Pasma
Veliki švicarski planšarski pes
Originalno ime Großer Schweizer Sennenhund
Izvor Švica
Skupina FCI II (FCI standard številka 58), sekcija 3, ne potrebujejo delovnega izpita
Uporaba Čuvaj, delovni pes, spremljevalec
Življenjska doba 8 -10 let
Videz Močne telesne zgradbe, velik, robusten, mišičast-kljub velikosti in teži deluje dokaj agilen; prsni koš širok in globok. Glava je močna, vendar ne pretežka. Oči so temno rjave, mandljaste, živahnega videza. Gobec je širok (ne špičast) z lepo prilegajočimi se ustnicami, smrček je črn. Vrat je močan in širok, brez podgrline. Stoja je široka in stabilna, okončine ravne in vzporedne. Značilen je močan rep.
Barva Barva kožuha je trobarvna-praviloma črna z rjavo rdečimi ožigi na licih, nad očmi, na notranji strani uhljev, pod repom, na vseh štirih tacah, na prsih in z belimi oznakami na glavi (bela lisa okrog smrčka, ki se razširi na čelo, bela lisa, ki poteka od spodnje strani gobca, preko vratu na prsa, belina na tačkah in na konici repa). Dovoljene so tudi bele lise na vratu. Izjemoma je lahko osnovna barva kožuha tudi drugačna, če skozi krovno dlako proseva podlanka.
Dlaka Kratka, gosta, s podlanko, ki psa ščiti pred vremenskimi vplivi. V času menjave obilno izpada!
Nega Nezahtevna. Občasno krtačenje (posebej ob menjavi dlake); kopanje, striženje krempljev po potrebi.
Višina Samci: 65 do 72 cm, samice: 60 do 68 cm plečne višine
Teža Samci:45-70 kg, samice: 40-60 kg
Temperament Prijetnega značaja, samozavesten, zvest, odločen, včasih izredno trmast. Prilagodljiv, umirjen, a lahko tudi izredno aktiven. Oprezen, čuječ, izredno stabilen, brez nepotrebne plašnosti. Neagresiven.
Aktivnost Srednja. Obožujejo dolge sprehode v naravi. Tudi v hribe nas z veseljem spremljajo, vendar moramo vzpone prilagoditi njihovi vzdržljivosti in starosti. Poleti zaradi vročine večino dneva prespijo, aktivni so zgodaj zjutraj ali pa pozno zvečer. Treba jim je omogočiti vsakodnevno gibanje.
Čuvaj Odličen. V domačem okolju je izredno oprezen, čuječ, glasno opozarja na prihod tujca k hiši in laja toliko časa, dokler se ne pojavi gospodar. Do tujcev je zadržan, nezaupljiv in previden, vendar nikoli agresiven. Ko se pojavi gospodar, do tujcev brezbrižen ali prijazen, nikoli agresiven.
Zaščita Visoka. Ni napadalen, bolj "prestraši" s svojo velikostjo in globokim laježem.
Bistroumnost Visoka. Vendar so precej svojeglavi. Delajo predvsem tisto kar jim prinaša korist.
Zmožnost šolanja Srednja; je zelo učljiv in vodljiv, nadvse želi ustreči svojemu vodniku, zna pa biti tudi zelo svojeglav in takrat ga najbolj zanima zadovoljitev lastnih potreb. Primeren je za šolanje klasične poslušnosti, Rally obedience-a, uporabljajo se v pet terapijah; manj je primeren za reševanje, agility, šolanje obrambe in ostale discipline.
Odnos do otrok Zelo dober; odrasel, primerno socializiran švicar je praviloma do otrok prijazen in potrpežljiv. Vseeno pa je potrebna previdnost, saj zaradi svoje velikosti lahko nehote prevrne otroka. Igrivi mladiči pogosto radi lovijo otroke, jih grizejo za hlačnice in cukajo za rokave. Tega nikakor ne dovolimo, otroku pa pojasnimo kako naj se vede v bližini mladička.
Odnos do drugih živali Odlično se razume z drugimi psi ter drugimi domačimi živalimi, če je že od malega navajen nanje. Predvsem samci so lahko dominantni do drugih psov, zato jih učimo, da druge pse ignorirajo, vsako neželeno vedenje pa takoj korigiramo.  Plenski nagon je lahko močno razvit. Podijo divjad, veverice, mačke, ptice, itd. zato tako vedenje že v mladosti preprečujemo.
Odnos do tujcev Do tujcev so nezaupljivi, zadržani in previdni, kadar v bližini ni lastnika. To pomeni, da pes sam ne bo silil v tujca (načeloma jih ignorirajo, na domačem teritoriju nalajajo), vendar pa morajo biti v prisotnosti lastnika do tujcev povsem sproščeni in prijazni. Plašnost ali agresija nista dopustni.
Karakter Trden, samozavesten, svojeglav, prijazen, družaben, izredno navezan na družino, zvest, neagresiven in neustrašen. Ob pravilnem odnosu je za svojega vodnika pripravljen storiti vse na svetu.
Domače okolje Zelo prilagodljiv. Idealna je hiša z velikim vrtom So zelo teritorialni in navadno ne uhajajo od doma, kljub temu pa je morda iz varnostnih razlogov prav, da vrt ogradimo. Prilagodijo se tudi življenju v stanovanju (bloku), če jim omogočimo dovolj gibanja. Zelo se navežejo na svojo družino in želijo biti ves čas v bližini »svojih« ljudi, zato celodnevno bivanje v pesjaku zanje ni najboljša izbira. Najbolj so srečni, če lahko del dneva preživijo zunaj (in opazujejo okolico), preostali čas pa na svojem ležišču nekje v hiši ob svojih skrbnikih. Ne zmenijo se za vremenske spremembe, so odporni, dobro prenašajo sneg in mraz, vročino pa zaradi goste poddlanke nekoliko slabše. Branijo svoj teritorij.
Primeren lastnik Stabilen in sposoben obvladanja tako velikega in močnega psa (ne z agresijo!). Dosleden. Tak, ki si želi zvestega spremljevalca in od psa ne pričakuje prevelikih naporov ter popolne poslušnosti. Lahko začetnik, če je pripravljen vložiti dovolj časa v spoznavanje pasme in njenih značilnosti ter psa tudi šolati. Fizično dovolj močan, da lahko psa zadrži, če je to potrebno.
Možni problemi obnašanja Zaradi neustrezne socializacije in vzgoje se lahko pri določenih psih pojavi agresivnost in dominantnost (predvsem do drugih psov). Vsakršna agresija ali strahopetnost sta pri švicarjih nezaželjeni in se strogo selekcionirata. Ker imata lahko tudi dedno predispozicijo, naj bi se take pse brez izjeme izločalo iz vzreje. Nezadostno ukvarjanje s psom lahko vodi do neželenega (destruktivnega) vedenja (lajanje, napadalnost, uničevanje, samopoškodovanje).
Možni problemi z zdravjem odkrušek v ramenskem sklepu (OCD), zasuk želodca, epilepsija, displazija kolkov in komolcev, bolezni oči (katarakta, PRA, glavkom). Zaenkrat je pri nas za vzrejno dovoljenje potrebno le slikanje kolkov, vestni vzreditelji pa svoje pse kljub temu pregledajo za vse pogostejše dedne bolezni-torej svojim psom slikajo kolke, komolce in ramena (HD, ED, SD ali OCD) ter opravijo pregled oči. Za velike pasme je priporočljivo rentgensko slikanje po dopolnjenem 18. mesecu starosti, saj tako dobimo bolj realne rezultate (pri 12 mesecih je diagnoza zanesljiva le v 70%, medtem ko pri 24 mesecih v 95%). V Sloveniji je trenutno daleč največji problem OCD. Pred nakupom mladiča se pozanimajte o zdravstvenih pregledih psa in psice, vzreditelj naj vam pokaže originalni izvid.
Nasveti Potrebuje dnevno fizično (dolgi sprehodi, igra z vodnikom) in umsko (šolanje, trikci) zaposlitev. Njegovega teritorialnega vedenja ne spodbujamo. Pomembna je zgodnja socializacija. Psa že v mladosti vodimo v različne situacije (mesto, gozd, prireditve, kmetija, med druge pse in mačke, trgovina z živalmi), da se navadi nanje. Pri vzgoji je pomembno, da smo dosledni, sicer bodo hitro izkoristili našo neodločnost. Ker so bili ti psi vzrejani za vleko in imajo vlečenje »v krvi«, jim že od mladosti naprej ne dovolimo, da nas vlečejo na povodcu. Zaradi njihove močne in težke konstitucije moramo v času rasti posebej paziti, ker lahko hitro pride do poškodb. Pazimo, da se ne zredijo in da se gibajo čim bolj po ravnem. Ne dovolimo nenadzorovane igre z drugimi (odraslimi) psi, prav tako pa ni priporočljiva hoja po stopnicah, skoki iz višin, hoja po drsečih površinah in prekomerno gibanje (npr. tek ob kolesu).
Šolanje Primeren način šolanja je z nagrajevanjem in pozitivno motivacijo, saj šolanje s prisilo ne daje dobrih rezultatov. S šolanjem pričnemo že v rani mladosti (3-5 mesecev). Najpomembneje je, da najdemo motiv (dobra hrana ali pa igrače) za dosego katerega se bodo potrudili in bodo delali z veseljem. So nekoliko svojeglavi, vendar jih lahko izšolamo do visoke stopnje. Učijo se izredno hitro. Ker se hitro naveličajo, delamo z njimi v kratkih intervalih.
Zelo pomembna je tudi zgodnja vzgoja. Mladiču takoj ob prihodu v nov dom postavimo meje. Skozi igro in šolanje nato gradimo medsebojno vez - a jasno mu mora biti, da smo mi njegovi gospodarji.
Vsem lastnikom priporočam, da opravijo tečaj male šole in osnovne poslušnosti (A in BBh), da bodo psa pravilno socializirali v odnosu do drugih psov in ljudi. Odrasli psi tehtajo okrog 60 kg in nam lahko povzročijo velike probleme, če jih ne obvladamo. Čim prej se odpravimo tudi v mesto ali na kakšno prireditev, da se navadijo množic. Izredno primerna panoga za šolanje švicarjev je tudi Rally obedience. Zahteva visoko stopnjo poslušnosti in premagovanje ovir, a švicarji v tem večinoma uživajo. Agility in reševanje sta za švicarje manj primerna zaradi njihove teže in velikosti.
Opomba Zavedati se moramo, da nam bo le dobro vzgojen pes v ponos in veselje in bo življenje z njim prijetno. V zadnjem času se pojavljajo številni oglasi, ki švicarja opisujejo kot idealnega družinskega psa. Marsikdo si tako predstavlja, da so švicarji pravzaprav karakterno precej podobni labradorcem ali zlatim prinašalcem, le da so nekoliko večji in drugače obarvani. To niti slučajno ne drži. Švicarji so precej bolj samosvoji, pogosto raje ustrežejo svojim željam, kot željam vodnika, do tujcev so precej bolj zadržani in nezaupljivi, so precej večji in fizično močnejši. Njihovo šolanje zahteva od vodnika več potrpežljivosti in vztrajnosti (se počasneje učijo novih stvari), prav tako pa je navadno več časa potrebno vložiti v pravilno socializacijo.
Pa vendar – kdor bo znal te lasnosti ceniti in jih obrniti sebi v prid, bo dobil enkratnega spremljevalca in družabnika, štirinožnika, ki bi za svojega vodnika naredil vse na svetu. Prav zaradi vseh prednosti in slabosti pasme, ki sem jih izpostavila, je zelo pomembno, da mladiča kupite pri vzreditelju, ki bo že v rani mladosti poskrbel za pravilno socializacijo in vam tako precej olajšal delo. Izberite vzreditelja, ki ima približno enako vizijo o vzgoji in oskrbi mladiča, kot je vaša. Leglo si pojdite pred nakupom tudi pogledat. Zahtevajte na vpogled rodovnik matere in očeta, zdravstvene izvide, vzrejno dovoljenje, ocenjevalne liste oz. potrdila o uspehih na razstavah (šampionatih), če jih pes ima, itd. Mladički morajo z veseljem in brez strahu prihajati k vam, vajeni morajo biti človeške družbe in dotikov, njihov bivalni prostor pa mora biti čist in opremljen z igračkami ter drugo primerno opremo.