LEGLO G

7.10. 2010
Multi.Ch. Nera (Nuba) × Ch.J.CZ Harley Swiss Star v.d. Wonneproppen (Češka)

Za več informacij o določenem psu kliknite na njegovo ime.

Samice (2)
Samci (3)
 

 

7.10.2010 je Nuba skotila 5 čudovitih mladičkov, 2 samički in 3 samčke. Kotitev je bila tudi tokrat naravna in je potekala brez večjih zapletov. Vsi mladički so bili ponovno skoteni brez slednikov-torej že tretje Nubino leglo koteno po naravni poti in brez slednikov, kar je pri tej pasmi že skoraj redkost! Tudi tokrat so bili mladički zelo izenačeno po teži. Nuba se je ponovno izkazala za odlično mamo, ampak kaj drugega niti nismo pričakovali od nje. Več o leglu in vseh naših dogodivščinah si lahko preberete spodaj. Letos smo še več časa posvetili socializaciji in spoznavanju novih okolij, zato so bili mladički ob oddaji res odlično pripravljeni na prihod v nov dom. Mladičkom pa ob koncu zaželim le še srečno in obilico zdravja!

 


STARŠA

Pes: Ch.J.CZ Harley Swiss Star v.d. Wonneproppen (rojen 26.08.2008), Češka
(Fanny v.d. Wonneproppen × Athos vom Ellernbruch)
 
::RODOVNIK::

Zdravstveni rezultati: HD A, ED 0, OCD 0
Razstavni rezultati: Mladinski prvak Češke, prvak Češke in Slovaške v lepoti
Velikost: 71 cm, teža: 62 kg
Harley prihaja iz priznane nemške psarne v.d. Wonneproppen in živi na Češkem. Je samec močnejše kostitucije z izredno lepim gibanjem in čudovitim karakterjem. Zelo umirjen samec, ki ga nobena stvar ne vrže s tira in vedno zadovoljen. Harleya sem si ogledovala kar nekaj časa in paritev z njim je bila dolgo načrtovana. Zelo mi je všeč njegov rodovnik in v letu 2008 je v Slovenijo z mojo pomočjo prišel njegov brat (ki pa zaenkrat kljub perfektnim zdravstvenim izvidom žal še nima vzrejnega dovoljenja). Njegov oče je zame eden izmed najlepših švicarjev v Evropi in vesela sem da bo v rodovniku naših mladičkov.

 

Psica: Ch.INT NERA (NUBA) (rojena 20.5.2005)
(Miša×Yoster von Ralligholz)
 
::RODOVNIK::
Zdravstveni rezultati: HD B, ED 0, OCD 0
Razstavni rezultati: mednarodna prvakinja v lepoti (Ch. Int), slovenska mladinska prvakinja v lepoti (Ch. J. Slo), slovenska prvakinja v lepoti (Ch. Slo), avstrijska prvakinja v lepoti (Ch. A), hrvaška prvakinja v lepoti (Ch. Cro), slovaška prvakinja v lepoti (Ch. SK), evropska vice prvakinja za leto 2008, svetovna vice prvakinja za leto 2009, klubska prvakinja Slovenije za leto 2007 in 2010, 2. mesto (res. CAC) v kategoriji odprtih psic na Evropski razstavi v Zagrebu 2007, 1. mesto (CACA) v kategoriji odprtih psic na specialni razstavi švicarskih pasem v Mallnitzu 2007, Bundessieger Tulln 2008, 1. mesto (CAC) v kategoriji šampionov na specialni razstavi švicarskih pasem v Čierni Vodi, SK 2009
Delovni rezultati: Izpit iz poslušnosti s preizkusom v urbanem okolju (Bbh), RO1, RO2, RO3, RO4

 


POSNETEK PARITVE

 

 


7.10.2010-- 1.DAN


 


11.10.2010--4 DNI - POSAMEZNE FOTOGRAFIJE ::TU::

 


16.10.2010--10 DNI - POSAMEZNE FOTOGRAFIJE ::TU::

 


23.10.2010--17 DNI - POSAMEZNE FOTOGRAFIJE ::TU::

Mladički imajo 17 dni in danes, na ta prekrasen jesenski dan, so bili prvič zunaj. Precej toplo je bilo in tudi sonček je tu in tam posijal skozi oblake. Male kepice že poskušajo narediti prve korake v ta širni svet. Mislim da jih bomo prav kmalu lovili naokrog, zaenkrat pa jih noge še ne držijo povsem. Oči so že odprte in počasi bodo dobili tudi prve zobke. Do sedaj jih še ni bilo potrebno nič dohranjevati, saj ima Nuba ogromno mleka, v naslednjih dneh pa bodo dobili tudi svoj prvi obrok-mleto goveje meso. Poleg polsestrice Dive, ki jo že dobro poznajo (saj jih večkrat pride pozdravit v kotilnico), so spoznali tudi našega mačkona Grinto. Nuba jih je ves čas skrbno čuvala, mladički pa se niso preveč sekirali nad spremembo okolja in so po obilni malici kar hitro zaspali...

 

 


5.11.2010--29 DNI - POSAMEZNE FOTOGRAFIJE ::TU::

Male mrcinice so vsak dan večje in bolj navihane. Sedaj že dirkajo naokrog, mi pa smo jim seveda povečali kotilnico na celo sobo in v njej pripravili številne rekvizite, s pomočjo katerih bodo razvijali svoje fizične in psihične sposobnosti. Da jim ni dolgčas skrbijo "hiša žogic", tunelčki, nešteto igrač in posebna igrača za vaje ravnotežja. Slednjo nam je iz daljne Danske poslal naš prijatelj Ole, za kar se mu iskreno zahvaljujem! Mislim, da nam bo zelo prav prišla. Slike še sledijo. Do sedaj so malčki preizkusili že precej različnih vrst mesa, zelenjavo in mlečne izdelke (jogurt, skuto), briketov pa zaenkrat še ne, saj menim, da je naravna hrana boljša za male želodčke. Danes smo bili tudi na prvem kratkem sprehodu in spoznali dva čudovita bernca - Athosa in Besta. Skratka super se imamo!

 

 


14.11.2010--37 DNI - POSAMEZNE FOTOGRAFIJE ::TU::

Mladički so postali zelo zvedavi in prav vsak dan odkrijejo kaj novega ter skrbijo da nam ni dolgčas. Preizkušajo svoje ostre zobke (tudi na naših rokah in hlačah), ogromno se igrajo in lovijo, uživajo v "napadanju" plišastih igrač, nagajajo eden drugemu ter včasih pri tem tako renčijo in lajajo, da so prav smešni. Skoraj vsak dan dobimo kake nove obiske in jih tako navajamo na različne ljudi. Predstavljamo jim različne zvoke in predmete, počasi pa bomo začeli tudi s spoznavanjem novih krajev (vožnja z avtom). Za konec nekaj slikic, ki so nastale v preteklem tednu (4. teden starosti). Uživajte!

 

 


26.11.2010--7 TEDNOV - POSAMEZNE FOTOGRAFIJE ::TU::

Čas zelo hitro mineva in prav kmalu bodo malčki odšli v svoje nove domove. No nekateri z nami ostajajo nekoliko dlje, saj bo njihova pot do doma precej dolga in naporna. Zadnje tedne res ogromno delamo na socializaciji, navajamo jih na vožnjo z avtom in vse mogoče druge stvari. Vsak dan več ur preživijo tudi z nami v dnevni sobi (da se navadijo tudi vseh vsakdanjih zvokov-sesalca, TV, mešalnika, etc.) in naj jih pohvalim, da so že skoraj sobno čisti. No sem in tja pa seveda kakšen še naredi lužico. Vsi mladički so že čipirani, v naslednjih dneh pa jih bomo tudi tetovirali in cepili proti nalezljivim boleznim. Spoznali so tudi prvi sneg. V začetku so bili nekoliko presenečeni nad to mrzlo, belo, puhasto stvarjo, sedaj pa se že veselo podijo in valjajo v njem.

 

Še dva filmčka:

 

 

 


--8. IN 9. TEDEN

Prvi mladički so že zapustili naš dom in uživajo v družbi novih lastnikov. Prejeli smo že prve fotografije in maile in vesela sem, da gre vsem tako super! Gaia je tako odšla v Italijo (samo začasno, saj bodo lastniki tu le še kako leto (poslovno)-nato odhajajo nazaj na Nizozemsko), Gandalf v Nemčijo in Grof Patoche v Belgijo. Gaia in Gandalf bosta odraščala v družbi še enega švicarja, saj obe družini že imata po enega od prej. Genja in Grant odhajata ta vikend. Genja na Finsko, Grant pa na Nizozemsko. Vsi so bili oddani v družinske roke, v kolikor bodo uspešno prestali vse teste pa jih bomo v prihodnosti lahko videli tudi v vzreji. Za Granta sem kar nekaj časa iskala primerne lastnike v Sloveniji (saj sem si resnično želela da en mladiček ostane pri nas in ga zato že ob začetku zadržala), žal pa jih nisem našla. Za v pesjak tega kužka s čudovitim karakterjem res ne damo, saj želim da so naši psi enakovredni člani družine. In ja-letos je bil moj kriterij pri izbiri lastnikov še nekoliko bolj oster kot navadno. Glede na ves trud, ki sem ga ponovno vložila v vzgojo mladičkov (in seveda že prej v izbiro primernega plemenjaka) mislim, da si resnično zaslužijo samo najboljše. V teh tednih smo z mladički toliko hodili naokoli, da so pravzaprav postali povsem indiferentni na spremembe okolja. Kamorkoli gremo se v minutki počutijo kot doma. Skoraj vsakodnevno smo se kam peljali z avtom. Med drugim smo bili smo BTC-ju in na obisku pri njihovem polbratcu Valu (Vilinu Karantanskem). Obiskali smo tudi Athosa in Besta. Spoznali so ogromno različnih ljudi (sploh na naših "socializacijskih pohodih" smo bili pogosto prava atrakcija) in so povsem odprti do vsakogar. To mi je še posebej všeč, saj v zadnjem času videvam vse preveč nezaupljivih in preplašenih švicarjev. Zadnje tedne so v svoji sobi samo še spali, preko dneva pa so bili deloma zunaj, večinoma pa z nami v dnevni. Namenoma sem sesala kadar so bili notri in tako na take zvoke sploh ne odreagirajo več. Naučili so se tudi kako "fehtati v kuhinji" in kako izkopati miško-seveda jih tega nismo učili namenoma, a tudi Diva in Nuba sta jim predstavili nekaj veščin. Težko mi je ker odhajajo in pogrešali jih bomo, a vendar vem da gredo prav vsi v dobre roke. Zato naj jim ob koncu zaželim le še: "Srečno v novih domovih!" Kmalu pa vas pridemo tudi obiskat...

 

SREČNO MALČKI!