki sodnik, g. Jiří Janda. Naši psi so se odlično predstavili in prav neverjetno je bilo kako so eden za drugim pobirali najvišja mesta. Največ pohval je seveda dobila veteranka Nuba, saj se sodniki niso mogli načuditi njenemu izgledu pri 9,5 letih. Pokazala je veliko energije in enkratno gibanje ter se brez težav kosala s precej mlajšimi psi. Danes lahko spet s ponosom napišem, da je Nuba vzrejna psica, ki kotira v sam evropski vrh. To je dokazala že velikokrat, piko na i pa je dala prav ta zadnja evropska razstava. Njena potomca-Alpina in Vilin sta postala evropski prvak in vice evropska prvakinja. Vilin (Val) se je po drugem mestu iz lanskoletne svetovne razstave letos zavihtel na najvišje mesto. Z Matejem sta si naziv evropskega prvaka res zaslužila in z navdušenjem smo navijali zanju! Naš mladi up, Alpina že stopa po Nubinih stopinjah in je s samo 21 meseci postala vice evropska prvakinja, tako kot prvič Nuba pri podobni starosti. Američan Boston je z 10 meseci v močnem razredu mladih psov dosegel drugo mesto in za las sva zgrešila naziv evropskega mladinskega prvaka. Diva je v razredu prvakinj med desetimi psicami dosegla 3. mesto. Lep uspeh glede na to, da si je dober teden pred razstavo poškodovala vezi na šapi in sploh nisem vedela, če bova lahko nastopili. Pal je tokrat zaradi previsoko nošenega repa prejel le prav dobro oceno. Ti fenomenalni rezultati niso prišli čez noč-so plod večletnega trdega dela in predanosti pasmi ter zame osebno tudi pomembna potrditev, da delamo v pravo smer ter nov zagon! Lahko smo ponosni...
Iskrene čestitke tudi Vilinovemu sinu Kenan Agi in njegovemu lastniku Jožu, ki sta v razredu prvakov zasedla odlično 2. mesto izmed 12 psov. S tem sta še dopolnila uspeh slovenske vzreje!

Aegis Boston Karantanski (razred mladih): odlično 2, VICE MLADINSKI EVROPSKI PRVAK
Pal Karantanski (razred odprtih): prav dobro
Vilin Karantanski (razred prvakov): odlično 1, CAC, CACIB, EVROPSKI PRVAK
Alpina Karantanska (razred vmesni): odlično 1, CAC, res. CACIB, VICE EVROPSKA PRVAKINJA
Diva Karantanska (razred prvakov): odlično 3
Nuba (razred veteranov): odlično 1, EVROPSKA VETERANSKA PRVAKINJA, BOV
Nuba je z obema zmagama (na evropski razstavi in nacionalni razstavi, organizirani v okviru evropske razstave) izpolnila tudi pogoje za šampionat in postala Češki veteranski šampion v lepoti.

Vilin Karantanski, EVROPSKI PRVAK Alpina Karantanska, VICE EVROPSKA PRVAKINJA Nuba, EVROPSKA VETERANSKA PRVAKINJA, BOV (najlepši veteran)
Aegis Boston Karantanski, VICE EVROPSKI MLADINSKI PRVAK del naše ekipe s sodnikom z Nubo po sobotnem BIS-u veteranov
Karantanci na gradu Špilberk vse mrcine, manjka samo Pal :) nazdravljanje na fenomenalne uspehe

Rada bi se zahvalila Mateji, Mateju, Davidu, Tjaši, Filipu in Urši za prijetno družbo ter pomoč na razstavi pa tudi za vse lepe dni, ki smo jih skupaj preživeli v Brnu in njegovi okolici pred in po razstavi.

Ko smo se vračali iz Brna sem prejela še eno čudovito novičko, in sicer mi je Zdenka sporočila, da je tudi Prima Karantanska HD A/A, ED 0/0, OCD free (slikana na Veterinarski fakulteti v Ljubljani). Tako so sedaj vsi mladički iz našega P-legla preslikani. Iskrene čestitke Priminim lastnikom!

Prima Karantanska, 2 leti in pol Prima Karantanska, 2 leti in pol Prima Karantanska, 2 leti in pol

Pa še nekaj lepih uspehov psov naše vzreje iz razstav v tujini, ki ne morem da jih ne bi delila... Iskrene čestitke lastnikom za ves trud in odlične rezultate in še veliko uspehov v prihodnosti.

Alea Karantanska nas je zastopala v Ukrajini. v Lviv-u je prejela oceno odlično 1, CAC, CACIB in BOB.

Tell Karantanska se je udeležila državne razstave v Metzu (FR) in navdušila specialistko za pasmo, sodnico ga. Lisbeth Mach, ki ji je podelila zmago v lepi konkurenci-prejela je odlično 1, CACS in BOB.

Gandalf Karantanski pa je zmagal na mednarodni razstavi v nizozemskem Bleiswijku. Sodil je pasemski specialist, gospod J. Utke Ramsing in mu podelil oceno odlično 1, CAC, CACIB, najlepši samec in BOB.

Tell Karantanska, 17 mesecev, BOB Tell Karantanska, 16 mesecev Alea Karantanska, 20 mes Alea Karantanska, 20 mes

Za vikend so nas obiskali trije mladički našega solastniškega M-legla in na hitro smo se malo pofotkali... Majaron konec prihodnjega tedna odhaja k svoji družini na Nizozemsko. Tako imajo sedaj vsi mladički prečudovite nove lastnike, Melona pa seveda ostaja pri Borisu in Papaji. Želimo jim veliko sreče!

Papaja, Melona, Majaron in Megi Majaron Karantanski, 3 mesece Melona Karantanska, 3 mesece
Majaron Karantanski, 3 mesece Boris in njegova Melona Melona Karantanska, 3 mesece

16.10.2014
 

Tokrat imamo za vas spet cel kup novičk. Enostavno zmanjkuje časa, da bi jih sproti objavljali-dopusti, razstave, treningi s psi, solastniško leglo... Ja, zelo smo zaposleni!

Zame najpomembnejša novička je, da smo na RTG slikanje peljali našo Alpino in da ima tudi ona (že četrta iz našega A-legla) brezhibne izvide slikanja sklepov. Z odliko je opravila tudi vzrejni pregled. Ne morem opisati kako sem vesela, saj je Alpina za našo nadaljno vzrejo izredno pomembna. Res čudovita psička, lepe zgradbe in enkratnega značaja. Izpolnjuje vse, kar bi po mojem mnenju švicar moral imeti.

Alpina Karantanska: HD A/A, ED 0/0, OCD free (slikana na Veterinarski fakulteti v Ljubljani)

z mojo Alpino na pomolu Alpina in Wubba Alpina (desno) z mamico Nubo

Na stran našega solastniškega M-legla smo dodali nove slike iz preteklih tednov. Mladički so že v novih domovih, pri Borisu pa ostaja samička Melona Karantanska. Izbira katero obdržati ni bila enostavna, saj so bili mladički zelo enotni. Borisu, Meloni in Papaji želimo veliko sreče! Več o leglu ::TU::.

Boris skupaj z vsemi M-mladički Mali Karantanska z babico Divo Karantansko švicarji obožujejo bučke, hihi
Meja Karantanska 4 generacije: prababica Nuba, babica Diva, mamica Papaja in 3 samičke iz M-legla Melona Karantanska

Avgusta (23.8.) smo bili na specialni razstavi v Skradu (Hrvaška). Sodnik g. Vibor Ježek (HR).
Alpina Karantanska (razred vmesnih): odlično 1, CAC, BOB
Nuba (razred veteranov): odlično 1, VBOB, BIS III veteran
S tem zadnjim pridobljenim nazivom je Nuba postala tudi veteranska prvakinja Hrvaške v lepoti.

V septembru smo zopet uživali zaslužen dopust skupaj z našimi kosmatinci. Odlično smo se imeli!

skupinska: dream team z Nubo in Alpino gremo plavat moja veteranka Nuba
sončni zahod s švicarji ob strani z Alpino, Uršo in njenim Bestom Alpina-19 mesecev
morski psi Diva, skoraj 6 let Nuba-9 let in pol
Diva Diva, Alpina in Nuba Matej in njegov Vilin Karantanski (Val)

Konec septembra je v Mariboru potekalo tekmovanje vlečnih psov (Dryland). Peter in Kal sta tekmovala v canicrossu, David in Pal pa v kategoriji doggy scooter. Prilagam filmčka, ki sta bila posneta na progi. V veliko veselje mi je, da se naši švicarji lahko merijo v takih disciplinah! Čestitke obema lastnikoma.

 
Peter in Kal-canicross

 
David in Pal-doggy scooter

Imamo nove slike našega Američana Bostona. Precej je že zrastel! No-pa saj ima že 10 mesecev...

Boston v stoji z Bostonom Vilin in Boston

Pal Karantanski je nastopil na mednarodni razstavi v Lendavi. Sodila je ga. Yuhasz (HU). Pritekel si je nazive odlično 1, CAC, CACIB in BOB ter tako zaključil slovenski šampionat v lepoti (Ch.SLO). BRAVO!

Naši G-jevčki (Nuba×Harley) so v oktobru praznovali svoj 4. rojstni dan. Vse najboljše!!! Grof Patoche je bil na ponovnem ECVO pregledu oči (po 4. letu se v tujini zahteva ponoven pregled kot predpogoj za nadaljno vzrejo)-rezultati so še vedno brezhibni. Zelo sem vesela!

Konec oktobra se odpravljamo na evropsko razstavo v Brno (Češka) in nato ostajamo še na krajših počitnicah s kosmatinci. Razstavljali bomo Nubo, Divo, Alpino, Pala, Vilina in Bostona. Prijavljenih je slabih 70 švicarjev. Komaj čakam, to bo sigurno zopet ena lepa dogodivščina in nepozabno druženje!


25.8.2014
 

Papajini mladički so v petek dopolnili 4 tedne in bil je že čas za novo fotografiranje. Sedaj so postali že pravi mali psi. Radovedno raziskujejo okolico, kadar pa jih preseneti kaj novega in "strašnega" hitro poiščejo zavetje v varnem naročju ali v bližini svoje mamice. Papaja jih je že kar malo naveličana (no predvsem njihovega grizenja medtem ko sesajo-njihovi mlečni zobki so namreč zelo ostri) in ne skriva sreče, da spet lahko oddide na daljše sprehode, ko si Boris vzame čas samo zanjo. Drugače pa je zelo skrbna mamica in za mladičke lepo skrbi. Če bo lepo vreme bodo mladički od sedaj naprej dneve preživljali zunaj, s tem namenom jim urejamo zunanji prostor/igralnico, da bodo imeli še več možnosti za dirkanje in zabavo. Več o leglu lahko najdete na njihovi podstrani ::TU::.

Papaja hrani mladičke Boris in samička z rumenim trakcem lepotička z rdečim trakcem
vanjo sva se zaljubila na prvi pogled... samček z zelenim trakcem samček z belim trakcem

Prejeli pa smo tudi prve izvide rentgenskega slikanja za naše A-leglo (Nuba×Taboo, rojeni 13.1.2013). Zaenkrat vsi mladički z brezhibnimi izvidi!!! Zelo, zelo smo veseli in iskrene čestitke vsem lastnikom!

Aruba Maisa Karantanska (Finska): HD A/A, ED 0/0 (OCD-ja na Finskem ne ocenjujejo)
Arsien Karantanska (Nizozemska): HD A/A, ED 0/0, OCD free
Admiral Berto Karantanski (Slovenija): HD A/A, ED 0/0, OCD free (ocenil prof. Zorko, VF Ljubljana)

Tyron Karantanski se je udeležil svoje prve mednarodne razstave-CACIB Gradisca. Nastopil je v razredu mladih in prejel odlično 1, PRM, JBOB in BOB-najlepši predstavnik pasme. Bravo!!!

Denise in Tyron med ocenjevanjem Tyron Karantanski (14 mesecev) v stoji Tyron Karantanski

Iz Finske pa smo prejeli nove fotke njegovega brata Bonota (Terabono Karantanski). Letos je bilo poletje na severu zelo vroče (za razliko od tu) in Bono je precej časa preživel na počitnicah v hiški ob jezeru, kjer je lahko po mili volji čofotal v vodi in se hladil. Kot lahko vidite je zelo užival.

Bono (Terabono Karantanski), 14 mesecev švicarji uživajo v aktivnostih z lastnikom sprehod

Ker je naše M-leglo solastniško in za mladičke v večji meri skrbi Boris, smo si lahko privoščili malo dopusta. S prijatelji smo odšli na rt Kamenjak, s seboj pa sem vzela Alpino. Prilagam nekaj fotografij. Seveda pa nas glavni oddih še čaka-tudi letos odhajamo na otok Vir, na naš tradicionalni morski dopust skupaj s psi. Apartma je že rezerviran in prepričana sem, da bomo tudi letos uživali 100 na uro...

nemški kratkodlaki ptičar Falko in Alpina Alpina Karantanska, 18 mesecev z Alpino na pečinah Kamenjaka

8.8.2014
 

Naši mladički so dopolnili 14 dni. Hitro rastejo in lepo napredujejo. Oči so že skoraj odprli, vidijo pa še ne zares. Veliko se crkljamo in uživamo v skupnih trenutkih. V naslednjem tednu bodo prvič dobili sredstva proti notranjim zajedavcem, proti koncu tedna pa tudi svoj prvi mesni obrok. Prepričana sem, da jim bo všeč! Prilagamo nove fotografije, več o leglu pa na njihovi podstrani ::TU::.


mladički prvič zunaj

Papaja umiva mladička

samček z belim trakcem

Papaja in mala "Papajica" v mojem naročju

Boris in Papaja

ponosna solastnika s Papajo

prva manikura

samička z vijoličnim trakcem

spanje "po švicarsko"

Bili smo v Bohinju kjer smo s Tjašo in psi posneli nekaj fenomenalnih fotk! Trening gimnastike v naravi.


Pal Karantanski z Wubbo


Tjaša z Nubo in Alpino... Noro kaka špaga!

z Nubo, Divo, Alpino, Athosom in Bestom

31.7.2014
 

Pa smo jih le dočakali! Papaja Karantanska je 25.7. skotila 9 čudovitih mladičkov-4 samčke in 5 samičk. Kotitev je bila kar naporna-predvsem za naju z Borisom, ki sva celo noč in še naslednji dan tekom poroda "dežurala" ob kotilnici in skrbela, da je vse potekalo kot mora. Papaja je enkratna mamica in čudovito skrbi za svoje malčke. Mladički so zelo lepo obarvani in skoteni z visoko porodno težo. Komaj čakamo, da odprejo oči in začnejo dirkati naokrog. Res krasno leglo in zelo smo jih veseli...


Papaja nekaj ur pred pričetkom kotitve

večino psic pred kotitvijo močno sope, Papaja pa je bila zelo umirjena

solastnik Boris in Papaja Karantanska

prvega smo dočakali okrog 21h, do štirih zjutraj jih je bilo pet

mladički z mamico

Papaja jih skrbno neguje, hrani in umiva

naša banjica sreče

eden izmed samčkov

samička z rdečim trakcem

Nekaj mladičkov še išče svoje lastnike. To je Papajino prvo leglo, sicer pa 3. generacija lastne vzreje (prababico in babico lahko vidite pri nas doma). Oba starša (Papaja Karantanska in Hart v.d. Wonneproppen) sta prijetnega značaja, družinska psa, lepe zgradbe, zdrava in imata perfektne izvide slikanja sklepov-HD A/A, ED 0/0, OCD free (kolki, komolci in ramena brez znakov displazije). Oba sta slikana na Veterinarski fakulteti v Ljubljani, slike pa je ocenil prof. dr. Bojan Zorko.

Mladički bodo pripravljeni za oddajo v septembru po dopolnjenih 8. tednih starosti-z rodovnikom Kinološke zveze Slovenije, veterinarsko pregledani, cepljeni, čipirani, z EU potnim listim in paketom hrane ter osnovne opreme. Potrudili se bomo, da bodo tudi odlično socializirani. Iščemo aktivne lastnike, kjer bodo naši mladički sprejeti kot del družine. Lepo vabljeni, da nas obiščete!


12.7.2014
 

Bili smo na klubski razstavi v avstrijskem Mallnitzu in preživeli čudovit dan v družbi ljubiteljev švicarskih pasem! Zelo lepo organizirana razstava in enkratno vzdušje-takega na razstavah že dolgo ni bilo. Da ne bi kdo narobe razumel-mi se imamo vedno super in uživamo prav na vsaki razstavi-ampak tokrat ni bilo čutiti nobenih škodoželjnih pogledov, tekmovalnosti-lahko rečem da smo res prijateljevali kot da se poznamo že dolga leta in dihali eden z drugim. Ponovno smo bili edini Slovenci, poleg nas pa z bernci le še Urša, Nina in Ksenija (ki pa je tako ali tako že na pol preseljena v Avstrijo). Vesela sem, da smo po skoraj letu dni zopet srečali našega Gandalfa, ki sicer živi v Nemčiji. Razstave pa so se udeležili tudi 3 njegovi mladički in lepo je bilo prečohati Nubine vnučke. Dosegli smo odlične uspehe na katere smo ponosni. Sodila je ga. Regina Rieger (A). Hvala Urši in Nini za pomoč pri razstavljanju v BIS ringu. BIS sodnice, specialistke za pasmo: ga. H. Davenport-Willis (GB), ga. M. Heinila (N) in ga. R. Rieger (A).

Gandalf Karantanski (odprti): odlično 1, CACA
Vilin Karantanski (prvaki): odlično 2, res. CACA
Alpina Karantanska (vmesni): odlično 1, CACA
Diva Karantanska (prvaki): odlično 1, CACA
Nuba (veterani): odlično 1, najlepši veteran, Veteransieger, najlepša samica (BOS)
vzrejna skupina Karantanska (Diva, Alpina, Gandalf, Vilin): BIS 1. mesto
skupina potomstva (Nuba s svojimi mladiči-Alpino, Divo, Gandalfom, Vilinom): BIS 2. mesto

ponosni Karantanci: Vilin, Nuba, Diva in Alpina s pokali ter rozetami pokali-kar 6 izmed njih je romalo v naše roke skupina potomstva (L-D): Vilin, Diva Alpina, Nuba in Gandalf; BIS 2. mesto
Gandalf Karantanski, 3,5 let-1. mesto v razredu odprtih samcev z Adom in Gandalfom Vilin Karantanski-izdatno, energično gibanje v ringu
Matej se je potrudil in nam spekel odlične palačinke. Mmmmmm! ena skupinska-hvala vsem za enkraten dan! Alpina na razstavi vedno najde otroke (ali pa otroci njo)-nek poseben čut ima zanje...
Alpina Karantanska v ringu, 1. mesto med vmesnimi psičkami s prijateljico Ksenijo-nosi tipično Koroško nošo najlepši samec in samica: Giorgio Armani from Swiss Star in Nuba s sodnico
Vilin Karantanski in Matej v ringu Alpina in Gandalf med igro v BIS ringu so bili naši švicarji edini med mnogimi bernci (pari, Diva in Vilin)

Nekaj časa že nismo pokazali našega američana Bostona, zato tokrat nekaj novih fotografij. Kot vidite hitro raste in ni več mala kepica. Dopolnil je že 7 mesecev, meni pa se zdi kot da sva ravno včeraj priletela iz USA. S solastniki so se odlično ujeli. Čudovito skrbijo zanj in tudi mi lepo sodelujemo!

Aegis Boston Karantanski, 7 mesecev Aegis Boston Karantanski, 7 mesecev Aegis Boston Karantanski, 7 mesecev

Prilagamo nekaj novih fotk bodoče mamice Papaje Karantanske. Trebušček se ji že kar lepo pozna. Boris se je potrudil in sam izdelal lično kotilnico. Skoraj vse je že pripravljeno, mi pa že odštevamo zadnjih 14 dni. Težko čakamo male medvedke, Papaji pa želimo mirno kotitev! Držite pesti...

Papaja Karantanska, 6. teden brejosti Boris in Papaja Athos, Best, Alpina, Diva, Vilin, Nuba, Papaja

Za konec pa še nekaj fotografij Nubinih otrok in vnučkov. Veliko mi pomeni, da smo z vsemi njihovimi lastniki še vedno v rednih kontaktih in prijatelskih odnosih, posvetujemo se glede paritvenih kombinacij in vsega ostalega kar se tiče vzreje. Česa lepšega si kot vzreditelj ne bi mogla želeti! Srečno vsem...

Gaia Karantanska (Nizozemska) in štirje od njenih mladičev iz Z-legla (foto: M. Velders) Gandalf Karantanski-Nemčija (desno) in trije njegovi potomci (levo)-stari 4 mesece mladički Genje Karantanske (Finska) bodo kmalu odšli k novim lastnikom...

28.6.2014
 

Toliko novic se je nabralo, da sploh ne vem kje naj začnem. Zadnji mesec smo bili res zelo zasedeni. Mogoče naj na začetku objavim najbolj veselo in za mnoge težko pričakovano novičko, in sicer da Papaja Karantanska pričakuje mladičke (brejost je že potrjena z ultrazvokom). Z njenim solastnikom sva se že 2 leti nazaj dogovorila, da bo Papajino prvo leglo vzrejeno z našo pomočjo in pod imenom naše psarne. Boris z vzrejo še nima izkušenj, zato mu bo mentorstvo zelo dobrodošlo (morda se bo v prihodnosti nato sam podal v vzrejo te čudovite pasme), nam pa takšen način omogoča bolj raznovrstne paritve s širšo genetsko bazo. Zaenkrat odlično sodelujeva. Skupaj sva izbrala samca, leglo pa bo vzrejeno po naših standardih in smernicah. To bo naše prvo solastniško leglo, mladički pa bodo odraščali v Slovenski Bistrici, kjer Papaja tudi živi. Oba starša sta popolnoma zdrava in imata brezhibne zdravstvene izvide sklepov (oba slikana na veterinarski fakulteti v Ljubljani), oba sta čudovita predstavnika pasme z zelo prijetnim značajem. Če se zanimate za mladička, nas prosim kontaktirajte.

Arsien Karantanska je znova blestela v ringu. Na nizozemski klubski razstavi (specialki) je v močni konkurenci ponovno premagala vse švicarke in postala mladinska klubska prvakinja Nizozemske za leto 2014 in BOS (najlepša samica). Sodnik: Mr. R. Doedijns. Iskrene čestitke!


BOB in BOS: Bonanza the Boss van de Dovondolin in Arsien Karantanska (desno)

Arsien Karantanska, 16 mesecev

Arsien Karantanska, 16 mesecev

Naši T-jevčki so 25.5. praznovali svoj prvi rojstni dan! Želimo jim vse najboljše in da bi še dolgo uživali srečno in zdravo pasje življenje s svojimi čudovitimi skrbniki.

V zadnjem mesecu pa tudi mi nismo počivali. Udeležili smo se kar 4 razstav, dveh v Sloveniji in dveh v tujini. Na tem mestu bi se rada zahvalila vsem prijateljem: Mateju, Davidu, Tjaši, Urši in Milanu za čudovite trenutke, ki smo jih preživeli skupaj, za nepozabne klepete, druženje, odlična kosila, fotografije in še marsikaj. Brez vas razstave ne bi bile to, kar so. Hvala vam! Naši rezultati pa...

Konec maja smo bili na državni razstavi v Hrušici. Alpina je prvič nastopila v razredu vmesnih (min. starost psa za prijavo v to kategorijo je 15 mesecev) in s pridobljenim CAC tako odprla šampionat Slovenije v lepoti. Sodil je priznan slovenski sodnik, član vzrejne komisije, g. Štefan Šinko (SLO).
Alpina Karantanska (razred vmesnih): odlično 1, CAC, BOS (najlepša samica)

Sledila je mednarodna razstava v Umagu, tokrat se nam je pridružil tudi Pal. Sodila je ga. Maria Luise Doppelreiter (A). Kakšna razstava!!! Ob morju, v parku pod borovčki. Enkratna lokacija in imeli smo pravi piknik. Ob plaži so številni lokali, kjer so psi dobrodošli, plaža pa je peščena in se zelo počasi spušča, kar je res super za pse. Do onemoglosti so se lovili po mivki in se hladili v prijetni morski vodi. Pala smo naučili plavat in kar nismo mogli verjet, s kakšno hitrostjo sta z Athosom polzela med valovi in tekmovala, kdo bo prej prišel do igračke. Čeprav smo čakali na BIS, nismo komplicirali zaradi dlake. Po kopanju smo jih na plaži stuširali pod tuši in medtem ko smo odšli na kosilo, so se že lepo posušili.
Alpina Karantanska (razred vmesnih): odlično 1, CAC, CACIB, BOB, ožji izbor (izmed 6) v BIS-u
Nuba (razred veteranov): odlično 1, VBOB
Pal Karantanski (razred odprtih): odlično 1, CAC, CACIB, BOS
Vrhunski rezultati naših psov so čudovitemu dnevu dodali še piko na i. Nepozaben dan!

Vikend za Umagom smo odšli v Avstrijo, in sicer na mednarodno razstavo IHA Klagenfurt. Sodila je madžarska sodnica, ga. Istvanne Juhasz. Prvi mesti sta tokrat odnesla ruska prvaka. Kljub temu sta si Pal in Alpina uradno priborila CACIB (kandidaturo za mednarodnega prvaka v lepoti), saj sta oba Rusa že mednarodna prvaka v lepoti, kar pomeni, da CACIB pripade drugo uvrščenemu psu/psici. Super!
Alpina Karantanska (razred vmesnih): odlično 1, CACA, res. CACIB
Pal Karantanski (razred odprtih): odlično 1, CACA, res. CACIB

Pretekli vikend pa smo se mudili na mednarodni razstavi CACIB Bled. Tudi tokrat je blestela Alpina, ki je ponovno premagala vse švicarje. Sodila je izkušena švicarska sodnica (specialistka), ga. Lisbeth Mach.
Alpina Karantanska (razred vmesnih): odlično 1, CAC, CACIB, BOB
Razstavljala sem tudi samčka Bosco v. Zündli, ki je dobil: odlično 1, CAC, CACIB, BOS (najlepši samec). Po razstavi smo odšli k Blejskemu jezeru-skopat pse in na zasluženo kosilo!


Alpina Karantanska, 17 mesecev

Alpina v gibanju

Alpina Karantanska, 17 mesecev

Alpina Karantanska, 17 mesecev

s sodnico Lisbeth Mach (CH) po podelitvi BOB

kopanje na Bledu po razstavi

Na vseh razstavah smo dosegli odlične rezultate in zelo smo ponosni-še posebej, ker so vse razstave sodili sodniki, ki pasmo zelo dobro poznajo (specialisti). Našim psom so podelili lepe opise in najvišja mesta ter izrekli številne pohvale-tako samim psom, kot naši vzreji. Veseli me, da se najmlajša Alpina razvija v čudovito psičko in menim, da je pred njo še uspešna razstavna pot.

Karantanci pa smo od lanskege leta zastopani tudi v Franciji, kjer sestrici Taïga in Tell dosegata lepe uspehe. Obe sta že večkrat zmagali, dosegli JBOB in BOB, a ker je vrhunskih rezultatov toliko niti več ne pišem vsega na našo stran. Tokrat bi rada izpostavila uspeha na 2 najpomembnejših francoskih razstavah, kjer sta se psički res izkazali. Seveda jima čestitamo iz vsega srca!

V začetku junija je Taïga Karantanska na dveh pomembnih razstavah, CHAMPIONNAT DE FRANCE in NATIONALE D'ELEVAGE zmagala med mladimi psičkami. Sodnika g. Soulat in g. Hinque. Bravo!!!

Pred dnevi pa smo prejeli nove čudovite novice. Tell Karantanska (12 mesecev) je na specialni razstavi REGIONALE D'ELEVAGE AFBS WIHR AU VAL (razstavljala se je v razredu mladih, prijavljenih je bilo 32 švicarjev) prejela oceno odlično 1, JBOB, BOB in RBIS. Sodnik: g. Salvatore Giannone(FR). Drugi najlepši pes celotne razstave (RBIS) je za tako mlado psičko je res velikanski uspeh, sodnik je bil navdušen nad njeno močno zgradbo in fenomenalnim gibanjem. Čeprav je Tell že pred mesecem dni na razstavi v Colmarju v manjši konkurenci zmagala med vsemi psi in prejela BOB in enkraten opis sodnika, takega uspeha ni nihče pričakoval. Iskrene čestitke lastnici in še veliko uspehov!!! Tell uspešno deluje tudi kot terapevtsa psička, z lastnico obiskujeta domove za ostarele. A več o tem drugič...


Tell Karantanska, 12 mesecev, JBOB, BOB, RBIS

Taïga Karantanska, 11 mesecev, JBOB

Taïga in Gordon, najboljše prijatelja

Naslednji vikend odhajamo v Avstrijo, in sicer na specialno razstavo, ki jo bodo sodili priznani sodniki. Te razstave se še posebej veselim, saj bomo poleg drugih vzrediteljev ponovno srečali tudi našega Gandalfa in njegove lastnike, ki sicer živijo v Nemčiji. Komaj čakam! Tokrat na razstavo odhajamo z vsemi našimi psi (Alpino, Divo, Nubo), pridružila pa se nam bosta tudi Matej in Val. Držite pesti! Po tej razstavi nas čakajo zaslužene počitnice. Oktobra pa smo že prijavljeni na evropsko razstavo v Brno.

Za konec pa še nekaj fotografij iz naših vsakodnevnih potepanj! "La vita è bella!"


Diva Karantanska, 5,5 let

Alpina Karantanska, 16 mesecev

Diva, Alpina, Nuba in Vilin Karantanski

z mojo veteranko Nubo (9 let)

Diva, Best in Athos; foto: Katja Jemec

Vilin in Diva

Diva Karantanska in muha

Diva (5,5 let), Nuba (9let) in Alpina (16 mesecev)

Nuba, Diva in Alpina v čolnu; gremo lovit ribe

Čeprav so tokrat novičke bolj razstavno obarvane in izgleda, kot da so razstave na prvem mestu, to nikakor ne drži. Pri nas se dogaja mnogo več... S psi uživamo v vsakodnevnih izletih in dogodivščinah. Alpina se pripravlja na opravljanje Bbh izpita, Diva pa na izpit RO III. V jeseni se bomo morda zopet udeležili tudi tekem iz Rally Obedienca, če mi bo le čas dopuščal. Z eno besedo-uživamo!


20.5.2014
 

Danes je srečen in topel dan... Natanko pred devetimi leti se je namreč skotila Nuba, moja prva švicarka in psička, zaradi katere se je vse skupaj pravzaprav začelo. Brez nje in njenih številnih odlik ne bi bilo naše psarne in tudi v vzrejo te prečudovite pasme se najverjetneje nikoli ne bi podala. Nuba mi je dala vse in še več. Je pes, ki ga lahko dobiš samo enkrat v življenju in v mojem srcu bo vedno imela posebno mesto. Nešteto neverjetnih trenutkov sva preživeli skupaj in zaradi nje sem spoznala toliko čudovitih ljudi, prijateljev. Veže naju posebna vez. Spremlja me že od študentskih let in nemalokrat je bila celo z mano na predavanjih. Popolnoma neproblematična, vedno povsod zadovoljna, s svojim neverjetnim značajem pa takoj očara ljudi okrog sebe. Nešteto korakov sva (in upam da jih še mnogo bova) prehodili skupaj-na vsakodnevnih sprehodih po gozdovih in cvetočih travnikih, v razstavnih ringih, na poligonih in kar tako. Dala nam je precej čudovitih mladičkov in nekateri od njih že stopajo po njenih stopinjah. Pri 9 letih je zaenkrat še vedno v odlični kondiciji in resnično upam, da bodo njene tačke še dolga leta šibale naokrog. Takega kosmatinca si lahko samo želiš! Vse najboljše lepotička!


Nuba, 9 let

Nuba, 9 let

Nuba (na sredini) s hčerkama Divo in Alpino

Nuba, 9 let

Nuba, 9 let

Nuba, 9 let

8.5.2014
 

Za začetek nekaj novih fotografij Dive. Ponavadi se nerada slika in ves čas gleda stran, tokrat pa sem jo le nekajkrat ujela v objektiv. Diva je v odlični formi in komaj čaka, da bo kmalu prvič postala babica.

Na klubski razstavi v Luxemburgu je blestela naša Arsien Karantanska. V močni mednarodni konkurenci je premagala vse švicarje in pobrala nazive odl. 1, PRM, JBOB, BOB, JBIS in BIS 2. mesto. Najlepši mladi pes razstave in drugi najlepši pes razstave pri samo 14 mesecih!!! Njen uspeh je s 3. mestom med odprtimi samci dopolnil Gandalf Karantanski. Obema iskrene čestitke! Sodnica P. Schultheiss (DE).

Obiskale so nas Nina in njeni bernski lepotički. Uživali smo v čudovitem dnevu in prijetnem sprehodu, seveda pa ni šlo brez fotk-prilagam predvsem par novih slikic Bostona, ki je ravno dopustoval pri nas.


Boston, Alpina, Diva, Nuba, Bibi, Paris

Aegis Boston Karantanski, 5 mesecev

Aegis Boston Karantanski, 5 mesecev

Bili smo na klubski razstavi v Mariboru. Naši psi so dosegli fenomenalne uspehe-ne samo v konkurenci med ostalimi švicarji ampak tudi v zaključnem BIS-u (best in show izbor), kjer smo dosegli tri prva in eno drugo mesto!!! Najbolj se je izkazala Alpina Karantanska, ki je s 14 meseci (podobno kot njena sestrica v Luxemburgu) postala najlepši mladi pes razstave (JBIS) v močni konkurenci mladih psov različnih pasem. Alpina, Diva in Nuba so postale tudi mladinska klubska, klubska in veteranska klubska prvakinja Slovenije za leto 2014. Sodila je Bolgarska sodnica ga. Bonka Georgieva.

Rezultati:
Aegis Boston Karantanski (mladiči): zelo perspektivno 1, best puppy, BIS puppy
Vilin Karantanski (prvaki): odlično 1, CAC
Alpina Karantanska (mladi): odlično 1, PRM, mladinska klubska prvakinja Slovenije, JBOB, BIS junior
Papaja Karantanska (odprti): odlično 1, CAC
Diva Karantanska (prvaki): odlično 1, CAC, klubska prvakinja Slovenije za leto 2014
Nuba (veterani): odlično 1, veteranska klubska prvakinja Slovenije za leto 2014, VBOB, BIS veteran II

Za nameček pa smo Karantanci zasedli tudi najvišje, 1. mesto med vzrejnimi skupinami-BIS 1. mesto (Vilin, Diva, Papaja, Alpina). Res enkratni uspehi za našo psarno! Hvala vsem Karantancem, ki ste prišli!


veliki švicarji in njihovi lastniki na klubski razstavi v Mariboru (L-D): Bosco, Papaja, Boston, Vilin, Nuba, Alpina, Diva, Kinga, Ota, Tango Tao

Pa še nekaj fotk z našega obiska pri Palu in pohoda po okolici Kamnika. Mekinjski konci so res lepi: polno neobljudenih kotičkov, krasna narava, številni potočki-idealno za pse. Super smo se imeli!


in smo šli...

Best, Alpina, Vilin, Diva

še ena skupinska

Filip in Pal Karantanski

Filip in Pal Karantanski

Pal Karantanski

Za nami pa je tudi prvi piknik Karantancev, ki smo ga tokrat (tisočkrat hvala Boris!) organizirali na čudoviti lokaciji v okolici Slovenske Bistrice. Kljub ne prav obetavni vremenski napovedi (ko sem že razmišljala, da bi piknik prestavili), smo na koncu imeli enkratno vreme. Po daljšem pohodu (kjer so psi porabili vsaj nekaj odvečne energije) smo se zabavali, slikali in klepetali do poznega popoldneva. Hvala vsem, ki ste prišli za lep in nepozaben dan, poln dobre energije. Lepo je bilo videti toliko naših pesjanov na kupu. Upam, da bo naš piknik postal tradicionalen in da se naslednje leto spet vidimo!


P-leglo Karantanska: Prima, Papaja, Pal

skupinska fotka

Prima Karantanska, 2 leti

Aegis Boston Karantanski, 5 mesecev

punce so pripravile odlične slaščice

"žar mojstra" Matej in Boris

Troja Karantanska s svojo družino

Aegis Boston Karantanski z družino

Prima Karantanska z družino

Za konec pa še nekaj novih fotk Papaje. Nestrpno že pričakujemo gonitev in se pripravljamo na paritev.


Papaja Karantanska, 2 leti

Boris in njegova Papaja

Papaja Karantanska, 2 leti

10.4.2014
 

Bili smo na počitnicah na zasneženi Pokljuki in seveda so z nami dopustovali tudi naši kosmatinci. Imeli smo se fenomenalno in smo zares uživali. V dolini letos nismo imeli prav veliko snega, zato so bili psi navdušeni nad njim. Nastalo je preko 2000 fotografij in ni bilo lahko izbrati, katere dodati semle...


Nuba, Diva, Alpina in Vilin Karantanski

Diva Karantanska

Nuba, Diva in Val čakajo na priboljšek

malo rekreacije za nas in za pse

Alpina in Nuba med igro

počitek po doooolgem sprehodu

prijatelji: Vilin, Nuba, Alpina, Diva, Best, Athos

Matej in njegov Vilin Karantanski

Nuba, skoraj 9 let, še vedno v TOP formi

Uiihaaaaa, kdo je najhitrejši...

z mojimi "babnicami"

skijoring s švicarji

David in Peter sta se s Palom in Kalom udeležila tekmovanja vlečnih psov, in sicer 2. memoriala Henrika Sečnika, ki je potekalo v Smledniku. David in Pal sta nastopila v kategoriji "scooter" (pes vleče vodnika na posebnem skiroju), Peter in Kal pa v canicrossu (tek s psom). Oba sta se odlično odrezala! Čestitke!


David, Tjaša in Pal pred štartom

David in Pal Karantanski, 2 leti

Peter in Dart Karantanski (Kal), 5 let

Imamo nove slikice Alpininega bratca Bertota. Admiral Berto Karantanski je izredno mogočen samec, močnih kosti in masivnega telesa, z lepo oblikovano glavo. Pri 14 mesecih tehta že preko 60 kg.


Admiral Berto Karantanski, 14 mesecev

Admiral Berto Karantanski, 14 mesecev

Admiral Berto Karantanski, 14 mesecev

Pal Karantanski in njegova družinica. Res čudovite fotke in ne morem si kaj, da jih ne bi objavila. Filip je dopolnil 1 leto in s Palom sta velika prijatelja. Še en primer popolnega sobivanja otroka in švicarja.


Pal Karantanski (2 leti) in njegov Filip (1 leto)

Pal in njegova družinica

Filip (1 leto) in Pal Karantanski (2 leti)

Vesela novica tudi iz Francije. Tell Karantanska (10 mesecev) je na razstavi v francoskem Colmarju prejela naziva JBOB in BOB-najlepši predstavik pasme. Zmaga za to mlado psičko in to v konkurenci.

Še slab teden dni nas loči do klubske razstave v Mariboru. Tja odhajamo kar s šestimi psi iz naše psarne, Nubo, Valom, Divo, Alpino, Papajo in Bostonom. Vikend po tem se odpravljamo na canicross Mekinje, v teku se bo pomerilo kar nekaj naših švicarjev. V maju pa se že veslimo prvega piknika Karantancev.


24.3.2014
 

Naše P-leglo je praznovalo svoj drugi rojstni dan. Pal, Papaja in Prima vse najboljše!!!


Pal Karantanski

Papaja Karantanska

Prima Karantanska

Papaja Karantanska je bila na RTG slikanju sklepov. Rezultati so odlični: HD A/A, ED 0/0, OCD free (kolki, komolci in ramena brez znakov displazije). Slikana je bila ne veterinarski fakulteti v Ljubljani, rentgenograme je ocenil prof. dr. Bojan Zorko. Iskrene čestike!!!

Pal in Papaja sta se včeraj udeležila vzrejnega pregleda v Domžalah. Oba sta ga opravila z odlično oceno. Pal Karantanski je tako na voljo za paritve za psičke z opravljenimi pregledi, s Papajo pa na poletje načrtujemo naše prvo solastniško leglo. Parjena bo s plemenjakom Hart v.d. Wonneproppen.

Naš mali amerikanec Boston se lepo razvija. Lepo se je ujel s solastniki, jaz pa ga pogosto obiščem ali pa pride za kak dan na obisk. Nekaj novih fotografij malčka iz prijetnega sprehoda...


najboljša prijatelja: Alpina in Boston med igro

Aegis Boston Karantanski (3,5 mes)

Aegis Boston Karantanski (3,5 mes)

Letos smo se udeležili tekmovanja TOP10 (izbor 10 najuspešnejših, razstavno uspešnih psov/psic pod delokrogom SKVPM (nagrade se podeljujejo za predhodno leto). Med deset najuspešnejših so se uvrstili kar 4 švicarji naše vzreje, Diva, Alpina, Vilin in Pal Karantanski, ki je zasedel celo tretje mesto. Nuba je nastopila izven konkurence in prejela posebno priznanje za razstavno uspešnega veterana.

Končno smo dočakali nekaj lepega vremena in ga izkoristili za dolge sprehode in izlete. Prilagam slike...


Alpina, Diva in Nuba nekje pod Krvavcem

Alpina Karantanska, 12 mesecev

Matej in Vilin Karantanski

Vilin Karantanski, 6 let

Pal Karantanski (2 leti) in Tjaša

Vilin, Nuba, Boston, Diva in Alpina

V aprilu se bomo udeležili klubske razstave, ki se bo tokrat 19.4. odvijala v Mariboru, v okviru mednarodne razstave. Vabljeni vsi lastniki in ljubitelji švicarjev. Upam, da se nas zbere čim več!


8.2.2014
 

Pa sva nazaj. No-v bistvu sem nazaj samo jaz, on je šele prišel, hihi. Z mano je preko luže iz Amerike priletel naš nov pasji član, Aegis Boston Karantanski. Boston-ker se je skotil v mestu Boston in tam odraščal. Čeprav smo vse skupaj že dolgo načrtovali, nisem želela govoriti o tem preden se dejansko realizira. Mladička sem namreč izbrala šele tam, na licu mesta-do ocenjevanja (na katerem je sodelovalo kar nekaj priznanih vzrediteljev z dolgoletnimi izkušnjami) namreč nisem natančno vedela kateri malček bo naš. Tokrat sem v USA odpotovala pravzaprav iz dveh pomembnh razlogov-izbrat Bostona (in v Slovenijo pripeljat nove kvalitetne linije) in obiskat nekaj vzrediteljev, starih in novih znancev s katerimi bomo lahko v prihodnosti sodelovali. Z nekaterimi smo se prvič srečali v živo in lahko sem spoznala njihove švicarje, način dela, vzreje ter pogoje v katerih psi bivajo (in ja-vsi imajo družinsko vzrejo, kar pomeni da psi bivajo z njimi v hiši, podobno kot pri nas). Zanimiva izkušnja in tudi nova učna lekcija s področja vzreje. Predvsem o tem, kako se ocenjuje leglo in na kaj biti pozoren pri ocenjevanju zgradbe telesa. Hvala Lori, Kristin, Eric, Katie, Cathy, Laura, Virginia, Holly, Marjie, Dave in Ann za vse lepe trenutke! Posebna zahvala vzrediteljici Kristin Krumpe, da nam je zaupala tega malčka. Prilagam nekaj prvih slikic našega novega Karantančka. Boston bo živel pri solastnikih.

Medtem ko sem se potikala v tujini, je naše A-leglo praznovalo svoj 1. rojstni dan. Alpina želi svojim bratcem in sestricam vse, vse najboljše! Držimo pesti in tačke, da vam zdravje dolgo služi in nas boste še mnogo let razveseljevali s svojo predanostjo, zvestobo in neskončno ljubeznijo!


24.12.2013
 

V letu 2014 vam želimo vse najlepše. Da bi imeli čas zase in za prijatelje, za brezskrbno poležavanje v travi in poslušanje čričkov, za štetje zvezd v najbolj jasnih, čarobnih nočeh, za hojo v hribe in od tam najlepše, brezmejne, razglede. Za opazovanje sanjavega plesa snežink, za peko najslajših piškotov namazanih s čokolado, za popit kozarec vina v dobri družbi, za prijetne klepete in nasmejane, brezskrbne dneve polne radosti in veselja! Da bi vam življenje teklo preprosto, z obilico sreče, toplih objemov in s pravimi prijatelji ob strani. Da bi vam ostalo še dovolj energije za sanjarjenje-o tem in onem in kako bo nekoč svet popoln. Uživajte s svojimi kosmatinci in jih razvajajte!

Tokrat objavljamo še nekaj novičk o uspehih naših psov v tujini. Alpinina čudovita sestrica Arsien Karantanska je z 10 meseci starosti že postala mladinski prvak Nizozemske v lepoti. Na vseh zaporednih razstavah, ki se jih je udeležila (5 razstav) je zmagala v svoji kategoriji, poleg tega pa dosegla nazive junior Amsterdm winner, JBIS-4. mesto, bila trikrat najlepša samica razstave in dvakrat najlepši predstavnik pasme (BOB). In to v precej močni konkurenci. Zelo lepo se razvija in zelo smo ponosni nanjo! Neverjetni uspehi za 10 mesecev staro psičko! Čestitke tudi njenim lastnikom.


Amsterdam: PRM, JBOB, resCAC, junior Amst. winner

Katwijk: PRM, JBOB, CAC, BOB

Den Bosch: PRM, JBOB, resCAC, JBIS-4.

Na razstavi v Amsterdamu je bil tudi Grof Patoche Karantanski. Prejel je ocene odlično 1, res.CAC in res.CACIB. S tem je Patoche izpolnil pogoje za naziv prvak Nizozemske v lepoti (samec iz razreda prvakov, ki je prejel CAC je že šampion NL, zato je CAC pripadel Patochu). Kljub močni konkurenci na tej najpomembnejši nizozemski razstavi sta oba psa iz naše psarne dosegla vrhunski rezultat. Bravo! Prilagam pa še čisto novo slikico Patochevega brata Gandalfa. V teh dneh je bil na zmenku s čudovito nemško psičko, Iso v. Derschau, in če bo šlo vse po sreči v februarju pričakuje svoje drugo leglo.


Grof Patoche Karantanski (3 leta) v gibanju

Grof Patoche Karantanski, res.CACIB

Gandalf Karantanski, 3 leta (foto J. Harder)

Genja in Aruba Maisa Karantanska sta se udeležili dveh največjih razstav na Finskem v sklopu winner dog shows, in sicer Nordic in Voittaja winner (Helsinki). Maisa je bila oba dneva druga v svojem razredu, Genja pa je obakrat dobila odl. 1, CAC in res.CACIB (druga najlepša samica). Čestitke punci!

V januarju je Alpina prijavljena na mednarodno razstavo v Ljubljani (CACIB Ljubljana II). Tokrat se bo zaradi moje odsotnosti v ringu pokazala z Uršo. Veliko sreče obema!


8.12.2013
 

Prvega decembra sva se z Alpino udeležili mednarodne razstave CACIB Celje. Sodila ja Češka sodnica, ga. Olga Dolejšova. Alpina se je zares odlično odrezala. Dobila je oceno odlično 1, PRM, JBOB in BOB. Najlepši predstavnik pasme s samo 10 meseci!!! Bravo Alpinca moja...

Po razstavi smo obiskali Papajo Karantansko in odšli skupaj na čudovit sprehod. Lepa in izjemno prijazna psička. Če bo šlo vse po načrtih v letu 2014 z njo pričakujemo prvo solastniško leglo.


Papaja Karantanska, 20 mesecev

Papaja Karantanska, 20 mesecev

Papaja Karantanska, 20 mesecev

Dan pred tem nas je na razstavi v Celju zastopal Pal Karantanski. Tudi on se je odlično odrezal in pod budnim očesom sodnice Mirje Lapanja pritekel ocene odlično 1, CAC, CACIB, BOB in bil izbran v ožji izbor v BISU. Iskrene čestitke! Ker tokrat nimamo razstavnih fotografij, prilagam filmček Pala in Filipa. Za vse tiste, ki se sprašujete kako se švicarji razumejo z otroki. Mislim, da komentar ni potreben...

 

Za konec pa še nekaj fotografij z današnjega dooooollllgega sprehoda. Obiskala sta nas Matej in Val.


Vilin, Diva, Alpina, Nuba

Alpina Karantanska, 10 mesecev

Vilin, Diva, Alpina, Nuba

28.11.2013
 

Juuuuupiiii, Gaia Karantanska je prvič postala mamica. Pred dvema dnevoma je po naravni poti skotila 7 čudovitih mladičkov, 5 samičk in 2 samčka. Ob porodu so mali velikani tehtali skoraj 700 g, vsi pa so skoteni brez slednikov in pravilno obarvani. Očka legla je francoski plemenjak Obi v. Koneser. Leglo je skoteno v Italiji (v bližini Milana), kjer Gaia in njena družina živijo. Če iščete mladička, se za več informacij lahko obrnete na njene lastnike. Na voljo sta še 2 samički. Možen prevoz do Slovenije.

Mi pa smo se pretekli vikend udeležili klubske razstave v Zagrebu in dosegli neverjetne uspehe. Bili smo v podobni zasedbi kot na specialki v Vrtojbi. Sodnik: g. Štefan Šinko (SLO).

Alpina Karantanska (psice, mladi): odlično 1, PRM, mladinska klubska prvakinja Hrvaške za leto 2013, JBOB, drugi najlepši mladi pes razstave-BIS MLADI 2. mesto
Pal Karantanski (samci, vmesni): odlično 1, CAC
Vilin Karantanski (samci, prvaki): odlično 1, CAC
Diva Karantanska (samice, prvaki): odl. 1, CAC, klubska prvakinja Hrvaške 2013, BOB (najlepši švicar)
Nuba (samice, veterani): odlično 1, veteranska klubska prvakinja Hrvaške za leto 2013, BVOB, najlepši veteran razstave-BIS VETERANI 1.mesto
pari: Pal in Diva Karantanska, najlepši par razstave-BIS 1. mesto
vzrejne skupine: Karantanska (Diva, Pal, Alpina in Vilin) druga najlepša vzrejna skupina-BIS 2. mesto


Pal in Diva Karantanska, pari BIS 1. mesto

Nuba, najlepši veteran, BIS 1. mesto


Alpina, najlepši mladi pes, JBIS 2. mesto

Pal Karantanski, 1. mesto v vmesnih

Vilin Karantanski, najlepši šampionski samec

Diva Karantanska, najlepši švicar, BOB

Ti dosežki, predvsem lepi uspehi v BIS-u (kjer se med seboj pomerijo najlepši predstavniki različnih pasem), so velik zagon za naprej in potrditev za kvalitetno delo. Hvala Mateju, Davidu in Tjaši za družbo, vso podporo in pomoč na razstavi, super smo se imeli. Hvala vsem tudi za nepozaben in sproščujoč vikend v termah Čatež. Mislim, da se ga bomo vsi-tudi psi, še dolgo spominjali!


Pal Karantanski

Nuba in Pal Karantanski; babica in vnuček

Nuba

Diva je v nedeljo praznovala že svoj 5. rojstni dan. Njej ter njenim bratcem in sestricam iz D-legla želimo VSE NAJBOLJŠE! Naj še dolgo razveseljujejo svoje lastnike ter uživajo v brezkrbnem pesjanarskem življenju. Naj ob tem omenim še, da sta Dallas in Dart Karantanski na voljo za paritev za psičke z opravljenim vzrejnim pregledom. Oba imata brezhibne zdravstvene izvide!


Dallas Karantanski, 5 let

Dart Karantanski (Kal), 5 let

Diva Karantanska, 5 let; lahko noč

Prejeli pa smo tudi nove slike naših T-jevčkov. Ravno so dopolnili 6 mesecev. Tokrat prilagam slikice Tell, Terabonota in Thyre Karantanske. Zaenkrat se lepo razvijajo in kažejo dobre predispozicije.


Tell Karantanska, 5 mesecev

Terabono Karantanski, 6 mesecev

Thyra Karantanska, 5 mesecev, z lastnico

V nedeljo naju z Alpino čaka še zadnja razstava v letošnjem letu, in sicer CACIB Celje. Nato sledi krajša pavza do januarske CACIB razstave v Ljubljani. Sicer pa s kosmatinci uživamo kolikor se le da-veliko se sprehajamo, igramo, crkljamo (mrzli večeri so idealni za razvajanje) in z največjim veseljem pričakujemo prvi sneg! Prepričana sem, da ga bodo izjemno veseli!


10.11.2013
 

Bili smo na klubski razstavi v Vrtojbi, kjer so naši psi dosegli lepe uspehe. Dobili smo novega klubskega prvaka Slovenije, klubsko mladinsko prvakinjo Slovenije in veteransko klubsko prvakinjo Slovenije za leto 2013. Lepo smo se imeli in se prijetno zabavali. Sodnica: ga. Mirja Lapanja (SLO).

Tyron Karantanski (razred mladičev): zelo perspektivno 1
Pal Karantanski (razred vmesnih): odlično 1, CAC, klubski prvak Slovenije 2013
Vilin Karantanki (razred prvakov): odlično 1, CAC
Alpina Karantanska (razred mladih): odlično 1, PRM (prvakinja razreda mladih), mladinska klubska prvakinja Slovenije 2013, JBOB (mladi prvak pasme), ožji izbor v JBIS-u
Diva Karantanska (razred prvakov): odlično 2, res CAC
Nuba (razred veteranov): odlično 1, veteranska klubska prvakinja Slovenije 2013, veteran BOB, BIS veterani 3. mesto
Vilin, Diva, Pal in Alpina so nas zastopali tudi kot vzrejna skupina in zasedli odlično BIS 2. mesto.


Diva Karantanska med ocenjevanjem,
2. mesto v razredu prvakov

Karantanci (L-D): Pal, Vilin, Nuba, Diva,
Alpina in Tyron z lastniki

najlepši samci razst. (L-D): Pal Karantanski, Vilin Karantanski, Kenan Aga Cesar v. Carintia

vzrejne skupine, BIS 2. mesto

Alpina Karantanska, mladinska klubska prvakinja, JBOB, ožji izbor JBIS

Alpina Karantanska z medaljo

Čestitke tudi vsem ostalim razstavljalcem! Dan smo (precej izmučeni) zaključili ob prijetni večerji. Čez 14 dni se bomo v podobni zasedbi udeležili še specialke v Zagrebu. Da združimo zabavno s še bolj zabavnim, si bomo privoščili še krajši vikend oddih v bližnjih Čateških toplicah. S kosmatinci seveda. Prepričana sem da se bomo lepo imeli in se že veselim. Držite pesti!

Dopolnjena je podstran našega T-legla (manjkajo še podstrani za posameznega mladička). Več ::TU::.


30.10.2013
 

V teh prekrasnih jesenskih dneh smo naredili nekaj novih fotografij naših 3 lepotičk. Kot lahko vidite je Alpina precej zrastla in v višino že skoraj dohitela Nubo in Divo. Po teži pa seveda še kar precej zaostaja. V novembru se bomo z vsemi tremi udeležili dveh razstah, in sicer klubske specialke v Vrtojbi in specialne razstave v Zagrebu. V Vrtojbi (9.11.) bo moč videti kar nekaj švicarjev saj je to ena izmed pomembnejših razstav za našo pasmo v Sloveniji. Lepo vabljeni na ogled!


Alpina Karantanska, 9 mesecev

Diva, Alpina, Nuba

Nuba, 8 let in pol

Alpina, Nuba, Diva

Diva Karantanska, skoraj 5 let

Alpina Karantanska, 9 mesecev

Imamo 2 veseli novički. Gaia Karantanska je breja in v novembru pričakuje svoje prve mladičke. Parjena je bila v Franciji s čudovitim samcem, Obi v. Koneser. Mladički se bodo skotili v Italiji. Prav tako svoje prvo leglo pričakuje Gandalf Karantanski. Mamica legla bo Marguery's Anneli (Nemčija). Če se zanimate za mladička iz katere od teh kombinacij lahko kontaktirate njune lastnike.

Pal Karantanski je bil na rentgenskem slikanju sklepov. Njegovi izvidi so HD B/B, ED 0/0, OCD free (slikano na veterinarski fakulteti v Ljubljani, ocena: prof. B. Zorko). Čaka ga še pregled oči in nato spomladi vzrejni pregled. Držimo pesti še za Primo in Papajo.

Prilagam še nekaj fotografij mladičkov naše vzreje iz njihovih novih domov... Več naslednjič.


Arsien Karantanska, 8 mesecev

Aruba Maisa Karantanska, 5 mesecev

Genja Karantanska, 3 leta

Tell Karantanska, 4 mesece

Prima Karantanska, 18 mesecev

Pal Karantanski, 18 mesecev

S slikami pa smo končno dopolnili tudi podstran našega A-legla. Več lahko pogledate ::TU::.


20.9.2013
 

Spet se je nabralo toliko novičk in prigod, da sploh ne vem kje naj začnem... V začetku avgusta so v svoje nove domove odšli mladički našega T-legla, vsi v tujino: Troja v Avstrijo, Tyron v Italijo, Tell in Taïga v Francijo, Terabono na Finsko in Thyra na Nizozemsko. Vsi lastniki so nam že poslali številne fotografije in poročila iz novih domov in nekaj jih prilagam tukaj. Malčki se zaenkrat lepo razvijajo in uživajo pri svojih novih družinah. Srečno navihanci in upam, da se kmalu vidimo!


Taïga Karantanska

Troja Karantanska

Tyron Karantanski

Z Nubo, Alpino in Palom smo se konec avgusta udeležili državne razstave CAC Trbovlje. Sodil nam je Madžar, g. Miklos Levente. Za Alpino je bila to prva razstava in priprava na nemško specialko. Vsi trije so se odlično odrezali, dosegli najvišje ocene v svojih razredih, Nuba pa je s tem zadnjim pridobljenim nazivom zaključila VETERANSKI ŠAMPIONAT Slovenije v lepoti (CH.V SLO).

V začetku septembra smo nato odšli na zaslužene počitnice, seveda skupaj z našimi kosmatinci (letos kar s šestimi). Kot že nekaj preteklih let smo dopustovali na prekrasnem otoku Viru. Imeli smo se enkratno. Kdo bi si mislil, da bo septembra še tako vreme! Vsak dan smo se na plaži predajali žarkom toplega sonca, plavali v nebeško modrem, lesketajočem morju in vzdihovali ob čudovitih oranžno rdečih zahodih. Tudi psi so uživali v morskem okolju. Ker tereni za sprehode niso najlepši (veliko ostrega kamenja, ki ni prizanesljiv do pasjih tačk) smo odvečno energijo pokurili kar s plavanjem. Posebej me je presenetila najmlajša Alpina, ki je pravi vodni švicar in plava kot riba. Ne čisto tipično švicarsko:). Nastalo je malo morje fotografij, nekaj jih za pokušino dodajam na našo stran.


Alpina Karantanska, 8 mesecev

Best, Athos, Diva, Nuba, Alpina, Val

poležavanje na plaži

z Alpino med valovi

Matej in "ne več tako mini" Alpina

veterančka: Nuba in Athos

skupinska

Diva in Nuba ob čudovitem sončnem zahodu

naši švicarji: Alpina, Val, Diva, Nuba

Nuba

Nuba, Alpina in Diva

poziramo

Matej in Val

z Alpino in Nubo

Diva

Medtem ko smo mi uživali v Dalmaciji, nas je v švicarski Genevi, na evropski razstavi psov, zastopal Grof Patoche Karantanski. Odlično se je odrezal in na tej veliki razstavi zmagal v svojem razredu. Nazive evropskega prvaka in podprvaka so zopet odnesli ruski psi. Iskrene čestitke za odličen rezultat!

Gandalf Karantanski se je 8.9. udeležil klubske razstave KC Geleen na Nizozemskem in pod budnim očesom sodnika g.Wieldraaierja prejel ocene odlično 1, BOB (najlepši predstavnik pasme), BOG (najlepši predstavnik II FCI skupine) in bil izbran v ožji izbor v BIS-u. BRAVO!!!

Vsako leto se odpravimo na eno ali dve večji razstavi v tujino. To so razstave, kamor pride večje število švicarjev in njihovih lastnikov, kjer se dobimo z vzreditelji iz vse Evrope in kjer lahko vidimo kaj prihaja na švicarsko sceno, kateri plemenjaki so/bodo na voljo, kako kvalitetni so njihovi potomci, itd. V septembru smo se tako udeležili jubilejne specialne razstave v Nemčiji, ki je 15.9. potekala v Riednu v počastitev 90-letnice nemškega SSV kluba za švicarske pasme. Ta razstava je bila zame nekaj posebnega. Ne samo zaradi vrhunskih rezultatov, ki so jih dosegli naši psi, pač pa ker smo se končno, po več kot letu dni, ponovno srečali z mladički Nubinega G-legla. Sodil nam je sam predsednik Nemškega SSV kluba, g. Norbert Bachmann.


Grof Patoche Karantanski

Gandalf Karantanski

veteranka Nuba

mladi up: Alpina Karantanska

najlepša izmed švicarjev: Diva Karantanska

naša zmagovalna ekipa s sodnikom

Sojenje je bilo precej natančno in sodnik si je za oceno posameznega psa vzel dosti časa. Ni dovolil postavljanja psov (zahteval je "free handling"), velik poudarek pa je bil na gibanju-kar je bilo nekoliko zahtevno glede na precej drsečo podlago (razstavo so namreč zaradi slabega vremena prestavili v dvorano). Veliko psov iz vseh kategorij je domov odšlo s prav dobrimi ocenami in marsikateri lastnik ni mogel skriti razočaranja. Naš tip psov je bil sodniku očitno všeč in z Matejem sva tokrat nizala uspeh za uspehom. Bilo je prav neverjetno. Vsi štirje psi so zmagali v svojih kategorijah in tudi skupno in dobili smo kar 3 jubilejne prvake.

Alpina Karantanska, razred najmlajših, zelo perspektivno 1
Nuba, razred veteranov, odlično 1, Anw DtVetCh (VDH+SSV), BVOB, Jubilaums Veteran Sieger
Diva Karantanska, razred prvakov, odlično 1, Anw DtCh (SSV+VDH), Jubilaumssieger, BOB
Vilin Karantanski, razred prvakov, odlično 1, Anw DtCh (SSV+VDH), Jubilaumssieger

Za nameček smo v močni konkurenci vzrejnih skupin (7 +/-) Karantanci postali tudi najlepša vzrejna skupina. Izjemni rezultati na katere smo ponosni in nam dajejo energijo za naprej!


Karantanci (L-D): Gaia, Diva, Vilin, Grof Patoche, Gandalf; najlepša vzrejna skupina

Od Slovencev se je razstave udeležil tudi Jože Pleterski s svojim švicarjem Kenan Aga Cesar v. Carintia (Nubin vnuk in Valov sin), ki je v kategoriji odprtih samcev izmed petih zasedel drugo mesto. Zanju je bila to prva večja razstava in mislim, da sta se zares odlično odrezala. Iskrene čestitke!

Dan se je zaključil z dobro večerjo v prijetni družbi. Klepetali smo dolgo v noč in si obljubili, da se kmalu spet srečamo. Hvala vsem za čudovit in nepozaben dan.

24.7.2013
 

Nekoliko dlje se nismo javili in priznam, da nam v teh dneh za updatanje naše strani malo zmanjkuje časa. Proste trenutke raje preživimo z našimi kosmatinci in malimi navihanci. Ure in ure smo lahko z njimi pa vedno kaj novega odkrijejo ali ušpičijo in poskrbijo, da nam ni dolgčas. Veliko se ukvarjamo z njimi, imeli smo malo morje obiskov, navajeni so na vožnjo z avtom (po trije so namreč skoraj vsak dan z mano v službi), na vse možne zvoke, različne ljudi in živali. V soboto so dopolnili 8 tednov in konec tega tedna bodo začeli odhajati v nove domove. Čipirani so že, jutri pa jih čaka še cepljenje. Slovo nikoli ni lahko, ampak prepričana sem da se bomo še videli. Prilagam nekaj novejših fotografij, več pa jih bomo dodali v njihovo temo (mladiči, T-leglo) takoj ko bo čas to dopuščal.

Pred nekaj dnevi so mladički našega A-legla (Nuba×Taboo) dopolnili že 6 mesecev. Vse najboljše za prvo polovičko! Naša Alpina svojim bratcem in sestricam pošilja najlepše pozdravčke!

Alpina Karantanska, 6 mesecev

Alpina Karantanska, 6 mesecev
Nuba s svojima hčerkama-Divo in Alpino

Pa še en kratek filmček Alpine. Sicer ni najnovejši pa vseeno "lušten" za pogledat...

Grof Patoche Karantanski je bil ponovno zelo uspešen na razstavi v Nizozemskem Echtu (sodila je ga. Schjoth). Predstavilo se je precej nemških psov, Patoche pa se je tudi tokrat zavihtel na najvišjo stopničko in dobil nazive odlično 1, CAC, CACIB in BOB. To pa še ni vse. Patoche ima na Švedskem v priznani psarni Jomatanjo's tudi svoje prvo leglo, luštne male kepice. Iskrene čestitke!


Najlepši samec in samica s sodnico

Grof Patoche Karantanski, BOB

Prvi Patochejevi mladički

Mi pa smo z mislimi že pri dopustu. Tudi tokrat nas bodo spremljali naši kosmatinci in komaj čakamo!


28.6.2013
 

Naši mladički se zelo lepo razvijajo in v soboto so dopolnili že 4 tedne. Pravi mali medvedki so. Sedaj smo jih preselili v zunanjo depandanso, kjer uživajo v vragolijah in šibanju skozi tunelčke, igranju v hiškah, plezanju na oviro za treniranje ravnotežja, ruvanju igrač, itd. Seveda se je pospešeno začela tudi socializacija-navajanje na tuje ljudi, nove zvoke, okolje in rekvizite. V tem tednu smo posneli tudi prve individualne fotografije, nekaj jih prilagam tu, več pa jih lahko najdete v njihovi podtemi ::TU::.

Pa še k razstavnim novicam, ki se jih je zopet nabralo kar lepo število. Pal Karantanski se je udeležil razstve v Umagu in dosegel nazive odlično 1, PRM, JBOB, BOB ter bil izbran med 5 najlepših mladih psov celotne razstave. S tem je tudi zaključil mladinski šampionat Hrvaške v lepoti (Ch.J.Cro).

Gandalf Karantanski se je na Landesgruppenausstellung Rheinland v nemškem Oberhausnu pod budnim očesom švicarskega sodnika g. Arnold Sommerhalderja, v konkurenci 33 psov, zavihtel na najvišje mesto-prejel je nazive odlično 1, CAC SSV, CAC VDH in BOB.

Z Nubo smo bli na mednarodni razstavi na Bledu. Prejela je oceno odlično 1 in najlepši veteran. Le še ena zmaga v razredu veteranov pa bo zaključila veteranski šampionat Slovenije. Na Bledu je bilo zelo vroče pa smo se kljub temu odlično imeli. Srečali smo se z Alaro in Admiralom Bertom Karantanskim. Alpina je bila navdušena, da je se je zopet lahko igrala s sestrico in bratcem. Zaradi vročine smo se odločili, da ne čakamo na BIS in se odšli kopat na Bled. Prilagam nekaj slikic.


Nuba, najlepši veteran

Nuba in hčerka Alpina Karantanska

z Nubo in Alpino

Admiral Berto in Alpina Karantanska

pod našim šotorčkom

kopanje v Blejskem jezeru

Gandalf in Grof Patoche Karantanski sta sodelovala tudi na specialni/klubski razstavi v Belgiji, oba sta bila prijavljena v razred odprtih samcev (nad 15 mesecev). Grof Patoche je premagal Gandalfa (kljub močni konkurenci sta bila oba Karantanca zopet uvrščena na visoko prvo in drugo mesto), nato pa dosegel še nazive CAC, najlepši predstavnik pasme (BOB) in BISII-drugi najlepši pes razstave. Sodnica ga. Onstenk-Schenk Ilona (NL). Res neverjeten uspeh!


Gandalf Karantanski

Grof Patoche Karantanski

Grof Patoche Karantanski, BOB, BIS II

Iskrene čestitke vsem Karantancem in njihovim lastnikom za vrhunske razstavne dosežke!


2.6.2013
 

Zopet se je nabralo toliko novic, da sploh ne vem kje naj začnem... Najbolj sladka, prijetna, težko pričakovana in lepa novička je 6 novih Karantančkov, ki so prikobacali na svet. Diva je namreč na prav poseben dan-25. maja, skotila 4 samičke in 2 samčka. Lepo obarvani in kvalitetni mladički, ki smo jih zelo veseli. Seveda se težko ločimo od njih in vsakodnevno uživamo v cartanju malih kepic. Za eno samičko še iščemo primerne lastnike. Na voljo za oddajo bo konec julija. Več o leglu ::TU::.

v maju smo se udeležili svetovne razstave, ki je potekala v Budimpešti. Ena najlepše organiziranih velikih razstav v zadnjih letih, res vse pohvale organizatorjem. S ponosom naj povem, da je naš Vilin Karantanski domov odnesel naziv VICE SVETOVNEGA PRVAKA, kar nas je še posebej razveselilo. Res enkraten uspeh. Hvala Mateju, Davidu in Urši za prijetno družbo. Lepo smo se imeli! V nov dom smo pospremili tudi malo Aleo. Prilagam prvo slikico malčice v novi družbi...


Vilin Karantanski, vice world winner 2013

s sodnikom Tibor Havelko (SK)

Alea s svojima novima prijateljema

Čas hitro teče in v maju je Nuba praznovala svoj 8. rojstni dan. Zaenkrat se odlično drži in nas prav vsak dan razveseljuje s svojimi vragolijami, najbolj prijaznimi pogledi, mehkimi tačkami in čudovitim značajem. Upam, da bo še dolgo z nami, saj je res posebna psička. O njej bi lahko govorila v samih presežnikih, tako sem navdušena. Vse najboljše moja draga Nubica!!! Na še mnogo, mnogo let.

Z Nubo in Palom pa smo se zadnji vikend v maju udeležili ene izmed prijetnih domačih razstav, državne razstave v Hrušici. Nuba je prvič nastopila v razredu veteranov, Pal pa v razredu mladih psov. Oba sta prejela odlični oceni in zmagala v svojih razredih, Nuba je postala najlepši veteran, Pal pa je poleg naziva prvak razreda mladih (PRM) prejel še naziv najlepši mladi predstavnik pasme (JBOB) in nato tudi najlepši predstavnik pasme (BOB). S tem zadnjim pridobljenih nazivom je Pal tudi zaključil MLADINSKI ŠAMPIONAT Slovenije v lepoti. Iskrene čestitke Palu in njegovim lastnikom!


naš "tabor" na Hrušici, v ospredju Alpina

David in Pal Karantanski, doggy scootering
sprehod: Pal, Vilin, Diva, Nuba, Athos in Best

Genja, Grof Patoche in Gandalf Karantanski v zadnjem času uspešno sodelujejo po razstavah v tujini. Genja je na Finskem v Lahtiju in Helsinkih pobrala naziv najlepše samice, pretekli vikend pa sta oba samca na klubski razstavi na Nizozemskem v razredu odprtih zasedla prvo in drugo mesto. Nastalo je tudi nekaj slik, ki jih z veseljem prilagam tule. Vsem kosmatincem in njihovim lastnikom iskreno čestitamo za čudovite uspehe in se veselimo skupaj z njimi. Hvala Maud in Bianci za fotografije!


Gandalf Karantanski

Gandalf Karantanski

Grof Patoche Karantanski

Gandalf in Grof Patoche Karantanski

30.4.2013
 

Še vedno iščemo skrben in ljubeč dom za eno psičko iz Nubinega A-legla. Psička je stara 3 mesece in ima opravljena vsa potrebna cepljenja, odlično je socializirana in že v začetnih stopnjah šolanja. Ljubezniva, živahna in navihana. Zelo navezana na ljudi. Za več informacij nas prosim kontaktirajte.

Pri nas bo kmalu spet veselo. Konec maja pričakujemo mladičke naše Dive Karantanske. Brejost je potrjena z ultrazvokom. Očka legla, Hart v.d. Wonneproppen, je uvožen iz Nemčije in je brat samca, ki smo ga uporabili za naše G-leglo (s katerim smo zelo zadovoljni). Oba starša imata popolne zdravstvene izvide in sta kvalitetna predstavnika pasme. Zbiramo rezervacije!


Hart v.d. Wonneproppen

Hart v.d. Wonneproppen

Hart v.d. Wonneproppen

Pal Karantanski je nastopil na državni razstavi CAC Barje. Razstavljal se je v kategoriji mladih in pod budnim očesom sodnika, g. Andras Polgarja (SRB), prejel oceno odl. 1, PRM, JBOB in BOB (najlepši predstavnik pasme). Iskreno mu čestitamo! Slikic z razstave tokrat žal nimamo.

Na RTG slikanju je bil še zadnji mladič iz Nubinega G-legla, Grant Karantanski (Liam). Tudi njegovi zdravstveni izvidi so brezhibni. Zelo smo veseli! Hvala vsem lastnikom, da so opravili slikanje.

Prejšnji teden sva z Arubo Maiso leteli na Finsko. Pot je minila brez zapletov in Maisa se je na letalu obnašala povsem sproščeno. Večino poti je prespala pod sedežem pri mojih nogah. Novi lastniki so je bili zelo veseli pa tudi posestrica Genja Karantanska jo je čudovito sprejela. Sofiji hvala za ves njen trud in gostoljubnost. Upam, da se kmalu spet vidimo. Obiskali smo še nekaj švicarčkov in njihovih lastnikov, nato pa sva z Uršo preživeli še nekaj čudovitih dni v Helsinkih.

pogled na naše letalo

Aruba Maisa Karantanska v novem domu
srečanje z Genjo Karantansko (2,5 let)

Pred odhodom na Finsko smo bili z malčki na prijetnem sprehodu v bernski in švicarski družbi. Pošteno so se nadirkali in uživali v namakanju po barjanskih mlakužah. Prilagam nekaj slikic.

Veseli smo prvih fotografij mladičkov iz njihovih novih domov! Tokrat prilagamo slikice Alare in Arsien Karantanske. Obe sta se čudovito ujeli s svojimi novimi lastniki. Luštni mali navihanki!


Alara Karantanska (SLO)

Arsien Karantanska (NL)

Arsien Karantanska (NL)

Genja Karantanska je zaključila šampionat in postala prvak Finske v lepoti. V nedeljo je z odliko opravila tudi test karakterja, ki na Finskem sicer ni predpogoj za vzrejo. Iskrene čestitke!


29.3.2013
 

Pri nas se toliko dogaja, da komaj dohajamo in žal se to pozna tudi pri "updatanju" spletne strani. Obljubljam, da bomo v naslednjih mesecih vse nadoknadili pa tudi stran aktualnega A-legla osvežili z najnovejšimi fotografijami... Mladički so sicer dopolnili že 9 tednov in počasi zapuščajo naš dom. Nekateri ostajajo pri nas še nekaj časa, saj bo pot v njihov novi dom kar dolga. Tako z eno izmed psičk v aprilu skupaj letiva na Finsko, ona v svoj novi dom, jaz pa na obisk k naši Genji Karantanski. Veselim se, da jo bom po dveh letih in pol ponovno srečala v živo! Za eno samičko še vedno iščemo primernega lastnika, ki ji bo nudil ljubeč dom. Prosim kontaktirajte nas za več informacij.


Admiral Berto, Arsien, Aruba Maisa, Alpina, Alea in Alara Karantanska, 7 tednov (Foto: N. Bešter)

Admiral Berto Karantanski, 7 tednov

Arsien Karantanska, 7 tednov

Alpina Karantanska, 7 tednov

V marcu so svoj prvi rojstni dan praznovali naši P-jevčki, Divini mladički. Kako hitro je bilo leto naokrog! Vsi se lepo razvijajo in uživajo s svojimi družinami. V teh dneh vsi trije pričenjajo tudi z nadaljnjim šolanjem in se tako pripravljajo za opravljanje Bbh izpita. Pridni so njihovi lastniki! Želimo jim vse najboljše ter še veliko zadovoljnih pasjih let, njihovim skrbnikom pa se lepo zahvaljujemo za vse fotografije in poročila o njihovih skupnih doživetjih, vedno smo jih veseli.


Prima Karantanska, 11 mesecev

Pal Karantanski, 12 mesecev

Prima Karantanska, 11 mesecev

V začetku meseca je v Domžalah potekal vzrejni pregled pod slovenskim SKVPM klubom. Uspešno ga je opravil naš Dart Karantanski, ki je od sedaj naprej na voljo za paritve.

Zadnji vikend v marcu je Koerung (podobno našemu vzrejnemu pregledu) potekal tudi v Nemčiji. Ponosni smo, da ga je Gandalf Karantanski opravil z odliko v vseh možnih kategorijah (telesna ocena, test karakterja, zdravstveni izvidi) in je sedaj na voljo za paritve pod nemškim SSV/VDH klubom. Ima tudi novo spletno stran, ki jo lahko najdete ::TU::.

Diva, Nuba, mami in ati so se udeležili dobrodelnega teka okrog Blejskega jezera v spomin nedavno preminule Ruth Podgornik Reš, ki jo je decembra 2012 nesrečno zasul plaz. Ruth je edina slovenka, ki je pretekla zahtevni Špartatlon, poleg tega pa velika ljubiteljica narave in živali. Tudi Nuba je šla in si privoščila en krajši oddih, jaz pa sem se medtem doma zabavala z mladički.

Pal Karantanski se je udeležil 3 mednarodnih razstav in se na vseh vrhunsko odrezal:
IHA Graz (Avstrija): razred mladih, sodnica Istvanne Juhasz (H), odl.1, PRM, JBOB
CACIB Zagreb (Hrvaška): razred maldih, sodnik: Seamus Oates (IRL), odl. 1, PRM, JBOB
CACIC Zagreb (Hrvaška): razred mladih, sodnik: J. Sanchez Fernandes (E), odl.1, PRM, JBOB, BOB


Pal Karantanski

Pal Karantanski

Pal Karantanski

Vilin in Pal Karantanski nas bosta v maju zastopala tudi na svetovni razstavi v Budimpešti. Mi bomo tokrat zaradi pričakovanih Divinih mladičkov odšli le na ogled in navijat! Želimo jima veliko sreče!

Gaia Karantanska pa je bila na RTG slikanju sklepov in tudi pregledu oči (ECVO). Njeni izvidi so popolni: HD A/A, ED 0/0, OCD free, oči so proste vseh bolezni. Zelo smo veseli in iskreno čestitamo njenim lastnikom! Gaia je tako opravila vse potrebne preglede za vzrejo. V naslednjih mesecih lastniki z njo načrtujejo prvo leglo, če vas zanima nas lahko kontaktirate za več informacij. Leglo bo skoteno v Italiji. Gaia ima tudi novo spletno stran, ki jo lahko vidite, če kliknete ::TU::.


25.2.2013
 

Čas z mladički neverjetno hitro mineva in danes so že dopolnili 5 tednov. Mi seveda uživamo v vsaki urici, ki jo preživimo z njimi, težko je opisati kako neprecenljivi trenutki so to. Zelo so živahni in radovedni zato ni čudno, da je kotilnica kar naenkrat postala premajhna. V prejšnjem tednu smo jim tako povečali prostor in sedaj imajo na voljo celo sobo. To smo seveda napolnili z raznimi rekviziti, s katerimi si krajšajo čas. Zadovoljno dirkajo naokrog, se prekopicavajo, grizejo, renčijo, lajajo in uživajo pravo pasje življenje. Zavedamo se, da je to začetek najbolj pomembnega obdobja (intenzivne socializacije), ki bo pustil pečat v mladičkih in je pomemben za njihovo nadaljne življenje, zato se res trudimo njihovo okolje narediti čim bolj zanimivo in poučno. Nuba ima že nekoliko manj mleka (no po drugi strani pa so se tudi potrebe mladičkov po hrani močno povečale) in čeprav malčki še vedno redno sesajo pri njej, štirikrat dnevno dodatno že dobivajo svoj pravi mesni obrok. Kar precej različnih vrst mesa in zelenjave so že preizkusili. Končno je posijalo tudi nekaj sončka in za dobro urico smo jih prvič odnesli ven. V začetku so bili malo nesigurni, a prav hitro so jih premamili novi vonji in stvari in hitro so se lotili raziskovanja. Nove fotografije iz preteklih dveh tednov lahko najdete v njihovi temi ::TU::.

Iz Nemčije smo dobili lepe novičke o našem Gandalfu. Udeležil se je dveh razstav-ene v Belgiji (CACIB Hoogstraten) in druge v Nemčiji (CAC Alsfeld) ter se na obeh odlično odrezal ter tako izpolnil pogoje za udeležbo na Koerungu (podobno našemu vzrejenmu pregledu). Če ga uspešno opravi bo tako postal plemenjak v nemškem SSV/VDH klubu. Srečno! Končno lahko priložimo tudi nekaj njegovih novih fotografij. Čestitke za dosežene rezultate in še veliko uspehov v prihodnje!


Gandalf Karantanski, 2 leti

Gandalf Karantanski, 2 leti

Gandalf Karantanski, 2 leti

Na obisku je bila Gaia Karantanska s svojimi lastniki. Prišli so pogledat naše mladičke in skupaj smo se odpravili na dolg pohod. Lepo jih je bilo srečati po dolgem času! Gaia je res krasna psička, čudovitega značaja. Moram povedati, da sem z razvojem naših G-jevčkov izredno zadovoljna.


Gaia Karantanska, 2 leti

z Divo na zasneženih poljanah

Diva in Gaia Karantanska pri igri

Da lepih novičk ne bo prehitro konec, sta tokrat poskrbela Dart in Gaia Karantanska. Oba sta bila rentgensko preslikana in imata odlične zdravstvene izvide, več pa si lahko preberete na njunih podstraneh TU in TU. Iskrene čestitke obema! Lastniki z Gaio spomladi 2013 načrtujejo leglo, če se zanimate za mladička, nam prosim pišite.


9.2.2013
 

Mladički se lepo razvijajo in bodo kmalu dopolnili 3 tedne. Odprli so oči, začeli so se postavljati na noge, slišijo pa zaenkrat še ne (pa tudi to bodo kmalu). Prav v teh dneh bodo dobili svoj prvi pravi (mesni) obrok, nato pa bodo postopno preizkusili tudi druge dobrote. Prvič so bili razgisteni in prvič smo jim postrigli ostre krempeljčke. Nuba seveda odlično skrbi zanje, zlata mamica je! Za eno samičko iščemo primernega solastnika, ki ji bo nudil ljubeč dom, mi pa bi v prihodnosti z njo radi vzredili kako leglo (v kolikor bo seveda uspešno prestala vse teste). Če vas zanima, nas prosim kontaktirajte za več informacij. Več novih slikic mladičkov lahko najdete v njihovi temi ::TU::.

Iz Belgije smo zopet prejeli lepe novice. Grof Patoche se je udeležil dveh razstav in dosegel odlične rezultate. V Moeskroenu (BE) ga je Norveški sodnik Hjorth (v precej močni konkurenci) razglasil za najlepšega samca, pretekli vikend pa je na Nizozemskem v Eindhovnu postal najlepši predstavnik pasme (BOB). Iskreno mu čestitamo in mu želimo še veliko podobnih uspehov!

Na Finskem imajo ogromno snega in Genji so priskrbeli novo zabavo. Na saneh namreč prevaža najmlajše člane svoje družine in kot je razvidno iz fotografij vsi skupaj neizmerno uživajo! V naslednjih mesecih jo čaka kar nekaj razstav in z veseljem bomo navijali zanjo. Genja bo imela kmalu še en razlog za veselje (sigurno pa ji bo mala žverca tudi kravžljala živce)-dobila bo namreč "malo sestrico". Genja je lastnike s svojo pojavo in značajem povsem prevzela in zelo si želijo še ene psičke. Tako ena izmed samičk našega A-legla ponovno odhaja na Finsko, k njej za družbo.


Genja Karantanska, 28 mesecev

Genja Karantanska, 28 mesecev

Genja Karantanska, 28 mesecev

Za konec pa še nekaj slikic naših P-jevčkov, Divinih marčevskih mladičkov. Skoraj 11 mesecev že imajo. Ne morem verjeti kako so že zrastli. Zaenkrat so vsi zdravi in se lepo razvijajo.


Papaja Karantanska, 10 mesecev

Pal Karantanski, 10 mesecev

Prima Karantanska, 10 mesecev

23.1.2013
 

Juhuhuhu, naši mladički so tu! Nuba je pred dvema dnevoma skotila 6 mladičkov-kar pet samičk in enega samčka. Zelo težko pričakovano leglo in izjemno smo jih veseli! Prilagamo prve slikice...

Pal Karantanski se je v nedeljo na razstavi v Ljubljani odlično odrezal. Portugalski sodnik Luis Pinto Teixeira mu je podelil oceno odlično 1, PRM (prvak razreda mladih), JBOB, slovenski mladinski zmagovalec, kvalificiral pa se je tudi na prestižno angleško razstavo CRUFTS. Čestitke!


25.12.2012
 

Vsem prijateljem želimo vesele in mirne praznike ter srečno v 2013. Naj bo to najlepše leto z obilico sonca, zdravja, uspehov in z mnogo sreče. Naj vas obkrožajo iskreni nasmehi in veseli kosmatinci!

Pred prazniki nas je razveselila najčudovitejša novica-Nuba je breja in konec januarja pričakujemo njene mladičke. Trebušček se že pozna in težko jih čakamo! Nekaj najnovejših slikic bodoče mamice Nube in polsestrice Dive prilagamo tule, več o pričakovanem leglu pa lahko preberete ::TU::.


Diva Karantanska, 4 leta

mama in hči: Nuba in Diva Karantanska

Nuba, 7,5 let

Decembra so imeli svoj rojstni dan, že 5. po vrsti, naši najstarejši Karantanci, V-jevčki, Nubini mladički iz prvega legla. Želimo jim še veliko srečnih in zadovoljnih let z njihovimi lastniki!


Vilin Karantanski, 5 let

Vilin Karantanski, 5 let

Vilin Karantanski, 5 let

Prejeli smo tudi nekaj krasnih fotografij Prime in Pala, mladička iz Divinega P-legla. Neverjetno kako hitro rasteta! Pal se bo v januarju udeležil dveh mednarodnih razstav. Želimo mu veliko sreče!


Prima Karantanska, 8 mesecev

David, Pal in Tjaša

Pal Karantanski, 9 mesecev

Gandalf in Grof Patoche sta se udeležila novoletne razstave na Nizozemskem. Prijavljena sta bila v razred odprtih. Oba sta dobila odlična opisa s strani sodnika (g. Bogren, Švedska), Patoche pa je tokrat premagal Gandalfa in si prislužil oceno odlično 1, R.CAC. V boju za najlepšega samca je pristal na drugem mestu in tako dobil še R.CACIB. Iskrene čestitke obema (še posebej Gandalfu za katerega je bila to prva razstava) in še mnogo uspehov v prihodnosti. Poleg njunih slikic pa dodajamo še eno zasneženo fotko njune sestrice Genje, posneto po igri s prijateljem švicarčkom.


Ad in Gandalf Karantanski v ringu

Grof Patoche Karantanski (levo), R.CACIB

Genja Karantanska (desno) s prijateljem

V teh prazničnih dneh vam želimo veliko veselja z vašimi mrcinicami! Pojdite na kak lep izlet in se zabavajte... Švicarji obožujejo sneg in če ga že v dolini nimamo, naj se ga naužijejo kje v hribih!


24.11.2012
 

Danes naši navihani D-jevčki: Diva, Duma, Darma, Dora, Devil, Dallas, Dijk, Dart in Don praznujejo že svoj 4. rojstni dan. Neverjetno, kako hitro teče čas. Iz malih kepic so zrastli v prave švicarje, razveseljujejo svoje družine in se skupaj udeležujejo različnih aktivnosti, kar nekaj izmed njih pa je tudi v vzreji. Vsem se odlično godi in najlepše se zahvaljujem njihovim lastnikom, ki krasno skrbijo zanje! Želimo jim še veliko zadovoljnih in uspešnih skupnih let!


Diva s svojo tortico...

...in rojstnodnevnim darilom

ki smo ga mogli seveda takoj preizkusiti

Na specialni razstavi v Vrtojbi smo se odlično odrezali. Ponovno smo dosegli vse kar se doseči da. Razstave se je udeležilo le 14 švicarjev, kar je sicer veliko v primerjavi z ostalimi slovenskimi razstavami, za specialno razstavo pa je to malo. Pogrešali smo kar nekaj slovenskih vzrediteljev in njihovih psov. Sodil je g. Claudio de Giuliani (ITA). Vilin je z zmago med samci postal klubski prvak Slovenije, Nuba pa z zmago med samicami klubska prvakinja Slovenije. Tako je že tretjič ubranila naslov klubske prvakinje! V njene tačke je tokrat odšla tudi skupna zmaga z osvojenim nazivom najlepša predstavnica pasme (BOB). Presenetil je tudi 8 mesečni Pal, ki je najprej prejel oceno zelo perspektiven in nato v finalnem izboru tekmovanja v kategoriji najmlajših (izmed vseh pasem) dosegel 3. mesto-BIS III. To pa še ni vse. Tekmovali smo tudi kot vzrejna skupina in dosegli čudovito 2. mesto. Odlični rezultati naših psov! Hvala vsem lastnikom, da ste pripeljali kosmatince!

Pal Karantanski: razred najmlajših, samci, zelo perspektivno 1, BIS III
Vilin Karantanski: razred prvakov, samci, odlično 1, CAC, klubski prvak Slovenije
Prima in Papaja Karantanska: razred najmlajših, samice, perspektivno
Gaia Karantanska: razred vmesnih, samice, odlično 1, CAC
Nuba: razred prvakinj, samice, odlično 1, CAC, klubska prvakinja Slovenije, BOB
Diva Karantanska: razred prvakinj, samice, odlično 2, res. CAC (uvrstila se je tik za Nubo)


Diva je v ringu tokrat nastopila z Uršo

Prima in Zdenka na svoji prvi razstavi

vzrejna skupina Karantanska, 2. mesto

Na dan razstave pa me je razveselilo še težko pričakovano sporočilo. Namreč iz Nemčije sem prejela uradne izvide RTG slikanja za Gandalfa Karantanskega. Je popolnoma zdrav, HD-A, ED-0, OCD-free in oči so proste vseh bolezni (ECVO). Čestitke Gandalfu in lastnikom!!!

Za konec pa imamo še eno prijetno novičko. Prejšnji teden smo bili zopet v tujini, mudili smo se v Nemčiji. Tokrat se nismo udeležili razstave niti odšli na potep. Z Nubo smo namreč odšli na paritev in če bo vse potekalo po načrtih, konec januarja pričakujemo njene mladičke. Držite pesti!!!


z Nubo in Taboojem

Taboo v vpregi

Več novičk o obeh starših bomo objavili na naši strani po potrditvi brejosti z ultrazvokom.
Obisk Nemčije smo izkoristili tudi za oglede. Obiskali smo 2 psarni in njihove švicarje (ogledali smo si približno 20 psov različnih linij in tipov). Zanimiv izlet z novimi izkušnjami in poznanstvi.


29.10.2012
 

Da ne bomo poročali le o razstavah, tokrat zopet nekaj bolj športno obarvanih novičk. Za začetek naj lepo pohvalimo Petra in Kala (Darta Karantanskega) za dosežen uspeh pri Teku s kužki okrog Blejskega jezera. Med 78 tekmovalnimi pari sta namreč zasedla 6. mesto, kar je zadoščalo za skupno 4. mesto v moški konkurenci. Pa naj še kdo reče, da švicarji (če so v primerni kondiciji seveda), niso dobri tekači! Res sem vesela in iskrene čestitke obema!


Peter in Dart Karantanski, Tek s kužki, Bled 2012 (Foto: Nina Berlič, LOOMP)

Z Nubo in Divo pa smo se udeležili 8. državne tekme v Rally obediencu, ki je tokrat potekala v organizaciji KD Kamnik. Čeprav je deževalo in je bil teren zahteven, smo se imeli odlično. K temu je zagotovo pripomoglo dobro vzdušje tekmovalcev in odlična organizacija prireditve-s piknikom ter vsem kar sodi zraven. Sodil je Marjan Polajnar (SLO). Diva je v kategoriji RO II zasedla 7. mesto, Nuba pa je s točko zaostanka tokrat v kategoriji RO III dosegla 2. mesto. Ponovno stopničke!


z Divo poslušava napotke sodnika

pokalčki

pa še z Nubo: ocena izvedbe nalog na progi

Veseli smo novičk o naših kosmatincih. G-jevčki so v začetku oktobra praznovali svoj 2. rojstni dan, zato jim namenjamo tokratni prostor v novičkah. Vsem se odlično godi in lastniki so zelo zadovoljni z njimi. Nekaj najlepšega kar si kot vzreditelj lahko obetaš! Genja je v zadnjem času dosegla nekaj lepih razstavnih uspehov in tudi prvič postala mamica. Gaino paritev lastniki načrtujejo spomladi, do takrat pa se bomo skupaj odpravili še na kakšen izlet. Že čez 14 dni nas bo zopet obiskala, ko se bomo skupaj udeležili specialne razstave v Vrtojbi. V naslednjem letu se skupaj z lastniki vrača nazaj na Nizozemsko. Grant razveseljuje svoja novoporočena lastnika (čestitke!) z vragolijami, Gandalf uživa z novim "malim bratcem" entlebucherjem Aratanom in se pripravlja na prvo razstavo, Grof Patoche pa skrbi da so goske, kozici in ponija v najlepšem redu. Kako sem se nasmejala sliki, ko vsi skupaj jedo iz korita. Vsi bodo v kratkem RTG preslikani, rezultate pa bomo seveda objavili na naši strani. Nekaj fotografij prilagamo tule, več pa jih lahko najdete na njihovih podstraneh.


Grof Patoche s prijatelji-2 kozici in poni

Genja in njen mladiček

Gandalf in entlebucher Aratan

Gaia med divjanjem po plaži

Grant med počitkom

Genja pri igri

Približuje se slovenska klubska razstava, ki bo 10.11. potekala v Vrtojbi. Predstavilo se bo kar 7 psov iz naše psarne, česar se posebej veselimo! Na razstavo so prijavljeni Nuba, Diva, Vilin, Gaia, Prima, Papaja in Pal. Vsi 3-je P-jevčki seveda še ne bodo konkurirali za resnejše nazive (premladi), bo pa udeležba vsekakor odlična za njihovo socializacijo. Lepo vabljeni, da se nam pridružite!


1.10.2012
 

Na klubski razstavi v Švici smo se imeli odlično. Ne samo da smo dosegli vrhunske uspehe na specialki v zelo močni konkurenci, tudi izobraževali in zabavali smo se in si ogledali nekaj lepih znamenitosti. Srečali smo ogromno vzrediteljev iz cele Evrope in med drugim spoznali vzrediteljico in lastnico ene izmed najstarejših psarn v Evropi, Ruth Glauser (psarna v. Ralligholz) pri kateri se je skotil Nubin pokojni očka Yoster v. Ralligholz. Kako sem bila vesela! Razstava je bila organizirana ob 100 letnici tamkajšnjega kluba za velike švicarje v mestecu Langenthal. Samo mesto razstave ni bilo naključje. Prav tu je namreč, pred dobrimi 100 leti, prof. Albert Heim v "kratkodlakem berncu" prepoznal švicarja in sem segajo začetki naše pasme. Prijavljenih je bilo okrog 50 psov iz Švice in približno 45 psov iz ostalih držav: Nemčije, Francije, Belgije, Italije, Češke, Poljske in Rusije.


skupna večerja dan pred razstavo

prikaz poslušnosti

Ruth Glauser, psarna v. Ralligholz

vleka vozičkov preko različnih ovir

tipična švicarska vasica

Tizja v. Ayala, 16 let, najstarejša švicarka

Vilin, Nuba, Diva, Gaia Karantanska (foto: L.S.)

Z Nubo in Divo (foto: L.S.)

po razstavi se prileže kavica...

Preživeli smo nekaj lepih dni v prijetni družbi in ta razstava nam bo zagotovo še dolgo ostala v spominu. Psi iz naše psarne so bili v vseh razredih uvrščeni med prve štiri (s tem da je bila udeležba zelo močna, Diva je imela npr. v konkurenci kar 23 psic), naša Gaia Karantanska pa je s samo 23 meseci postala najlepša psica razstave. Čeprav še ni povsem dokončno razvita (kar je za njeno starost normalno) je res čudovita in ponosna sem, da je psica slovenske vzreje (in seveda iz naše psarne) zmagala na prestižni specialni razstavi v Švici.


Karantanci v Zurrichu

slapovi Rena

Matej z Valom, Nubo in Divo

počitek

Zurrich

mama in sin: Nuba in Vilin Karantanski

Diva, Nuba, Vilin Karantanski

mogočni slapovi

z Nubo in Divo na pomolu

REZULTATI:
Rezultati so izjemni, saj so bili prav vsi naši psi uvrščeni na visoka mesta v svojih kategorijah in to po oceni sodnikov, specialistov za pasmo, ki vedo kaj gledati. To pomeni, da vso vsi zelo tipični predstavniki pasme in da gre naša vzreja v pravo smer! Poleg Nube smo imeli prijavljenega po enega mladiča iz vsakega dosedanjega legla (V, D, G), P-jevčki pa so še premladi.

Vilin Karantanski: samci, razred šampionov, sodnik: dr. Horst Hollensteiner (D), odlično 2
Nuba: samice, razred šampionov, sodnica: Regina Rieger (A), odlično 3
Diva Karantanska: samice, razred odprtih, sodnica: Regina Rieger (A), odlično 3 (izmed 23 psic!!!)
Gaia Karantanska: samice, razred vmesnih, sodnik: Arnold Sommerhalder (CH), odlično 1, najlepša psica razstave po oceni vseh 3 sodnikov (in to pri samo 23 mesecih!!!)
Pohvalo si zasluži tudi Nubina vnukinja, Frency Wanda Lucky Swiss (hčerka Devila Karantanskega), ki je na svoji prvi razstavi v kategoriji 12 mladih psic prav tako zmagala v svojem razredu!


najlepši pes in psica razstave: Icco v.d. Woneproppen in Gaia Karantanska

Gaia Karantanska, 23 mesecev

najlepše šampionske psice; z Nubo na 3. mestu

Nuba med ocenjevanjem

z Divo v ringu

Val in Matej v ringu pod budnim očesom sodnika

Da pa ne bomo predolgo počivali, smo že prijavljeni na klubsko specialno razstavo, ki bo novembra potekala v Vrtojbi. Sodila bo vzrediteljica švicarjev in specialistka za pasmo Jana Štefancova (SK). Prijavljeni so Nuba, Diva in Val, upam pa da se nam pridruži tudi Gaia in vsi mladički našega P-legla!


10.9.2012
 

S Palom in njegovimi lastniki smo se zadnji vikend avgusta udeležili razstave v Trbovljah, kjer je dosegel odličen rezultat. In to na svoji prvi razstavi. Sodnica U. Eisner (A) mu je v ringu podelila naziv zelo perspektiven 1, nato pa ga je sodnik P. Machetanz (D) v BIS-u izmed najlepših mladičkov vseh pasem izbral na tretje mesto (BIS III baby). Iskrene čestitke in še veliko podobnih uspehov!


Pal, BIS III baby, foto: mojpes.net


Pal Karantanski, 5 mesecev, v gibanju

sodnica pregleduje zobovje

Z mladički našega P-legla ter Valom, Nubo in Divo smo se odpravili na skupni sprehod. Lepo je bilo po 3 mesecih spet videti vse tri razgrajače na kupu in upam, da kaj podobnega kmalu ponovimo!


skupinska fotka, P-leglo 5 mesecev

Pal in Papaja pri igri

Papaja Karantanska

Morski dopust je za nami, imeli smo se super. Kljub temu, da smo imeli s seboj kar 5 velikih psov, so nas povsod prijazno sprejeli pa tudi na plaži ni bilo nobenih težav. Pravzaprav smo bili prava atrakcija in marsikdo se je ustavil ob nas samo zato, da bi lahko pobožal in si bolj natančno ogledal naše kosmatince. Nastalo je prek 3000 čudovitih fotografij, nekaj jih za poskušino prilagamo tule.


Diva Karantanska

Diva, Nuba, Athos, Best

Vilin Karantanski
tudi plavali smo

Diva počiva

Nuba

vsi skupaj

Nuba pozira

Nuba s svojo Wubbo

Prijavljeni smo na jubilejno specialno razstavo, ki bo potekala v domovini švicarjev, in sicer naslednji vikend v Švici. Ja, komaj smo prišli domov pa že šibamo naprej. Gre za razstavo, ki jo švicarski klub prireja le na vsake 4 leta. Na pot odhajamo z Nubo in Valom, Diva pa bo zaradi gonitve žal tokrat morala ostati doma. Na razstavi nas bo pričakala tudi naša Gaia Karantanska. Kot vse kaže bo prijava psov rekordna (številka se približuje 100). Nekaj prostega časa bomo seveda izkoristili za oglede znamenitosti in druženje z vzreditelji iz vse Evrope. Komaj čakamo!


21.7.2012
 

Ultrazvočni pregled je pokazal, da Nuba na žalost ni breja, zato mladičkov to poletje pri nas ne bo. Ponovno paritev načrtujemo ob naslednji gonitvi, ki bo predvidoma konec leta. Čeprav smo malo žalostni (tako kot tudi vsi tisti, ki nestrpno čakajo na njene mladičke) pa bo tako poleti več časa ostalo za zabavo in druženja s prijatelji in tako že prilagamo nekaj novih slikic z naših poletnih potepanj. Še malo pa bomo odšli tudi na morje. Poleg Nube in Dive nam bo družbo delalo še nekaj pasjih mrcin in njihovih lastnikov. Upam, da nam tudi tokrat uspe narediti kup lepih slikic...


Nuba in Diva Karantanska

Nuba v vodi

Vilin Karantanski in Nuba

Hvala vsem lastnikom mladičkov, ki nam redno pišete in nas obveščate kaj se dogaja s kosmatinci iz naše psarne ter seveda da tako lepo skrbite zanje. Novic in fotografij smo vedno zelo, zelo veseli! Dodali smo nove slike Gaie, Gandalfa, Grof Patocha, Dona in Dume, ki jih lahko najdete na njihovih podstraneh, nekaj pa jih za pokušino prilagamo še tule. Tokrat smo obiskali Dona, s Palom in njegovimi lastniki pa smo se skupaj hladili v Bohinjskem jezeru ter preživeli prav poseben dan, ki se je končal ob pijači in slastni pici! Psi so po napornem dnevu popadali v sladek spanec...


Gaia Karantanska, 20 mesecev

Gandalf in Grof Patoche (21 mesecev) s prijatelji

Don Karantanski, 3,5 let

24.6.2012
 

Začelo se je tisto pravo, vroče in soparno poletje in naši pesjanki preko dneva najraje ležita notri na hladnem, na sprehodih pa se z veseljem ohladita v potočku. Uživamo v skupnih aktivnostih, ki jih tudi v preteklem mesecu ni manjkalo. Naši mladički so se v novih domovih že dobro ustalili, navdušeni pa smo bili, ko sta nas pretekli vikend obiskala Pal in Prima. Kako veselo je bilo snidenje!


Pal Karantanski, 3 mesece

Prima Karantanska, 8 tednov

Prima in Pal, 3 mesece

V Salzburgu na svetovni razstavi smo se vsi Karantanci dobro odrezali-Nuba, Val, Devil in Gaia so prejeli odlično ocene, Gaia pa se je v svojem razredu uvrstila celo na tretje mesto. Srečali smo stare znance, vzreditelje, prijatelje in poklepetali o tem in onem. Čeprav sta vročina in gneča v dvoranah malo kvarila dobro vzdušje, nas to ni odvrnilo od razmišljanja o novih podvigih. Če bo vse potekalo po planu, tako v septembru načrtujemo obisk domovine švicarjev-specialne razstave v Švici (ki bo potekala ob 100 letnici njihovega kluba), novembra pa seveda obisk specialne razstave v Sloveniji.


Svetovna razstava: Nuba v ringu

Nuba v stoji, 7 let

Devil Karantanski, 3,5 let

Na razstavi v Pragi je Devil premagal vse švicarje in prejel nazive CAC, CACIB, BOB. Udeležil se je tudi razstave v kraju Mlada Boleslav (CZ), kjer je prejel CAC in naziv najlepši pes. Čestitke!

Udeležili smo se dveh Rally tekem, in sicer v Ljubljani (KD Krim) in v Grosuplju. Z Nubo sva v močni konkurenci zopet stali na stopničkah, z Divo pa bova morali za preboj med najboljše še malo potrenirati. Preživeli smo 2 čudovita dneva v družbi prijateljev in kolegov iz kluba, odšli na skupne sprehode, kopanje v bližnjo reko ter se posladkali s torticami. Nuba in Diva sta uživali!


RO tekma, skupinska slika tekmovalcev

Diva premaguje gugalnico

Nuba-korak v stran

Pa še vesela novička za konec. Pred 3 tedni smo parili Nubo, in sicer s kvalitetnim plemenjakom iz tujine. Čeprav smo bili s paritvijo malo pozni (Nuba je namreč precej pohitela s svojo gonitvijo), močno, močno držim pesti, da smo bili uspešni. Ultrazvok za potrditev brejosti bomo opravili v začetku julija po potrditvi pa bo več informacij objavljenih na naši strani. To bo Nubino zadnje leglo. Zaradi velikega zanimanja za to leglo rezervacij ne sprejemamo več.


18.5.2012
 

Naši mladički so že odšli v svoje nove domove. Kar težko smo jih predali, saj smo se v teh dveh mesecih močno navezali na njih. A tokrat za spremembo vsi ostajajo v Sloveniji in prepričana sem da se bomo pogosto videvali. Dobili so krasne lasnike in prav vsi se nam že javljajo s fotografijami. Iskrena hvala Nini in Urši za pomoč pri spodnjih fotografijah, ki so res lep spomin. Foto: N. Bešter


igra

skupna fotografija

Papaja s Cuz-om

moja malčica

babica Nuba in mamica Diva Karantanska

Pal Karantanski

Končno pa smo dodali tudi stran našega P-legla z vsemi podatki, ki jo lahko najdete ::TU::.

Z Nubo in Valom v nedeljo odhajamo v Salzburg na svetovno razstavo. Gre za enkraten dogodek, ki ga ne bi smel zamuditi noben ljubitelj švicarjev, sploh letos ne, ko je tako blizu. Prijavljenih je 61 psov iz cele Evrope. Po dolgem času bomo srečali tudi Devila in Gaio, česar se še posebej veselim. Ta dan bo zame nekaj posebnega še iz enega razloga. Nuba bo namreč praznovala svoj 7. rojstni dan. Moja najnajnajljubšanajtaboljša pesjanka, s katero sva doživeli toliko lepih in neponovljivih stvari, dosegli zavidljive uspehe, pesjanka, ki me vsak dan razveseljuje s svojimi vragolijami. Želim si, da bi še dolgo ostala z nami. Če bo vse po sreči jeseni načrtujemo tudi njeno zadnje leglo.

Pa še dve razveseljivi novički: Gaia in Genja Karantanska sta se na Finskem in v Italiji udeležili razstav in obe sta prejeli naziv BOB (najlepši predstavnik pasme) za kar jima iskreno čestitamo!!!


24.4.2012
 

Z Nubo sva se pretekli vikend udeležili prve državne Rally obedience tekme za sezono 2012, ki je potekala v okviru državne razstave na Barju. Nuba je pokazala da je kljub skoraj 7 letom še vedno v izvrstni formi in v kategoriji RO III zopet zmagala! Še posebej sem vesela, ker sta nama tokrat ob boku stali tudi dve tečajnici. Iz KVRP Kranj smo se tekmovanja namreč udeležile 3 tekmovalke in prav vse stale na stopničkah. Elizabeta se je s svojo avstralko Elsi v kategoriji RO III uvrstila na drugo mesto, Sanaja pa s samojedko Missy v začetni kategoriji RO I med 19. tekmovalci na tretje mesto. Iskrene čestitke in še enkrat hvala obema pa tudi ostalim tekmovalcem za lep dan!


Razglasitev v kategoriji RO III

Naša ekipa (KVRP Kranj)

Mladički so v nedeljo dopoldnili že 6 tednov. Neverjetno kako hitro gre čas. Pravkar so bili še male bubice, sedaj pa že živahno dirkajo naokrog. Začenja se čas intenzivne socializacije in vsak dan počnemo kaj novega in zabavnega: pokamo balone (poki jih sploh ne ganejo), dirkamo skozi tunelčke, urimo ravnotežje na "balance toy", spoznavamo nove površine, nova igrala in predmete. Prvič so poleg naravne hrane dobili tudi brikete. Pojedli so jih-ampak s precej manjšim navušenjem kot meso. Prilagamo nekaj novih slikic od 4. do 6. tedna. Ena samička še išče svojo družino!


Papaja Karantanska, 4 tedne

Naša četica...

Papaja in Pal Karantanski, 4 tedne

Moj, moj kužek

Prima Karantanska, 6 tednov

Uma in kužki stari 4 tedne

Zabava z igračko ...

Prima in Pal Karantanski, 6 tednov

Papaja, Pal, Prima Karantanska, 6 tednov

Pal Karantanski, 6 tednov

Mala lepotička

Porthos Karantanski, 6 tednov

11.4.2012
 

Mladički lepo rastejo in so vsak dan bolj zvedavi ter razposajeni. Diva čudovito skrbi zanje. Prva dva tedna je Nubo komajda spustila zraven, sedaj pa ji že zaupa. Kadar je lepo vreme malčki raziskujejo okolico hiše, pripravili pa smo jim še posebno sobo z igrali, da lahko brezskrbno norijo tudi v času dežja. Vse bolj zanimivi so in kadar smo z njimi ure kar bežijo. Lepo je spet imeti mladičke pri hiši in ni ga slajšega opravila kot crkljanje malega, toplega, mehkega švicarčka. V nedeljo bodo dopolnili že 5 tednov. Za eno samičko še iščemo prave lastnike. Želimo si, da bi ostala v Sloveniji pri lastnikih, ki imajo tudi vzrejne ambicije. Če iščete perspektivno samičko, nas prosim kontaktirajte.


Mmmmmm, kako je dobro (2 tedna)

Porthos in Pal Karantanski (2 tedna)

Utrujena sva (2 tedna)

2 tedna

Z mamico Divo in babico Nubo (2 tedna)

Malica (3 tedne)

Pal Karantanski (3 tedne)

Prima in Papaja Karantanska (3 tedne)

Porthos Karantanski (3 tedne)

15.3.2012
 

Pa smo jih le dočakali, 4 čudovite malčke: 2 samčka in 2 samički. Diva in malčki se odlično počutijo, Diva pa je zelo skrbna mamica in mladičkov sploh ne izpusti izpred oči. Tokratna kotitev je bila zame ena izmed najtežjih-Diva je brejost namreč potegnila 3 dni preko roka. Ko se je porod končno začel je bil mladiček globoko v porodnem kanalu tako velik, da nisem bila prepričana, če bo na svet prišel po naravni poti. Ker nisem želela tvegati izgube kakega od malčkov, sem se odločila za carski rez. Iskrena hvala ekipi Bolnice za živali Postojna, da so bili v stalni pripravljenosti in v nedeljo zvečer pomagali našim lepotcem na svet! Prilagamo nekaj prvih slikic malih kepic... Uživajte ob ogledu!


Kotilnica-vse je pripravljeno za porod

Naši malčki-1. dan

Z mamico Divo, 3. dan

3. dan

3. dan

3. dan

26.2.2012
 

Težko čakamo na Divine mladičke in držimo pesti za čim bolj mirno kotitev. Še 10 dni!!! Da potešimo neučakanost bodočih lastnikov naših malčkov na stran dodajamo nekaj novih slikic mamice Dive in babice Nube ter njunih bernskih prijateljev Athosa, Besta in BeeBee, ki so nastale na enem izmed sprehodov približno 14 dni nazaj. Hvala Nini B. za te prečudovite fotke! Kot lahko vidite je bodoča mamica v odlični kondiciji in je niti rastoči trebušček ne ovira pri dirkanju in zabavi s kosmatinci.


Athos, Best, BeeBee, Nuba, Diva

Nuba in bernčki

mamica Diva in babica Nuba

Diva in bernska klapa

Diva in Nuba v šprintu

Nuba, Athos, Best, Diva in spredaj BeeBee

Za konec še čestitke naši Genji Karantanski za zmago na razstavi v Lohji (FIN). Razstavljala se je v razredu mladih in v kar dobri konkurenci pobrala nazive najlepši mladi pes in najlepša psica, kar je velik uspeh za tako mlado psičko. Sodila je Petra Schultheiss (GE), ki je bila nad Genjo navdušena.


6.2.2012
 

Imamo čudovito novico. PRIČAKUJEMO MLADIČKE! Juuuupiiiiii. Ultrazvočni pregled je potrdil, da je Diva breja in tako njene prve malčke pričakujemo v začetku marca. Parjena je bila s samcem Oscarjem Zgornjesavskim (Cooperjem), ki živi na Hrvaškem. Tudi zanj bo to prvo leglo. Kombinacija je skrbno izbrana in premišljena, starša pa povsem zdrava in prijetnega značaja. Oba imata tudi precej razstavnih uspehov. Več o Divi si lahko preberete v rubliki naši psi. Nubino gonitev smo tokrat izpustili (obe sta bili namreč godni skoraj istočasno). Paritev Nube načrtujemo jeseni. Če imate kakršnokoli vprašanje glede pasme ali iščete mladička, nas prosim kontaktirajte.


mamica: Diva Karantanska, 3 leta in pol

očka: Cooper, 3 leta in pol

očka: Cooper, 3 leta in pol

V maju bo v Salzburgu potekala svetovna razstava psov. Nuba, Lona in Val so seveda že prijavljeni! Glede na to, da je letos ta največja razstava dokaj blizu, morda ne bo odveč vabilo na ogled.STAREJŠE NOVICE: .::2007::. .::2008::. .::2009::. .::2010::. .::2011::.